“Μη δεσμευτική” ποινή αφαίρεσης 5 έως10 βαθμών στον ΠΑΣ Γιαννίνα – Το ιστορικό της υπόθεσης και τα επόμενα βήματα

Print Friendly, PDF & Email

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΑΕ ΑΕΛ κατά του ΠΑΣ Γιάννινα για παραβίαση του νόμου περί μετοχικής σύνθεσης και επέβαλε ποινή αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1.

Σύμφωνα  με την καταγγελία της ΑΕΛ, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, το 51% των μετοχών του ΠΑΣ Γιάννινα στις μεταβιβάστηκε στις 27/2/2015 χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΕΛ «Η μεταβίβαση των μετοχών έγινε εντελώς μυστικά σε συμβολαιογραφείο των Αθηνών, για να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση της στην κοινωνία των Ιωαννίνων και είχε άμεση σχέση με τα οικονομικά προβλήματα (οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 8.000.000 € ) της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του ιδιοκτήτη της, ο οποίος και τις μετοχές μεταβίβασε και υποχείριο ιδιοκτήτη μεγάλης ΠΑΕ…”

Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού:

“Ακρόαση της ΠΑΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΑΕΛ για την υποστήριξη της καταγγελίας της σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966.

Ομόφωνα δέχεται ότι η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 παρέβη τις διατάξεις των άρθρων 69 παρ.παρ. 1,3,6,12 σε συνδυασμό με το άρθρο 69Α παρ.παρ. 1, 2 ν.2725/1999, όπως τροποποιήθηκαν αντίστοιχα με τα άρθρα 7 και 8 του Ν 4809/2021.

Ομόφωνα η παράβαση αυτή χαρακτηρίζεται ως ΄΄ Βαρεία΄΄.

Διαβιβάζει την απόφαση ως ΄΄ έκθεση΄΄ και ως ΄΄ πόρισμα΄΄ στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής. Και

Διαβιβάζει ακριβές αντίγραφο στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ( άσχετα από τις διατάξεις περί παραγραφής ), για τις δικές του ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ.13 Ν 2725/ 1999 όπως τροπ. Με άρθρο 7 Ν.4809/2021.

Τι αναφέρει ο νόμος

Το άρθρο του νόμου με τίτλος “Μέτοχοι, περιορισμοί στην απόκτηση μετοχών, απαγόρευση πολυϊδιοκτησίας” αναφέρει ότι “Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των παρ. 1 έως και 11 με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης. Αν η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.”

Η συνέχεια της υπόθεσης

Πλέον η υπόθεση κατά τα πρότυπα της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας, ΠΑΟΚ – Ξάνθης, θα διαβιαστεί στο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Δικαστήριο της Σούπερ Λιγκ 1 και στη συνέχεια μπορεί να γίνει έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και η υπόθεση να φτάσει ακόμα και στο CAS.

Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν δεσμεύονται από το πόρισμα της ΕΕΑ και μπορούν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης.

Τι αναφέρει ο κανονισμός της ΕΠΟ:

Απόκτηση μετοχών Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή