Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Print Friendly, PDF & Email

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης αναφερόμενος στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μίλησε για τη μαύρη επέτειο και την σπουδαιότητα της ποντιακής διαλέκτου.

«Φέτος η πανδημία έφαγε τον μήνα Καλομήνα. Για εμένα είναι ημέρα μνήμης και για να πω το σωστά για έναν γνήσιο Πόντιο, κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα μνήμης. Εμείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις δυσκολίες. Πρέπει λίγο να σταθούμε σιωπηλοί και να σκεφτούμε. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον ποντιακό τόπο. Εμείς λέμε ο άνθρωπος πρέπει να μιλάει τη μητρική του γλώσσα. Για εμένα τα ποντιακά είναι η μητρική μου γλώσσα. Με τα ποντιακά σκέφτομαι, με τα ποντιακά ζω και με τα ποντιακά θα φύγω.

Θέλω να πω, φτάνει πια με το κλάμα. Πριν 25-3ο χρόνια οι δικοί μου μου έλεγαν Γιάννη μη χάνεις πια τον χρόνο σου. Οι δικοί μας δεν μπορούν να ζουν ενωμένοι. Εμείς γεννηθήκαμε ορφανοί, μείναμε ορφανοί από Πατρίδα. Πέρασαν 25 με 30 χρόνια και σήμερα λέω εφόσον ζήσαμε ταλαιπωρημένοι, ξυπόλητοι τα πικρά δάκρυα της ξενιτιάς. Πρέπει τώρα να είμαστε μαζί, πρέπει οι Ελληνες να ενωθούμε. Και να ξέρετε την Ελλάδα οι Ελληνες μπορούν να τη σώσουν».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή