Πρόεδρος Γερμανίας: Συγγνώμη – 80 χρόνια μετά τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία

Print Friendly, PDF & Email
Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αναφέρθηκε και στη γερμανική ακροδεξιά

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ζήτησε σήμερα Κυριακή συγγνώμη από τους Πολωνούς, θύματα της ναζιστικής εισβολής που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια, ενώ ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να κατηγορήσει τη Ρωσία για «ιμπεριαλιστικές τάσεις»

Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ αναγνώρισε για μία ακόμη φορά τη γερμανική ευθύνη για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρώτα, κατά τη διάρκεια της τελετής στο Βιέλουν, στις 04.40 τα ξημερώματα, ακριβώς την ώρα που έπεσαν οι πρώτες γερμανικές βόμβες στη μικρή αυτή πόλη της Πολωνίας

, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της διεθνούς τελετής στη Βαρσοβία.

«Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων της επίθεσης στο Βιέλουν. Υποκλίνομαι ενώπιον των Πολωνών, θυμάτων της γερμανικής τυραννίας. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στα γερμανικά και τα πολωνικά ο πρόεδρος Στάινμαϊερ, παρουσία του πολωνού ομολόγου του.

Η Πολωνία επλήγη σφοδρά από τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας έξι εκατομμύρια πολίτες, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια εβραίους. Ο πόλεμος άφησε 40 έως 60 εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι οι Γερμανοί που διέπραξαν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην Πολωνία. Οποιος ισχυρίζεται ότι έχει τελειώσει, ότι η κυριαρχία του τρόμου των εθνικοσοσιαλιστών στην Ευρώπη είναι ένα περιθωριακό γεγονός στη γερμανική ιστορία, έχει την ευθύνη της κρίσης του», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

Ενα δίδαγμα

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έμοιαζε να αναφέρεται στη γερμανική ακροδεξιά, ένας από τους ηγέτες της οποίας, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έχει δηλώσει ότι τα χρόνια του Γ’ Ράιχ δεν είναι παρά μια κουτσουλιά στη γερμανική ένδοξη χιλιετία.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στο Βιέλουν.

Λίγες ώρες αργότερα, εκφωνώντας την ομιλία του στην Βαρσοβία, ενώπιον δεκάδων ξένων προσκεκλημένων, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο Αντρέι Ντούντα τους κάλεσε να αντλήσουν από το δράμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ένα δίδαγμα για τις σημερινές τους ευθύνες.

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε, και στην Ευρώπη, την επιστροφή ιμπεριαλιστικών τάσεων, προσπάθειες για τη μεταβολή συνόρων δια της βίας, επιθέσεις εναντίον κρατών, αρπαγή εδαφών, καθυπόταξη πολιτών», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα χωρίς καμία στιγμή να προφέρει το όνομα της Ρωσίας, αλλά αναφερόμενος στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γεωργία το 2008 και στην Ουκρανία το 2014.

«Το να κλείνεις τα μάτια δεν είναι καλή συνταγή για τη διατήρηση της ειρήνης. Είναι μία καλή μέθοδος για να ενθαρρύνεις επιθετικές προσωπικότητες, για να δώσεις ντε φάκτο το πράσινο φως για νέες επιθέσεις».

Πηγή: ethnos

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή