Αννίτα Δημητρίου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της κυπριακής Βουλής

Print Friendly, PDF & Email

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κύπρου, εκλέχθηκε μία γυναίκα στο δεύτερο αξίωμα της χώρας, καθώς η 36χρονη Αννίτα Δημητρίου αναδείχθηκε νέα πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κυρία Δημητρίου εξελέγη νέα πρόεδρος της Βουλής με 25 ψήφους στη 2η ψηφοφορία και την ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ.

Κατά την 1η ψηφοφορία υποψηφιότητα υπέβαλαν ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού και η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρνακας και πρώην γραμματέας της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Κατά τη 2η ψηφοφορία αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ.
Ποια είναι η Αννίτα Δημητρίου

Η Αννίτα Δημητρίου γεννήθηκε στους Τρούλλους στις 18 Οκτωβρίου 1985. Ομιλεί πέρα από την ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Πριν την εκλογή της ως βουλευτής, παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Capital TV τα Σαββατοκύριακα και εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ενώ συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Κυπριανού.

Πολιτική καριέρα

Στις κοινοτικές εκλογές του 2011 εκλέχθηκε κοινοτική σύμβουλος στους Τρούλλους με τον ΔΗΣΥ. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε στη θέση αυτή. Διετέλεσε γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Τρούλλων την περίοδο 2013-2015. Ακόμη, διετέλεσε οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗΣΥ Λάρνακας την περίοδο 2014-2016.

Στις 5 Απριλίου 2016, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ για επιλογή των υποψηφίων που θα απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, η Αννίτα Δημητρίου επιλέχθηκε ως υποψήφια του κόμματος (με βάση των καταστατικών προνοιών του κόμματος πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες στο ψηφοδέλτιο και ήταν η μόνη γυναίκα που διεκδίκησε υποψηφιότητα).

Ωστόσο, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που ακολούθησε, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός ΔΗΣΥ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, τελικά να αναιρεί την απόφαση του και να της δίνει το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφια. Στις εκλογές εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, έχει διατελέσει γραμματέας της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2021 για την ΙΒ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ως η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 10ης Ιουνίου εξελέγη στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ.

Η πρώτη ομιλία της Αννίτας Δημητρίου

«Νιώθω ευγνώμων και τιμή. Η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια πιθανότητα δεν είχε περάσει από το μυαλό μου μέχρι σήμερα. Πάντοτε όμως θεωρούσα την Προεδρία της Βουλής έναν θεσμό που οφείλει να υπερβαίνει τις τρέχουσες πολιτικές τριβές αναδεικνύοντας τη θετική και ωφέλιμη πλευρά της πολιτικής. Ένα θεσμό που πρωτοστατεί ώστε όλες και όλοι μαζί να στρώσουμε τον δρόμο της δικαιοσύνης, της ισότητας, της συναίνεσης. Σκέφτομαι τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να βελτιωθεί ο θεσμός που υπηρετούμε. Σκέφτομαι έντονα την απαξίωση που υπάρχει για την πολιτική διαδικασία και τους πολιτικούς και αισθάνομαι ότι πρέπει να εργαστούμε για να σμικρύνουμε το χάσμα. Φέρνω μπροστά μου τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του κυπριακού λαού, μετά από μια ιδιόμορφη και δύσκολη εκλογική διαδικασία και μετά από μια πρωτόγνωρη πανδημία. Καλούμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να αποκαταστήσουμε την χαμένη μας αξιοπιστία. Και για να το πετύχουμε πρέπει να λειτουργήσουμε με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και συνεργασίες οικοδομώντας την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο που μας αξίζει».

«Σκέφτομαι επίσης έντονα ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, καθίσταται απαραίτητη η ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών μέσα και από τη στάση ζωής μας. Και όταν λέω στάση ζωής εννοώ τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας.
Διότι, όπως εύστοχα το έθεσε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Kamala Harris, «η δημοκρατία δεν είναι εγγυημένη. Είναι τόσο ισχυρή όσο η προθυμία μας να πολεμήσουμε γι’ αυτήν, να την περιφρουρούμε και να μην τη θεωρούμε δεδομένη. Και η προστασία της δημοκρατίας απαιτεί αγώνα και θυσίες. Αυτό που θα επιδιώξω λοιπόν είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω αλλά πρέπει να αντιληφθούμε τους σοβαρούς κινδύνους που εκκρεμούν εάν δεν υπηρετήσουμε τη Βουλή όπως πρέπει, όπως αναμένουν από εμάς οι πολίτες. Αν δεν αλλάξουμε αντιλήψεις, εικόνες και παραστάσεις που πλήγωσαν και απογοήτευσαν. Μόνο με τους πολίτες συνοδοιπόρους μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Κύριες και Κύριοι Συνάδελφοι, αναλαμβάνω το λειτούργημα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας με βαθιά αίσθηση ευθύνης. Ευθύνη που είμαι έτοιμη να εκπληρώσω στο ακέραιο με τη συνεργασία και βοήθεια όλων των βουλευτών και βουλευτριών. Πρόκειται για μια δύσκολη κοινοβουλευτική θητεία, με σημαντικότατες εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις που θα θεμελιώσουν ένα νέο, υγιέστερο μοντέλο ανάπτυξης και θα ανανεώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Είναι η θητεία της ψηφιακής μετάβασης, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης αλλά και της ίδιας της λειτουργίας της Βουλής».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή