Χαμός στη Βουλή για την SL2 – Αυγενάκης: Η κατηγορία έκτρωμα είναι κατόρθωμα της ΕΠΟ – Λιακούλη: Πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα

Πηγή: ΓΓΑ
Print Friendly, PDF & Email

Δύο επίκαιρες ερωτήσεις συζητήθηκαν στη Βουλή με αφορμή την απόφαση της Super League 2 να αναστείλει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματός της λόγω της διαφωνίας με την κατανομή των χρημάτων από τη φορολόγηση των τυχερών παικτών του στοιχήματος στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Οι επίκαιρες ερωτήσεις κατατέθηκαν από την βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Λιακούλη και τον βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μάρκου

Το SoccerPlus σας μεταφέρει τη συζήτηση:

Λιακούλη: Έχει προκληθεί τρομερή αναστάτωση εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε διακοπή. Υπονομεύεται το μέλλον των ομάδων. Μιλούν για πραγματικό εμπαιγμό από εσάς και διέκοψαν επειδή δεν μπορούν να τα βγάουν πέρα. Παρότι η ΚΥΑ του 2021 έλεγε για 17% ξαφνικά έιπατε ότι δεν μπορείτε να διαθέσετε τα θεσμοθετημένα και υπεσχημένα χρήματα.

Μάρκου: Να τεκμηριωθεί ποια είναι η χειραγώγηση. Οι ομάδες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Καταρρέουν τα πάντα. Είναι μια ένδειξη παρεμβαστικής προσπάθειας του υφυπουργού και της γνωστής του αλλαζονίας.

Ελ. Αυγενάκης: Και τα δύο κόμματα καταψήφισαν το μόνιμο μηχανισμό για τη στήριξη του αθλητισμού από τη φορολόγηση των εσόδων των σροιχηματικών εταιρειών. Έχουν και οι τρεις ομάδες της Λάρισας εγγυητική επιστολή;

Στη συνέχεια της πρωτολογίας του, ο υφυπουργός αθλητισμού, ανέγνωσε αποσπάσματα από τη νέα ΚΥΑ σχετικά με την κατανομή των χρημάτων σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό. 

Ευ. Λιακούλη: Την μπάλα στην κερκίδα όπως το περιμέναμε. Είπα μήπως είχαμε κάτι διαφορετικό από εσάς. Πάλι διακοπή προκαλέσατε. Σύγκρουση. Έχετε δημιουργήσει συγκρούσεις σε όλη την επικράτεια. Νομίζετε ότι εμείς δεν παρακολουθούμε ποδόσφαιρο. Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένο θέμα και εσείς μας είπατε για άλλα αντί άλλων. Αλλά γλιστρίσατε και πέσατε και με τα νούμερα. Αν θεωρείτε ότι επειδή είστε υπουργός μπορείτε να φέρεστε με απαξωτικό τρόπο για τους συναδέλφους σας, λυπάμαι πολύ. Αν υπάρχουν ομάδες χωρίς εγγυητικές να υποστούν τις συνέπειες. Οι άλλες που έχουν γιατί να υποστούν; Γιατί δεν δημοσιοποιείτε ποιες είναι οι αμαρτωλές ομάδες; Eσείς κάνατε την αναδιάρθρωση για να φύγουν οι στοιχηματζήδες και οι αερητζήδες; Αποτύχατε; Σε ποιά όργανα κατηγορούνται οι ομάδες; Αυτό είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Αυτό το γενικώς και αορίστως επί δικαίων και αδίκων, τί είναι; Πώς αλλάξατε το ποσοστό για τη Super League 2; Aποτύχατε στην αναδιάρθρωση.

Κ. Μάρκου: Σπαταλήσατε 14 λεπτά. Για τη Σούπερ Λιγκ 2 δεν είπατε κουβέντα. Είναι δικό σας δημιούργημα. Σας είχαμε πει ότι μια υπερκατηγορία με τόσες ομάδες δεν θα λειτουργήσει. Στραγγαλίζετε τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για χρήματα. Αύξησατε τα χρήματα στον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, στον Μελισσανίδη και στην Παναχαϊκή οι παίκτες κάνουν αποχή. Τι κάνει η ΕΕΑ στην οποία έχετε βάλει τον κομπάρο σας; O Ηρόδοτος, η αγαπημένη σας ομάδα, για την οποία έχετε κάνει σημεία και τέρατα στο παρελθόν παίζει χωρίς εγγυητική επιστολή. Ο υπουργός υπαινίχθηκε ότι και οι 30 ομάδες είναι ύποπτες για χειραγώγηση. Έχω την υποψία ότι πρόκειται για μεθοδευμένο σχέδιο σχέδιο από τη ΝΔ ενόψει εκλογών. Σήμερα ο Μητσοτάκης βλέπεις τους καλλιτεχνες αύριο θα αναγκαστεί να δει τη Σούπερ Λιγκ 2 επειδή θα εμφανιστεί ο Μωυσής να δώσει χρήματα.

Ελ. Αυγενάκης: Η Sportradar παρακολουθεί και στέλνει εκθέσεις. Παλιότερα το υλικό ήταν αναξιοποίητο. Σήμερα με την ΕΠΑΘΛΑ παράγεται έργο. Στις 23/1 κάναμε την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των λιγκών. Βάλαμε κριτήρια ότι δεν θα παίρνουν χρήματα οι ομάδες που δεν έχουν εγγυητική επιστολή όπως ο Ηρόδοτος και ο Απόλλων Λάρισας, που κακώς συμμετέχουν στο πρωτάθλημα με ευθύνη της διοργανώτριας. Δεν θα παίρνουν χρήματα όταν υπάρχουν αναφορές για πιθανή χειραγώγηση αγώνων.  Στις 31/1 παρέστη και η Σούπερ Λιγκ 1 στη δεύτερη συνάντηση. Σκοπός της ήταν η δίκαιη κατανομή των χρημάτων. Η ΕΠΑΘΛΑ, στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, εξετάζει 13 αναφορές για πιθανή χειραγώγηση στη Super League 2 και μια στην Basket League. Αξιολογήθηκαν οι 11 και για δύο περιπτώσεις προκύπτει αnάγκη περαιτέρω διερεύνησης, όπως και για τον αγώνα μπάσκετ. Η κατηγορία εκτρωμα είναι κατόρθωμα της ΕΠΟ και της Super League 2. Παραβίασαν συγκεκριμένο νόμο. Εγώ δεν ζήτησα ποτε πρωτάθλημα 34 ομάδων πέρυσι και 30 ομάδων φέτος. Η ΚΥΑ του 2021 δεν αφορά την παρούσα κατανομή. Παραπλανητική η ανακοίνωση της Super League 2. Η απόφαση για διακοπή είναι της διοργανώτρια αρχής, όχι δική μου. Αναμένουμε την αλλαγή της εκβιαστικής στάσης της Super League 2, να γυρίσουν στα γήπεδα και μετά είμαστε εδώ. Ντροπιάζουν το κοινοβούλιο με αυτά που είπαν.

Ευ. Λιακούλη: Εμείς ντροπιάζουμε το κοινοβούλιο κι εσείς το αναβαθμίζετε; Να ανακαλέσετε.

Α. Αβδελάς (Πρόεδρος Βουλής): Δεν ανακαλεί.

Κ Μάρκου: Απαράδεκτη η έκφραση του κ. υπουργού. Ότι και να πει σε βάρος μου δεν το θεωρώ προσβλητικό επειδή το είπε ο Αυγενάκης.

Ελ. Αυγενάκης: Και η Παναχαϊκη είναι μέσα στις αναφορές της Sportradar.

Διαβάστε ακόμα:

Εκτός χρηματοδότησης οι ομάδες που εμπλέκονται σε υπό αξιολόγηση αναφορές για χειραγώγηση αγώνων!

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή