Το Facebook απολογήθηκε που μπλόκαρε διάσημο πίνακα του Ντελακρουά

Print Friendly, PDF & Email

Το Facebook ζήτησε συγνώμη που απαγόρευσε προσωρινά μια διαφήμιση στην οποία χρησιμοποιείτο ο διάσημος πίνακας ενός εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του ρομαντισμού, του Ευγένιου Ντελακρουά, «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό».

Ο πίνακας-σύμβολο της γαλλικής επανάστασης, απεικονίζει τη Μαριάν, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ έχει αποτυπωθεί και σε γαλλικό χαρτονόμισμα.

Το έργο χρησιμοποιήθηκε σε μια online διαφημιστική καμπάνια για ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο Παρίσι. Όμως, την περασμένη εβδομάδα η λογοκρισία του Facebook «έκοψε» τη διαφήμιση και μαζί τον πίνακα, όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης του έργου, Ζοσλί Φιορινά:

«Ένα τέταρτο μετά το ξεκίνημα της διαφήμισης, αυτή μπλοκαρίστηκε και το Facebook μας είπε ότι δεν μπορεί να δείχνει γυμνό».

Στη συνέχεια, ο ίδιος ανάρτησε μια νέα διαφήμιση με τον ίδιο πίνακα, όπου όμως τα στήθη της «Ελευθερίας» είχαν καλυφθεί με ένα μπάνερ που έγραφε «λογοκριμένο από το Facebook». Αυτή η διαφήμιση δεν απαγορεύθηκε.

Την Κυριακή, το Facebook ζήτησε συγγνώμη για το ζήλο του. Όπως δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο Παρίσι Ελοντί Λαρσίς, «το έργο ‘Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό’ έχει τη θέση του στο Facebook… Πληροφορήσαμε αμέσως τον χρήστη ότι συνεπώς εγκρίνεται η χρήση του πίνακα από αυτόν».

«Προκειμένου να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της υπηρεσίας μας, επαληθεύουμε εκατομμύρια εικόνες που δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα και μερικές φορές κάνουμε λάθη» είπε η Λαρσίς.

Την Πέμπτη, ένα δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας απέρριψε τις κατηγορίες ενός Γάλλου δασκάλου, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση, επειδή, σύμφωνα με τη μήνυσή του, το Facebook είχε λογοκρίνει τη σελίδα του, όταν ανάρτησε ένα γυμνό πίνακα του Γκιστάβ Κουρμπέ.

Το δικαστήριο πάντως επεσήμανε ότι το Facebook έκανε λάθος που δεν εξήγησε στον χρήστη τους λόγους για την απόφασή του.

Σχετική εικόνα

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή