Το “πείραμα” Αστυπάλαια ξεκινά: Ηλεκτροκίνηση και “πράσινη” ενέργεια

Print Friendly, PDF & Email

Aπό την Αστυπάλαια όπου χτυπά σήμερα η καρδιά της «πράσινης ανάπτυξης», ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης, παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του CEO της VW Χέρμπερτ Ντις, παρουσίασε το πλάνο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οπως είπε ο κ. Φραγκογιάννης και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν ενεργά στην «πράσινη ανάπτυξη» κι έχουν εκπονήσει προγράμματα χρηματοδότησης για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μεταξύ άλλων, τα «πακέτα» για την απόσυρση του παλαιού οχήματος και την αντικατάστασή του από ηλεκτρικό είναι τα εξής:

Επιδότηση αυτοκινήτου 12.000 + 3.000 με απόσυρση παλαιού.
Μηχανές 2.000 + 500 με απόσυρση παλαιάς.
Ηλεκτρικό φορτηγάκι 12.000 + 3.000 με απόσυρση.
Σταθμός οικιακής φόρτισης 400 ευρώ επιδότηση

Αιτήσεις για επιδότηση αγοράς οχήματος γίνονται στο e-astypalea.gov.gr

Μητσοτάκης: Αστυπάλαια, το κατώφλι για έναν πιο πράσινο κόσμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action» έδωσε το σύνθημα για να αλλάξει η συμπεριφορά μας στον πλανήτη, που δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε. «Πάρτε αυτό το μικρό, βραχώδες νησί. Περισσότερο από 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τα κεντρικά της VW, το οποίο συνδέεται με τον αρχαίο πολιτισμό. Και αυτό που παραδίδουμε στην Αστυπάλαια είναι μια νέα αρχή. Το κατώφλι για έναν νέο, πιο πράσινο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το αύριο για τις επόμενες γενιές. Και είναι βεβαίως το κράτος που συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα και παράγεται το πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας. Τα σχέδια μας είναι φιλόδοξα. Η Αστυπάλαια θα είναι το πειραματικό πεδίο για την πράσινη μετάβαση. Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα στο νησί θα χρησιμοποιηθούν για τις συγκοινωνίες και τις υπηρεσίες του κράτους, σύντομα θα έχουμε και ένα ηλεκτρικό ασθενοφόρο.

Η φιλοδοξία μας δεν τελειώνει εδώ: λανσάραμε την πλατφόρμα για να βοηθήσουμε τους νησιώτες να αλλάξουν τα αυτοκίνητα τους με ηλεκτρικά. Και οι επιδοτήσεις είναι πολύ πιο γενναιόδωρες σε σχέση με την ενδοχώρα. Η προοπτική που βλέπουμε εδώ με ενθουσιάζει. Η προοπτική να μεταφέρουμε αυτή την τεχνολογία και σε άλλα νησιά και να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα κίνητρα για την αλλαγή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση αν οι πολίτες δεν το αισθανθούν ως καθήκον τους. Πολύ σημαντική αίσθηση που πρέπει να αισθάνεστε ως δημότες το νησιού που συμμετέχετε σε κάτι πραγματικά καινοτόμο. Μπορεί να γίνει το μοντέλο για όλα τα νησιά μας. Να φέρει το μέλλον στην Αστυπάλαια πιο νωρίς, απ’ ότι θα ερχόταν υπό άλλες συνθήκες».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή