Μητσοτάκης: Δεν κάναμε εισπήδηση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου – Οι διαιτητές από το εξωτερικό έλυσαν το πρόβλημα της αντικειμενικής διαιτησίας

Print Friendly, PDF & Email

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Sport24 και μεταξύ άλλων είπε:

“Ένα πρωτάθλημα το οποίο χαίρομαι διότι ολοκληρώθηκε σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές με τις οποίες ξεκίνησε. Αναφέρομαι στα ζητήματα της εικόνας των γηπέδων, στις δύσκολες αποφάσεις που είχαμε πάρει, οι οποίες ήταν αντικείμενο εκτενούς σχολιασμού όταν πάρθηκαν στα μέσα της χρονιάς.

Η εικόνα που αποκόμισα, όχι μόνο ως Πρωθυπουργός αλλά ως φίλαθλος, από τα γήπεδα στα playoff, ήταν μία εικόνα που έμοιαζε περισσότερο με ευρωπαϊκά γήπεδα ή με ευρωπαϊκούς αγώνες και λιγότερο με αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει να συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Για τη βία στα γήπεδα: Νομίζω ότι έχουμε όλοι τραυματιστεί πολλαπλά από εικόνες του παρελθόντος σχετικά με φαινόμενα πολύ σκληρής βίας. Τα είδαμε και φέτος, με τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη. Τα είδαμε και με τις δολοφονίες φιλάθλων τα τελευταία χρόνια.

Τι έχει αλλάξει όμως από τότε; Πρώτον, η απόλυτη αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να βάλει σε τάξη αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο δημόσιας τάξης αλλά και ανάγκης των φιλάθλων. Διότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι που πηγαίνουν στο γήπεδο είναι φίλαθλοι οι οποίοι χαίρονται το άθλημα και θέλουν να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Αυτό οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Επαναλαμβάνω: τα μέτρα τα οποία πήραμε, δηλαδή κάμερες σε όλα τα γήπεδα, μπήκανε. Ηλεκτρονικό και εξατομικευμένο εισιτήριο, υλοποιείται. Αυτοματοποιημένες ποινές. Στέκομαι πολύ σε αυτό, επέμενα προσωπικά σε αυτή την παρέμβαση. Κάποιοι θεωρούν ότι κάναμε και μια ενδεχομένως εισπήδηση στα ζητήματα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Δεν το πιστεύω και δεν πρόκειται να αλλάξουμε θέση σε αυτό.

Θα γνωρίζουν όλοι: έπεσε κροτίδα; Μια αγωνιστική. Έπεσε φωτοβολίδα; Μια αγωνιστική. Χωρίς δράμα, χωρίς φασαρίες, χωρίς ενστάσεις. Και είδατε ότι τα μέτρα αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απέδωσαν. Γιατί είχαμε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με πολύ μεγάλη ένταση στο γήπεδο. Είχαμε, επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό, όσο το κρίνω, καλές διαιτησίες, δεν είχαμε παράπονα για τις διαιτησίες.

Ό,τι και να λέμε, το VAR έχει αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα. Δηλαδή, το 90% των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται από το VAR. Πάντα και το VAR μπορεί να κάνει λάθος. Το είδαμε. Ή να γίνει μια λανθασμένη ερμηνεία και του VAR. Το είδαμε, εξάλλου, και σε πρωταθλήματα πολύ μεγαλύτερα, όπως στην Premier League. Πάντα ο διαιτητής μπορεί να κάνει λάθη. Αλλά, μην κοροϊδευόμαστε, το VAR έχει αλλάξει πάρα πολλά πράγματα σχετικά με την διαιτησία.

Και βέβαια, να το πω και αυτό, δεν είναι λύση να φέρνουμε μόνο ξένους διαιτητές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να οικοδομήσουμε και να επενδύσουμε σε μια νέα γενιά Ελλήνων διαιτητών, τους οποίους θα εμπιστευόμαστε να μπορούν να διαιτητεύουν και τα μεγάλα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αλλά, ως μεταβατική λύση, εν πάση περιπτώσει, οι διαιτητές από το εξωτερικό φαίνεται να έλυσαν το πρόβλημα, σε μεγάλο βαθμό, της αντικειμενικής διαιτησίας.

Δεν γίνεται να υπάρχουν συμμορίες στα γήπεδα. Εγκληματικές οργανώσεις. Και εκεί, όπως βλέπετε, πια η Ελληνική Αστυνομία, θα έλεγα με εχεμύθεια και με απόλυτη διακριτικότητα, που επιβάλλει μια τέτοια έρευνα, έχει θέσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης το ανακριτικό υλικό. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το ποιοι είναι οι ένοχοι.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο SPORT24 INTIME NEWS
Αλλά νομίζω ότι η εποχή πια όπου εγκληματικές οργανώσεις, “φίλαθλοι”, “οπαδοί”, δημιουργούσαν τέτοιες καταστάσεις στα γήπεδα, πιστεύω ότι τις εποχές αυτές τις έχουμε αφήσει πίσω μας.

Και πρέπει να οικοδομήσουμε -και απευθύνομαι και στις ομάδες και στην ΕΠΟ- πάνω στα θετικά κεκτημένα του τέλους του πρωταθλήματος του 2023-2024, για να μπορέσουμε το 2024-2025 να έχουμε ένα ακόμα καλύτερο, ακόμα ασφαλέστερο πρωτάθλημα και να γίνεται πια και στο ποδόσφαιρο αυτό που γίνεται στο μπάσκετ.

Στο μπάσκετ γίνεται αυτό. Να πηγαίνεις, δηλαδή, στο γήπεδο με το παιδί σου και να μην αισθάνεσαι σε καμία περίπτωση ότι κινδυνεύεις και να είναι το γήπεδο μια γιορτή και όχι μια αρένα.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή