“Koriopolis” ώρα μηδέν: οι κατηγορούμενοι ακούν τις προτάσεις της εισαγγελέως

Print Friendly, PDF & Email

Προς το τέλος της οδεύει η μεγαλύτερη ποινική δίκη που έγινε ποτέ και αφορά σε αδικήματα που κατά το κατηγορητήριο τελέστηκαν με αφορμή ποδοσφαιρικούς αγώνες. Πρόκειται για το επονομαζόμενο «μεγάλο koriopolis», που αφορά τους «στημένους αγώνες» της περιόδου 2008 – 2011 με κατηγορούμενα 84 πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων είχαν ή έχουν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο.

Τη 1/12 η εισαγγελέας έδρας θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για τις ποινές στους κατηγορούμενους.

Στη συνέχεια επί της προτάσεως της εισαγγελέως θα αγορεύσουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων και στο τέλος το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Ήδη έχουν οριστεί συνεδριάσεις για τις 5, 11, 15, 20 και 29 Δεκεμβρίου.

Η υπόθεση ουσιστικά άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2009 όταν ο τότε επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της UEFA, Πέτερ Λίμαχερ, παραχώρησε συνέντευξη στην «Καθημερινή» και στον Φέρρυ Μπατζόγλου λέγοντας για 15 ελληνικούς αγώνες μέσα στο 2009 που ήταν πιθανότατα στημένοι.

Έκτοτε άρχισαν να στέλνονται οι περίφημοι φάκελοι της UEFA με τα “ύποπτα ματς”, κάτι που συνεχίζεται έως και σήμερα.

Σε ποινικό επίπεδο, την υπόθεση είχε αναλάβει η τότε προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου, που με τη σειρά της την είχε αναθέσει στη τότε εισαγγελέα του οικονομικού εγκλήματος Πόπη Παπανδρέου.

Στις αρχές του 2011, η ΕΥΠ παίρνει εντολή να ξεκινήσει τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με τον περίφημο υπερκοριό σε στοχευμένα πρόσωπα.

Στις 22 Ιουνίου 2011 έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της ασφάλειας και με τη συνδρομή της αντιτρομοκρατικής, περισσότερες από 20 προσαγωγές λαμβάνουν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιάνοντας τους πάντες στον ύπνο.

Μεταξύ άλλων συλλαμβάνονται οι Αχιλλέας Μπέος, Σταύρος Ψωμιάδης και Γιώργος Τσακογιάννης, ενώ ένταλμα εκδίδεται και για το εκλιπόντα Μάκη Ψωμιάδη.

Απαγγέλλονται κατηγορίες σε περίπου 80 πρόσωπα με τις κατηγορίες, κατά περίπτωση της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απλή συνέργεια σε δωροδοκία, δωροδοκία-δωροληψία, παράνομο στοιχηματισμό, απάτη και ξέπλυμα.

Στις 11 Ιουλίου 2011 το Τμήμα Εκβιαστών Πειραιά το οποίο παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων της νύχτας, πέφτει. Πάνω σε συνομιλίες που αφορούσαν περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων.

Με το διαβιβαστικό προς την εισαγγελία, ασκούνται νέες ποινικές διώξεις, σε άτομα που ήδη διώκονταν, αλλά και σε πολλά νέα πρόσωπα Από αυτήν, τη δεύτερη δικογραφία, προκύπτουν 16 νέοι ύποπτοι αγώνες που διεξήχθησαν το 2011.

Από την ανακριτική διαδικασία, οι ποινικά διωκόμενοι έφτασαν (από τους 83 αρχικά) τους 180 περίπου!

Το Φθινόπωρο του 2015 το συμβούλιο εφετών εξέδωσε βούλευμα με το οποίο 84 πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη σε δίκη και 74 απαλλάχθηκαν, μεταξύ των οποίων οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Θανάσης Κανελλόπουλος, Σπύρος Καλογιάννης, Θανάσης Γιάχος, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Καλόπουλος, Γιώργος Γεωργιάδης κ.α.

Mεταξύ των προσώπων που έχουν εμπλοκή σήμερα με το ποδόσφαιρο κατηγορίες αντιμετωπίζουν ο εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα Τρ. Δ. Μπάκος, ο πρέοδρος της ΠΑΕ Γ. Μποροβήλος και ο μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού, Ι. Κομπώτης.

Η δίκη του «μεγάλου Koriopolis» άρχισε την άνοιξη του 2016, ενώ η δίκη του «μικρού Koriopolis» που αφορούσε τμήμα της δικογραφίας που αποσπάστηκε – με καταδικασμένους τους Θ. Μητρόπουλο, Κ. Ριαβόγλου, και τον Μ. Ψωμιάδη – έχει ολοκληρωθεί και στους δύο βαθμούς.

Παράλληλα κινήθηκε και η λεγόμενη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη η οποία μεταξύ άλλων τιμώρησε το 2011 με διά βίου απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο τους Μπέο, Τσακογιάννη και Μ. Ψωμιάδη, τιμωρώντας παράλληλα με διαφορετικές ποινές τις ομάδες Ολυμπιακός Β., Ηλιούπολη και Καβάλα.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή