Τα σημάδια της Κατοχής στην Αττική: Τα άγνωστα γερμανικά πολυβολεία

Print Friendly, PDF & Email

Σε έναν τόπο που σήμερα αποτελεί δημοφιλές θέρετρο, υπάρχει ένας λόφος στον οποίο τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα άφησαν ανεξίτηλη την μαύρη πινελιά τους.

Ημέρα ιστορικής μνήμης σήμερα, 28η Οκτωβρίου, και πετάμε πάνω από έναν τόπο που μαρτυρεί τη μανία των Γερμανών κατακτητών για απόλυτο έλεγχο στους υπόδουλους Έλληνες.

Σε έναν τόπο που σήμερα αποτελεί δημοφιλές θέρετρο των Αθηναίων τα καλοκαίρια, δίπλα στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη, υπάρχει ένας λόφος στον οποίο τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα άφησαν ανεξίτηλη την μαύρη πινελιά τους.
Εκεί συναντάμε σε πολύ καλή δομικά κατάσταση 3 πολυβολεία, μία βάση για μεγάλο ναυτικό πυροβόλο και πολλά χαρακώματα που τα συνδέουν μεταξύ τους.

Τα δύο εξ αυτών είναι στραμμένα προς τη θάλασσα και το τρίτο προς την ξηρά. Τα πολυβολεία εξυπηρετούσαν διττό σκόπο: Αφ’ ενος μεν  να αποτρέπουν  τη διαφυγή προς τη Μέση Ανατολή μελών της εθνικής αντίστασης και άγγλων στρατιωτών και τον κατάπλου πλοίων με πολεμοφόδια για το ΕΑΜ και αφ΄ ετέρου να αποτρέψουν συμμαχική απόβαση στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, γεγονός που θεωρούσαν ιδιαίτερα πιθανό οι Γερμανοί κατακτητές.

Υπάρχουν και άλλα οχυρωματικά έργα στην περιοχή που αλληλοκαλύπτουν το ένα το άλλο, ώστε κανένα πλοίο να μην καταπλέει χωρίς την άδειά τους.

Τα σκοτεινά αυτά σημάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στέκουν και θα στέκουν για πολλά χρόνια σε πείσμα του χρόνου και ως θύμηση της ιστορίας και ευχής έργον θα ήταν να καθαριστούν να συντηρηθούν και να αναδειχθούν ώστε ο κόσμος να τα γνωρίσει.

Πηγή: news247

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή