Οι δύο λόγοι για τους οποίους η Super League 1 λέει όχι στις μετακινήσεις φιλάθλων

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στους Ζωσιμάδες
Print Friendly, PDF & Email

Η εισήγηση της Super League 1 προς το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με τη μετακίνηση των φιλάθλων των φιλοξενούμενων ομάδων στους αγώνες της δεύτερης ημέρας Αστέρας – ΟΣΦΠ, Παναιτωλικός – Άρης και ΟΦΗ – ΠΑΟ, ήταν αρνητική τόσο για την οργανωμένη όσο και για τη μεμονωμένη μετακίνηση.

Η στάση της Super League 1 έχει να κάνει με την αποφυγή από πλευράς των ΠΑΕ τυχόν πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση επεισοδίων.

Όσον αφορά τις “μεμονωμένες μετακινήσεις” ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ προβλέπει ότι σε περίπτωση που η φιλοξενούμενη ομάδα δε ζητήσει εισιτήρια, αλλά βρεθούν στο γήπεδο φίλαθλοί της αγοράζοντας εισιτήρια από τη γηπεδούχο ομάδα, την αντικειμενική ευθύνη των επεισοδίων έχει η γηπεδούχος ομάδας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές ομάδες (Λαμία, Αστέρας κ.α.) όταν υποδέχονται τους big-5 παίρνουν “ειδικά μέτρα” μη διάθεσης εισιτηρίων.

Η διάταξη του πειθαρχικού κώδικα έχει ως εξής: “Η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας υπέχει ευθύνη για την απρεπή συμπεριφορά μεταξύ των δικών της φιλάθλων που βρίσκονται στο γήπεδο και ομοίως ενδέχεται να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο και με περαιτέρω κυρώσεις, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο επόμενο άρθρο. Οι οπαδοί που καταλαμβάνουν το τμήμα του σταδίου για τους φιλοξενούμενους, θεωρούνται ως οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδος, εκτός εάν αποδειχθεί το αντίθετο. Η απρεπής συμπεριφορά συμπεριλαμβάνει, ενδεικτικά, τη βία προς πρόσωπα ή αντικείμενα, την πυροδότηση εμπρηστικών συσκευών, την εκσφενδόνιση αντικειμένων, την ανάρτηση πανό ή την εκφώνηση συνθημάτων με προσβλητικό για πρόσωπα ή πολιτικό περιεχόμενο ή την εισβολή προσώπων στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο η φιλοξενούμενη ομάδα δεν τιμωρείται και τιμωρείται η γηπεδούχος αν η πρώτη δεν ζήτησε εισιτήρια από τη δεύτερη και παρά ταύτα η δεύτερη πώλησε εισιτήρια σε φιλάθλους της πρώτης.”

Όσον αφορά τις “οργανωμένες μετακινήσεις” των φιλοξενούμενων φιλάθλων, ο νόμος προβλέπει ποινικές ευθύνες (ακόμα και φυλάκιση) στα μέλη των ΔΣ των ΠΑΕ σε περίπτωση επεισοδίων και παρά τα αιτήματα της Super League 1 δεν έχει τροποποιηθεί, οδηγώντας τον συνεταιρισμό σε αρνητικές εισηγήσεις.

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή