Τι αλλάζει στη διαιτησία στο EURO: Oι τελευταίες οδηγίες στους ρέφερι και πότε θα μετρούν τα γκολ που μπαίνουν με το χέρι!

Print Friendly, PDF & Email

Στις 11/6/2021 γίνεται η σέντρα στο EURO 2020 που λόγω της πανδημίας διεξάγεται ένα χρόνο μετά.

Το SoccerPlus παρουσιάζει τη σημαντικότερη αλλαγή που θα ισχύσει και αφορά την επίτευξη γκολ με το χέρι – η αλλαγή αυτή αναμένεται να ισχύσει και στις εγχώριες διοργανώσεις – και τις οδηγίες που δόθηκαν στους ρέφερι.

Όσον αφορά στο κριτήριο του χεριού ή βραχίονα, που κάνει το σώμα ενός παίκτη «αφύσικα μεγαλύτερο», το IFAB επιβεβαίωσε ότι οι διαιτητές θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την κρίση τους για να αποφαίνονται πότε η θέση του χεριού ή του βραχίονα είναι σε μη αποδεκτή θέση σε σχέση με την κίνηση του παίκτη.

Διευκρίνιση του κανονισμού για το χέρι

«Υπάρχει παράβαση για χέρι», σύμφωνα με το IFAB μετά το ετήσιο συνέδριο του Μαρτίου, «εάν ένας παίκτης:

– αγγίζει σκόπιμα την μπάλα με το χέρι ή βραχίονα, για παράδειγμα μετακινώντας το χέρι ή τον βραχίονα του προς την μπάλα.

– αγγίζει την μπάλα με το χέρι ή τον βραχίονα όταν έχει κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο. Ένας παίκτης θεωρείται ότι έχει κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο όταν η θέση του χεριού ή του βραχίονα δεν δικαιολογείται από την κίνηση του σώματος του παίκτη στην επίμαχη φάση. Έχοντας το χέρι ή τον βραχίονα του σε τέτοια θέση, με συνέπεια ο παίκτης να διατρέχει τον κίνδυνο να χτυπηθεί το χέρι του από την μπάλα και να τιμωρηθεί.

ή

αν σημειώσει γκολ με το χέρι:

– βρίσκοντας την μπάλα απευθείας με το χέρι ή τον βραχίονα, ακόμη και τυχαία, συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα, ή

– μόλις η μπάλα αγγίξει το χέρι ή τον βραχίονα, ακόμη και τυχαία. “

Το τυχαίο χέρι που οδηγεί σε ένα γκολ από έναν συμπαίκτη ή σε μία ευκαιρία για γκολ δεν θα θεωρείται πλέον παράβαση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι χαιρέτισε την αποσαφήνιση του κανονισμού για το χέρι. «Οι κανονισμοί είναι πλέον απλούστεροι για όλους», είπε. «Συγκεκριμένα, η αλλαγή κατά την οποία δεν θεωρείται κάθε άγγιγμα της μπάλας ως παράβαση είναι σημαντική, επειδή οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να παίζουν και να κινούνται με την μπάλα με φυσικό τρόπο, και οι διαιτητές πρέπει να κατανοήσουν αυτό το είδος φυσικής κίνησης».

Σταθερή δράση – ηρεμία – έλεγχος

 Οι διαιτητές παροτρύνονται να τιμωρούν σταθερά τα τραβήγματα και τα σπρωξίματα μέσα στην περιοχή του πέναλτι και να είναι αμείλικτοι απέναντι σε απερίσκεπτα τάκλιν και σοβαρά φάουλ που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός παίκτη.

“Είναι ζωτικής σημασίας οι διαιτητές να ενεργούν όχι μόνο για την προστασία των παικτών, αλλά και για την προστασία του πνεύματος και της εικόνας του παιχνιδιού”, δήλωσε ο Ροζέτι. “Όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα όσον αφορά στην ομοιόμορφη και συνεπή εφαρμογή των κανονισμών σε αυτούς τους τομείς.”

Ο Ροζέτι παρότρυνε τους διαιτητές να «παραμείνουν ήρεμοι και να διατηρούν τον έλεγχο» στο χειρισμό των παικτών, ειδικά σε καταστάσεις που υπάρχουν διαφωνίες. “Έχουμε σαφείς αποδείξεις από τις νοκ άουτ αναμετρήσεις στις διοργανώσεις της UEFA ότι εάν οι διαιτητές είναι ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, μπορούν να στείλουν το σωστό μήνυμα στους παίκτες. Βλέπουμε ότι όταν οι διαιτητές είναι χαλαροί, οι παίκτες αντιδρούν με πολύ θετικό τρόπο.”

Ο κρίσιμος ρόλος του VAR

Το VAR θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην τελική φάση του Euro. Ο Ροζέτι είναι σίγουρος για τα πλεονεκτήματα του συστήματος: «Πιστεύουμε στο πρότζεκτ, το οποίο λειτούργησε πολύ καλά μέχρι τώρα», είπε.

«Τονίζουμε στους διαιτητές VAR ότι πρέπει να παρεμβαίνουν μόνο όταν ένας διαιτητής κάνει ένα σαφές και προφανές λάθος, ή σε περιπτώσεις σοβαρών συμβάντων που διέφυγαν της προσοχής. Οι διαιτητές πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αλλά ο ρόλος των διαιτητών VAR είναι εξαιρετικά κρίσιμος για να τους βοηθήσει. “

Ο Ροζέτι τόνισε ότι οι ομάδες διαιτητών, που επιλέχθηκαν για το Euro, έχουν οριστεί με μια σειρά σημαντικών αγώνων της UEFA σε διασυλλογικό και εθνικό επίπεδο. «Η ποιότητα των επιδόσεών τους έκανε τη διαφορά», είπε. «Οι διαιτητές τα πήγαν πολύ καλά στη σεζόν».

«Θέλουμε οι διαιτητές να διατηρήσουν τα παραδοσιακά υψηλά τους στάνταρ και στο Euro. Περιμένουμε διαιτησίες υψηλής ποιότητας από επαγγελματίες που επικεντρώνονται πλήρως στο έργο τους στο γήπεδο».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή