Ερώτηση στον υφυπουργό Αθλητισμού για την σπατάλη του «Αθήνα 1997»

Print Friendly, PDF & Email

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος έκανε ερώτηση προς τον υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, αναφορικά με το αν εισπράττονται τα καταλογισθέντα από τους υπαίτιους της σπατάλης του Παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου «Αθήνα 1997»;

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

Μετά από 20 χρόνια «φαγούρας» αξιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να εντοπίσει τους υπεύθυνους της μεγάλης «ληστείας» που έγινε με αφορμή την διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου το 1977 στην Αθήνα.

Ένα πρωτάθλημα που αρχικά προϋπολογίστηκε στο ποσό των 2,5 δις. δρχ, τελικά διοργανώθηκε με σχεδόν οκταπλάσιο κόστος! (περίπου 20 δις δρχ).

Η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, όπως είναι γνωστό, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας, ωστόσο επί πολλά χρόνια τα πορίσματα παρέμεναν σε συρτάρια και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου έπιναν στην υγειά των φορολογούμενων, που πλήρωσαν πανάκριβα τις αυθαιρεσίες, τις σπατάλες ή παράνομες αναθέσεις και συνολικά το μέγα φαγοπότι, που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει ποτέ ο τόπος και ο ελληνικός αθλητισμός.

Τελικά, όπως προείπαμε, αφού ασκήθηκαν πιέσεις και αναδείχθηκαν όλες οι πτυχές του σκανδάλου κι αφού καταδείχθηκε ότι θα ήταν πρόκληση το κουκούλωμά του, το Ελεγκτικό Συνέδριο έφθασε στο «δια ταύτα» της υπόθεσης και έκανε καταλογισμούς, ύψους 12 εκ. ευρώ, στον γενικό Διευθυντή της διοργάνωσης Ευάγγελο Σαβράμη, τον πρώην Υφυπουργό Αθλητισμού και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ανδρέα Φούρα, τον πρώην Περιφερειάρχη Αττικής και Γ.Γ.Α. Γιάννη Σγουρό και σε περίπου 30 ακόμη επώνυμα μέλη της αθλητικής οικογένειας, που συμμετείχαν στην οργάνωση των αγώνων.

Έως εδώ, έστω και με πολύχρονη καθυστέρηση, όλα καλά. Για την ακρίβεια μέχρι την περασμένη άνοιξη, που ανακοινώθηκαν οι καταλογισμοί. Ωστόσο, από τότε δεν έχει δημοσιοποιηθεί το παραμικρό για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν (αν ακολουθήθηκαν…) προκειμένου οι υπαίτιοι να καταβάλουν τα καταλογισθέντα στα ταμεία του Κράτους.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
1. Οι υπαίτιοι, κάποιοι εκ των οποίων και σήμερα μετέχουν θεσμικά στα αθλητικά δρώμενα (π.χ. Γερόλυμπος), έχουν αυτό το δικαίωμα;
2. Ξεκίνησε η διαδικασία των καταλογισμών κι αν ναι, σε ποια φάση βρίσκεται;
3. Σε πόσους και ποιους εκ των υπαίτιων ελέγχτηκαν οι λογαριασμοί; Πόσα χρήματα κι από ποιους έχει εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο;
4. Έχει γίνει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων;

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή