“Ντράπηκαν τα ψέματα αλλά δε ντράπηκαν τα στόματα που τα είπαν και τα χέρια που τα έγραψαν”

Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Ι. Τσίγκας* – 

Η Ιστορία γράφεται συνεχώς, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι το παρελθόν, το οποίο είναι γεμάτο ομορφιές. Άλλους τους διδάσκει, άλλοι το βλέπουν σαν παραμύθι της γιαγιάς, ώστε το εγγονάκι της να φάει το φαγητό του, και άλλοι το θεωρούν ως μια τρέλα, ώστε να μην αφήνουμε ποτέ, με αυτά που γράφουμε, κανέναν σε ησυχία, που είτε αναπαύεται κάπου ή είναι εν ζωή στα ράφια της λησμονιάς και της ανυπαρξίας του αθλήματος, όταν ασχολήθηκε με αυτό, σε θεσμικό ή όχι πλαίσιο, για την παρουσία και την συμβολή του  διαιτητή στο άθλημα.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο διορισμός ενός Διαιτητή σε αγώνα γίνεται για να διευθύνει ένα παιχνίδι εφαρμόζοντας τους κανονισμούς παιδιάς με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία (ότι βλέπει) και τα υποκειμενικά στοιχεία (ότι καταλαβαίνει το υποσυνείδητό του).

Η τοποθέτηση ενός διαιτητή σε αγώνα, έγινε από την ανάγκη να υπάρξει ένα πρόσωπο, ουδέτερο των ομάδων, ώστε να κρίνει τα γεγονότα σύμφωνα με τους κανονισμούς ,σωστά και αμερόληπτα. Και έτσι προέκυψε από κανονισμούς και νόμους << ο θεσμός του διαιτητή>> , οποίος καθιερώθηκε από τα πρώτα νηπιακά βήματα του ποδοσφαίρου.

΄Ενας διαιτητής, που πρέπει να έχει αποφοιτήσει από σχολή διαιτητών, του αρμοδίου φο-ρέα Διαιτησίας όπως είναι ο Σύνδεσμος διαιτητών και η ΟΔΠΕ,  για να μπορεί να διευθύνει τον αγώνα πρέπει: Πρώτα και πάνω από όλα, να γνωρίζει  άριστα τους κανονισμούς και δευτερευόντος να έχει όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα στοιχεία, που συνθέτουν την προσωπικότητα ενός διαιτητή, όπως είναι η φυσική κατάσταση, η νοημοσύνη του ατόμου, η καλή ψυχική υγεία, η γρήγορη αντίληψη των γεγονότων που εμφανίζονται στη στιγμή, η δίκαιη και αδέκαστη κρίση του, για όσα συμβαίνουν, να διαθέτει αξιοπιστία για το έργο που αναλαμβάνει, να είναι αδέκαστος και δίκαιος καθώς και  άλλα αρκετά προσόντα που έχουμε αναφέρει σε άλλο σημείωμα, και έχουμε δημοσιεύσει.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας πρέπει να αναφέρουμε και τις παρακάτω δυνατότητες που είναι αναγκαίες στο διαιτητή. Ο Διαιτητής εκτός από τις αναγκαίες επιμορφώσεις και τα σεμινάρια, που πρέπει να παρακολουθεί στη σταδιοδρομία του, είναι ανάγκη να έχει το ρόλο του εκπαιδευτικού και ταυτόχρονα να ασκεί και Διοικητικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τα στοιχεία αυτά είναι βασικά συστατικά για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, καθόσον είναι ανάγκη μέσω αυτών να μεταδώσει στους παίκτες την πειθαρχία και την εφαρμογή των κανόνων παιδιάς. Επίσης πρέπει να διδάσκει με τις σωστές αποφάσεις του ,σε προπονητές, παράγοντες και θεατές, τους θεσμοθετημένους κανονισμούς καθώς και τις αξίες που απορρέουν για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Για να πετύχει ο διαιτητής τα ανωτέρω, θα πρέπει να έχει ως πρωταρχική του έννοια, την απρόσκοπτη τέλεση του αγώνα, η οποία γίνεται με την ορθή εφαρμογή των κανονισμών, χωρίς να μεροληπτεί για παίκτες ή ομάδα. Να παρακολουθεί από κοντά τη μπάλα και τις φάσεις, ώστε οι μεν παίκτες να νιώθουν την ανάσα του, ο δε διαιτητής να έχει την σωστή άποψη των γεγονότων για να βγάλει την καλύτερη απόφαση την δεδομένη στιγμή. Να μπορεί κάνοντας χρήση του διαγωνίου συστήματος ,το οποίο είναι σπουδαίο εργαλείο για το διαιτητή.

Με την δυνατότητα της παρατήρησης που πρέπει να έχει, να βλέπει και να παρακολουθεί την συμπεριφορά και τις κινήσεις των  παικτών του αγωνιστικού χώρου καθώς και των εκτός των γραμμών ιθυνόντων και θεατών.

Με την τακτική αυτή είναι σε θέση να κάνει την σωστή αξιολόγηση της περίπτωσης και να πάρει τη σχετική και ανάλογη απόφαση σε κάθε περίσταση. Να μπορεί να επικοινωνεί και να συνεργαζεται με τους παίκτες και με όλους όσους εμπλέκονται στον αγώνα και στα πλαίσια των κανονισμών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αναφύονται και να δώσει λύσεις, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Οταν διευθύνει τον αγώνα να έχει κατανόηση στο πρόβλημα που προκύπτει και με διακριτικότητα να το επιλύει, αφού από την μεγάλη προσοχή που θα επιδείξει θα έχει άποψη για όσα συμβαίνουν από την άφιξή του στο γήπεδο μέχρι και την αποχώρησή του.

Να αποδέχεται τα περιστατικά που προκύπτουν  νηφάλια, με φρόνηση, με λογική, με θετικό τρόπο και χωρίς να κάνει δικές του κρίσεις για τις παραβάσεις, παρά μόνο να επιλαμβάνεται αυτών, με ωραίο τρόπο και σύμφωνα με τους κανονισμούς. Μέσα σε ένα περιβάλλον ενός αγώνα, πολύ συχνά προκύπτουν για κάποιες φάσεις αμφιβολίες και αρκετή σύγχυση, οπότε ο διαιτητής πρέπει με σύνεση και ψύχραιμα, σωστά και δίκαια να διώχνει τα αρνητικά σύννεφα που επιβαρύνουν την κρίση του.

Να δίνει έμφαση στις σταθερές αξίες που βοηθάνε την ομαλή τέλεση του παιχνιδιού. Εάν γίνουν τα παραπάνω τότε η αποστολή του έχει στεφθεί με επιτυχία αφού έχει παίξει πολύ σωστά το ρόλο του άριστου διαιτητού. Είναι ανάγκη επίσης να γίνεται σταδια-κή ανανέωση του έμψυχου υλικού της Διαιτησίας. Πρέπει να υπάρχουν νέοι διαιτητές οι οποίοι θα διαδεχθούν τους παλιούς. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με μικρά και προσεκτικά βήματα, αλλιώς δεν γίνεται σωστή δουλειά.

Καλό είναι για τους νέους διαιτητές, να ακούνε τις συμβουλές και τις φωνές των παλαιών διαιτητών που είναι έμπειροι τόσο στους αγώνες όσο και στα διοικητικά των φορέων διαιτησίας, διότι τότε γίνεται καλύτερη εκπροσώπηση της διαιτησίας από τους νέους διαιτητές.

Οι παλαιοί διαιτητές ξέρουν πολλά, διότι έχουν φάει τη διαιτησία με το κουτάλι, και πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια των νέων διαιτητών και όχι στην εκμετάλλευσή τους.

Παλαιοί και νέοι διαιτητές υπηρετούν μια Ιδέα που είναι το λειτούργημα της Διαιτησίας στο οποίο δεν χωρούν προσωπικά οφέλη και ιδιοτελή συμφέροντα.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί δυστυχώς έχουν γίνει εγκλήματα σε βάρος της διαιτησίας. Ζούμε ατυχώς σε χώρα όπου ειπώθηκαν ή λέγονται κάποιες φορές ψέματα για τους διαιτητές.

Μάλιστα ντράπηκαν τα ίδια τα ψέματα για αυτά που ακούστηκαν και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν αλλά και τα χέρια που έγραψαν ανακρίβειες.

Δυστυχώς αυτή η τακτική έχει γίνει κανόνας και για σωστούς διαιτητές, από νέους ψεύτες που διαδίδουν ψέματα αλλά και από παλιούς ψεύτες στα χρόνια της διαιτησίας που πέρασαν και για αυτά τα ψέματα που έλεγαν σε βάρος των διαιτητών, στο τέλος κατέληξαν να είναι παραμύθια για παιδιά, από βλάκες και κουτούς.

*Μη εν ενεργεία διαιτητής Σ.Δ.Π.Αργολίδας. 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή