Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή: «Ναζιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή»

Golden Dawn trial statement of the witness, Dimitris Kousouris, who had been attacked by the member of Golden Dawn, Antonis Androutsopoulos (Periandrou) and other members of the Golden Dawn in June 1988 outside the courts of Evelpidon, in Athens, Greece on December 15, 2017 . / Κατάθεση στην δίκη της Χρυσής Αυγής του μάρτυρα Δημήτρη Κουσουρή ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από το μέλος της Χρυσής Αυγής Αντώνη Ανδρουτσόπουλου (Περίανδρος) και άλλων στελεχών της οργάνωσης, τον Ιούνιο του 1988, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2017.
Print Friendly, PDF & Email

Την πεποίθηση ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό κόμμα εξέφρασε στην κατάθεση του ο Δημήτρης Κουσουρής, θύμα και ο ίδιος των χτυπημάτων της οργάνωσης το 1998.

Ο καθηγητής Ιστορίας σήμερα καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σημείωσε ότι όποιος γνωρίζει τι σημαίνει ναζιστικό κόμμα αντιλαμβάνεται πως η δράση της Χρυσής Αυγής εντάθηκε γιατί η όξυνση, η αίσθηση στους υποστηρικτές της ότι «είμαστε δυνατοί και μπορούμε να χτυπήσουμε όποιον θέλουμε είναι συστατικό στοιχείο του πώς αναπτύσσεται ένα ναζιστικό κόμμα».

Στην κατάθεση του ο καθηγητής περιέγραψε την επίθεση που είχε δεχθεί έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 16 Ιουνίου 1998 από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με αρχηγό τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο ο οποίος τότε ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής των λεγόμενων ταγμάτων εφόδου.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα είχε και ο ο ίδιος στοχοποιηθεί λόγω της εμπλοκής του με την ΕΦΕΕ όπως άλλωστε στοχοποιήθηκαν αργότερα τα μέλη του ΠΑΜΕ, οι αλιεργάτες από την Αίγυπτο και ο Παύλος Φύσσας.

Ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο πως οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά αφετηρία των οποίων είναι «η συγκρότηση τάγματος εφόδου». Όπως ανέφερε ο καθηγητής , η ομάδα των οπλισμένων που δραστηριοποιείται μετά την στοχοποίηση του αντιπάλου , λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις: «Πηγαίνει, χτυπάει και φεύγει». Και η επίθεση , σύμφωνα με τον μάρτυρα γίνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά: «απομόνωση του στόχου ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήξης του».

Σε ερώτηση από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων αν ο μάρτυρας διακρίνει οικονομικά συμφέροντα από “την εγκληματική οργάνωση όπως αποκαλείτε την Χρυσή Αυγή” ο κ. Κουσουρής απάντησε:

«Ασφαλώς ναι, όπως προκύπτει από την επιλογή πολιτικών αντιπάλων και στόχων.Από τις επιθέσεις σε αδύναμα κομμάτια εργαζομένων αλλά και στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δηλαδή σε θεσμούς που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και βελτίωση μισθών».

Τέλος ο μάρτυρας επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί που επιλέγονται από την Χρυσή Αυγή για τους αντιπάλους τους , όπως η λέξη «κατσαρίδες» για μετανάστες: «Η απανθρωποποίηση του πολιτικού αντιπάλου, αποτελεί συγκεκριμένο στάδιο για να περάσουν τα μέλη στην πράξη. Για να άρουν τους όποιους ενδοιασμούς, όπως με τους Εβραίους στην ναζιστική Γερμανία, που ονομάζονταν «φιγούρες» αντί για άνθρωποι. Είναι μία διαδικασία που έχει μελετηθεί ιστορικά».

Πηγή/φώτο: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή