Προαναγγελία ποινικών διώξεων στο ποδόσφαιρο από τον εισαγγελέα Σπυρόπουλο: “Θα φύγουν από τον αθλητισμό άνθρωποι που και στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί”!

φωτογραφία intime
Print Friendly, PDF & Email

Ο αθλητικός εισαγγελέας Κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος παράλληλα είναι και υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ και χειρίζεται την νέα δικογραφία που αφορά υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, προανήγγειλε ποινικές διώξεις εντός του 2024, εκφράζοντας την πεποίηθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τους είχαν ασκηθεί διώξεις.

 

Ο Σπυρόπουλος έδωσε το παρών στην ετήσια εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας , που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) της UEFA, της INTERPOL, της ΕΠΑΘΛΑ, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), παρουσία αρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη κ.α.

Κατά την τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΠΑΘΛΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων και αποκάλυψε ότι εντός του 2024 αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τούς είχαν ασκηθεί διώξεις.

Ο γγΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, προχώρησε στην παρουσίαση των πεπραγμένων της για το 2023 κι έκανε γνωστό ότι το 2023 και έως τώρα η ΕΠΑΘΛΑ εξέδωσε πορίσματα για 40 υποθέσεις και εννέα εξ αυτών προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση (υποδεχόμενη συνολικά 105 αναφορές από διάφορες πηγές που αφορούσαν σε 14 αθλήματα).

Αύξηση 42% στα redalerts μετά την πανδημία

Για τις σύγχρονες τάσεις στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων στον διεθνή χώρο, τοποθετήθηκαν οι Nicolas Sayde, Γραμματέας της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, Corentin Segalen, Πρόεδρος του Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών, Dieter Braekeveld, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Αθλητικής Ακεραιότητας της Interpol, Βαγγέλης Αλεξανδράκης, στέλεχος της Μονάδας Πρόληψης Χειραγώγησης Αγώνων Ολυμπιακού Κινήματος της ΔΟΕ, Stephanie Eichenberger, Εμπειρογνώμονας Αντιμετώπισης Χειραγώγησης Αγώνων της UEFA και ο Gilles Maillet, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ULIS (United Lotteries for Integrity in Sports).

 

Έγιναν παρουσιάσεις και αναφορές σε σχέση με την ανάπτυξη των δικτύων εισαγγελικών και διωκτικών αρχών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία σε σχέση με τα αθλήματα που επιλέγει περισσότερο το οργανωμένο έγκλημα για προσπάθεια χειραγώγησης καθώς και το προφίλ των αθλητών, προπονητών και διαιτητών που επιλέγει να προσεγγίσει.

Τονίστηκε δε, ότι υπάρχει 42% αύξηση σε σχέση με το 2022, ειδικά στα red alerts για στημένα παιχνίδια μετά την πανδημία COVID 19, όταν και υπήρξε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στον αθλητισμό.

Από την πλευρά της UEFA τονίστηκε ότι το 2024 θα αναπτυχθούν μηχανισμοί αναφορών αποκλειστικά για την Ομοσπονδία, ενώ θα προχωρήσει και η εναρμόνιση του πειθαρχικού δικαίου ανάμεσα στα κράτη μέλη της.

Διαβάστε ακόμα:

Με εντολή Aρείου Πάγου διαβιβάζονται στην ΕΠΟ οι δικογραφίες για τους “στημένους αγώνες”

 

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή