Ο ΟΗΕ εντόπισε 38 ακόμη ομαδικούς τάφους στο Κονγκό

Print Friendly, PDF & Email

Τα Ηνωμένα Έθνη εντόπισαν άλλους 38 πιθανούς ομαδικούς τάφους στην κεντρική περιφέρεια Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κονγκό, οι τάφοι εντοπίστηκαν σε έξι τοποθεσίες κατά τη διάρκεια μιας κοινής αποστολής την περασμένη εβδομάδα με ερευνητές του στρατού του Κονγκό.

Πλέον, το σύνολο των ομαδικών τάφων που συνδέονται με μια εξέγερση του περασμένου Αυγούστου ανέρχεται στους 80.

Συνολικά, πάνω από 3.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1,4 εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Κασάι, μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί ο στρατός από την περιοχή.

Στην εξέγερση αυτή πρωταγωνίστησαν τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Καμουινά Νσαπού.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει στους παραστρατιωτικούς την ευθύνη για τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν στη γειτονική επαρχία Κεντρικό Κασάι και επίσης υποστηρίζει πως ορισμένοι από τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν από τους ερευνητές του ΟΗΕ αποδείχθηκε ότι δεν περιείχαν πτώματα.

Όμως αυτόπτες μάρτυρες στο Κεντρικό Κασάι από τους οποίους πήραν συνεντεύξεις δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς τον Μάρτιο ανέφεραν πως είδαν φορτηγά του στρατού να ρίχνουν πτώματα σε ομαδικούς τάφους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα στρατεύματα της ΛΔ Κονγκό ότι ασκούν δυσανάλογη βία.

Η Κινσάσα διαψεύδει ότι ο στρατός της χώρας προβαίνει συστηματικά στη χρήση υπέρμετρης βίας, αν και ένα δικαστήριο καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα επτά στρατιώτες για τον φόνο φερόμενων ως μελών παραστρατιωτικής οργάνωσης που καταγράφηκε σε βίντεο.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή