Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβητεί την πληρότητα της εισαγγελικής πρότασης για αναστολή

Print Friendly, PDF & Email

Διεκόπη για τις 11 το πρωί της Τετάρτης η συνεδρίαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, μετά την παρέμβαση της προέδρου της έδρας Μαρίας Λεπενιώτη που ζήτησε από την εισαγγελέα να επανεξετάσει την πρότασή της για τις αναστολές των ποινών.

Ειδικότερα, η πρόεδρος ζήτησε να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό. Παράλληλα, κάλεσε την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της στο σκέλος που αφορά 11 καταδικασθέντες που είχαν και στο παρελθόν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης (μεταξύ αυτών και οι δύο για την δολοφονία Λουκμάν) καθώς η κυρία Λεπενιώτη θεωρεί πως το θέμα αυτό συνδέεται με το κατά πόσο είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου είπε πως ναι μεν οι συγκεκριμένοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα, αλλά δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της, καθώς εκτίμησε πως έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Για το λόγο αυτό όπως είπε εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος και για τα πρόσωπα αυτά.

Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέως του δικαστηρίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τη δεύτερη να επιμένει στην πρόταση της παρά τις επισημάνσεις της προέδρου:

Πρόεδρος

Η κ. εισαγγελέας είπε ότι δεν προκύπτει να διαπράξουν και αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων. Μισό λεπτό κυρία εισαγγελέα να ολοκληρώσω. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι παρακάτω …. πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης π.χ. για ανθρωποκτονία (Λουκμάν) για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ. Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμέλεια της εισαγγελέα αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας : Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους . Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος: Σημειώστε το κ. γραμματέα. για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους;

Δικηγόρος Λαγου: Να βοηθήσω κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση

Πρόεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

Πηγή: dikastiko.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή