Νεοφυτίδης: Απαράδεκτη η συνέχιση του αγώνα – Θα υπάρξουν κι άλλοι σοβαροί τραυματισμοί στο EURO

Print Friendly, PDF & Email

Απαράδεκτη απόφαση, χαρακτήρισε τη συνέχιση του αγώνα Δανίας- Φινλανδίας ο κ. Σπύρος Νεοφυτίδης αντιπρόεδρος της FIFPRO Ευρώπης. Ο κ. Νεοφυτίδης μίλησε στη εκπομπή “Έχουμε και Λέμε” του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στο Στέλιο Βραδέλη.

Όπως αποκάλυψε στην επιστολή που έστειλε η FIFPRO στην UEFA έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών στη διάρκεια του EURO 2020. Η επιστολή ήταν η κορυφή της πυραμίδας, μιας πολύ μεγάλης ιατρικής έρευνας που είχε γίνει τον τελευταίο χρόνο εκ μέρους της FIFPRO, και ο λόγος ήταν η υπερφόρτωση του προγράμματος των ποδοσφαιριστών, ειδικότερα όσων αγωνίζονται στις μεγάλες λίγκες της Ευρώπης, και που μας ανησυχούσε ιδιαίτερα εμάς τόσο ως Δ.Σ της FIFPRO, αλλά ειδικότερα το ιατρικό τιμ της FIFPRO, γιατί βλέπαμε ότι με τους αριθμούς που έχουν ιδιαίτερα οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε τεράστια κλαμπ και αγωνίζονται σε Champions League, Europa League, τα εθνικά πρωταθλήματα και τις εθνικές τους ομάδες ήταν παρα πολύ ανησυχητικό. Μέσα από την έρευνα At the Limits παραθέσαμε στην UEFA και δείξαμε επιστημονικά τεκμηριωμένα πως είναι στα ορια τους οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα μεγάλα πρωταθλήματα του κόσμου και για αυτό το λόγο εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας και οτι έπρεπε να ληφθούν κάποια μετρα που θα έπρεπε να προστατεύσουν την υγεία των ποδοσφαιριστών.”, επισήμανε ο κ. Νεοφυτίδης.

Όπως ανάφερε συμφωνία με τις πληροφορίες που έχει η FIFPRO, «Από ότι φαίνεται υπέστη καρδιακή ανακοπή ο Έρικσεν. Ευτυχώς το άρτια καταρτισμένο προσωπικο του γηπέδου κατάφερε να τον επαναφέρει. Περιμένουμε την ενημέρωση από το ιατρικό μας τιμ για να μάθουμε επακριβώς τι το έχει προκαλέσει την κατάρρευση του Ερικσεν».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της FIFPRO Ευρώπης εστιάζεται στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία αλλά και την αναλγησία όσων λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπολογίζουν τον ποδοσφαιριστή. «Το πρόβλημα λόγω covid 19 είναι πως δεν υπήρχε η παραδοσιακή διακοπή πολλών πρωταθλημάτων, και υπάρχει λόγος που διακόπτονται στους χειμωνιάτικους μήνες. Υπήρχαν δυστυχώς καθορισμένοι αγώνες 2 και 3 την εβδομάδα για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα. Και αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα πως βαρύνει την υγεία των ποδοσφαιριστών. Φανταστείτε πως όλοι αυτοί ποδοσφαιριστές πήγαν στο EURO χωρίς ούτε μια εβδομάδα διακοπή για διακοπές να μπούνε και να αγωνιστούν στο EURO που είναι κάτι που επιβαρύνει αφάνταστα την υγεία τους. Η δημιουργία νέων διοργανώσεων, η επιβάρυνση των προγραμμάτων με επιπλέον αγώνες για να επικαρπώνονται ακόμη μεγαλύτερο κέρδος κάποιοι, αυτοί που είναι στο χώρο του ποδοσφαίρου επιβαρύνει πολύ περισσότερο τους ποδοσφαιριστές».

Ο κ. Νεοφυτίδης προέβλεψε πως το πρόβλημα να επιδεινωθεί. «Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε από τον ορισμό της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022 τον Νοέμβριο στο Κατάρ. Εκεί πέρα θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας και της υγείας των ποδοσφαιριστών. Το τεράστιο πρόβλημα είναι το δεν εισακούονται οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι οι πρωταγωνιστές μεστά στα αρμόδια όργανά είτε αυτές λέγονται εκτελεστικές της UEFA, της ΕΠΟ, της ΚΟΠ, όπου φαίνεται ότι ακόμη δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι πρωταγωνιστές που είναι οι ποδοσφαιριστές, αυτοί που ρισκάρουν τη ζωη τους για το άθλημα.»

Όσον αφορά τη συνέχιση του αγώνα Δανιας- Φιλανδίας τη χαρακτήρισε ως απαράδεκτη απόφαση: «Αυτό που έγινε χθες είναι απαράδεκτο. Το εξετάζουμε ακόμη αλλά φαίνεται ότι δεν δόθηκε άλλη επιλογή στους παίκτες της Δανίας και της Φιλανδίας από την UEFA από το αν επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο. Οι επιλογές που τους δόθηκαν είναι πως είτε συνεχίζεται το παιχνίδι χθες είτε σήμερα το μεσημέρι».

Επίσης ο αντιπρόεδρος της FIFPRO Ευρώπης προέβλεψε ακόμη περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του EURO. “Θα δούμε δυστυχώς πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς, κυρίως μυικούς που είναι επακόλουθο του φορτωμένου προγράμματος. Αλλά το κυριότερο που δεν λαμβάνεται υπόψη και είναι η επιφόρτιση και η δυσχέρεια της ψυχικής υγείας των παικτών. Αυτό που συζητήσαμε χθες με τους παίκτες της εθνικής Δανίας και της Φιλανδίας ήταν κάτω από πόσο ψυχολογικό στρες αναγκάστηκαν να αγωνιστούν. Το οποίο είναι άδικο για το άθλημα. Αναμένουμε τις αναφορές του ιατρικού τιμ. Οι ποδοσφαιριστές δεν ήταν χθες μέσα στο γήπεδο. Η σκέψη τους ήταν στο συναθλητή τους. Ήταν απαράδεκτο πως συνεχίστηκε ο αγώνας».

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή