Έρευνα: Κατάθλιψη και άγχος προκαλεί στους ποδοσφαιριστές ο κορωνοϊός

Hal Gatewood, unsplash
Hal Gatewood
Print Friendly, PDF & Email

Ενώ όλα δείχνουν ότι εντός του Μαίου οι ποδοσφαιριστές θα επιστρέψουν στις προπονήσεις και εντός Ιουνίου θα γίνουν αγώνες κι ενώ οι συζητήσεις για μειώσεις συμβολαίων έχουν αρχίσει ή πρόκειται ν’ αρχίσουν, ανησυχητικά είναι τα ευρήματα προέκυψαν από έρευνα που διεξήγαγε η FIFPRO σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 14 Απριλίου, αναφορικά με το πόσο επηρεάζεται η ψυχική υγεία των ποδοσφαιριστών εν μέσω της καραντίνας που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών, σε αυτή συμμετείχαν 1.134 άνδρες ποδοσφαιριστές και 468 γυναίκες, ενώ το μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ήταν τα 26 έτη και των γυναικών τα 23. Συνολικά το 13% των ανδρών και το 22% των γυναικών παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ εκείνα του άγχους ανέρχονται στα επίπεδα του 16% και 18% αντίστοιχα.

Στην έρευνα συμμετείχαν ποδοσφαιριστές από 16 χώρες – όχι από την Ελλάδα.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα έδειξε να ανησυχεί για το μέλλον τους στο ποδόσφαιρο, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Δεκέμβριος 2019-Ιανούαριος 2020, πριν δηλαδή ανασταλούν οι αθλητικές δραστηριότητες, μόλις το 6% των ανδρών και το 11% των γυναικών παρουσίαζαν ανάλογα συμπτώματα.

«Αυτά τα νούμερα δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των παικτών που υποφέρουν από άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης, από τη στιγμή που ανεστάλησαν τα πάντα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Φοβάμαι πως κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλη την κοινωνία», είπε σχετικά ο γιατρός Βίνστεντ Γκουτεμπέιρτζ, επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της FIFPRO.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή