Εμβόλιο-Κορωνοϊός: Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca

Print Friendly, PDF & Email

Μετά τις απειλές της ΕΕ προς την AstraZeneca για «στοπ» στις εξαγωγές η φαρμακοβιομηχανία εμφανίζεται έτοιμη για παράδοση των εμβολίων νωρίτερα.

Να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου -αντί για τις 15 του ίδιου μήνα- τις παραδόσεις του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, προς την ΕΕ φέρεται ότι δήλωσε διατεθειμένη η AstraZeneca, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση της την Παρασκευή ότι θα μειώσει τα εμβόλια προς την ΕΕ το α’ τρίμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, επρόκειτο να μειωθεί η παράδοση εμβολίων προς τις χώρες της ΕΕ κατά 60% με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα παραδοθούν μόνο 31 εκατ. δόσεις, αντί για 80 εκατ.

Η ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, απαντώντας ζήτησε την ανακατεύθυνση των εμβολίων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ ώστε να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας. Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας προειδοποίησε από την πλευρά της ότι η ΕΕ «θα λάβει ό,τι μέτρα απαιτηθούν ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της», ενώ τόνισε ότι «στο εξής όλες οι εταιρίες οι οποίες παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση οποτεδήποτε επιθυμούν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο μέσο, χθες, κατά τη διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων μεταξύ της ΕΕ και AstraZeneca, η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε. Ωστόσο η ίδια εταιρεία δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η AstraZeneca «εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους». Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το α’ τρίμηνο.

Ξεκάθαρη θέση πήρε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των εμβολίων. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ,το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει άδεια χορήγησης στην ΕΕ. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Η Γερμανία υποστηρίζει τους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ

Την ίδια ώρα, υπέρ των προτάσεων της ΕΕ για θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού, από την ΕΕ τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Γ. Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF προσθέτοντας ότι «δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της».

Παράλληλα, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες Bild και Handelsblatt η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Πηγή: avgi.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή