“Η ΕΠΟ έστειλε τρεις φορές αίτημα στην UEFA άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου”

Ο Κύρος Βασσάρας
Print Friendly, PDF & Email

Με την κατάθεση του άλλοτε διεθνούς διαιτητή, Κύρου Βασάρα, συνεχίστηκε η δίκη της επονομαζόμενης “Συμμορίας” στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία πραγματοποιείται στο Εφετείο Αθηνών. Σήμερα (6/7) ήταν να εξεταστεί και ο Αλέξης Κούγιας, ωστόσο δήλωσε κώλυμα. Αν δεν καταστεί εφικτό να καταθέσει σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις θα ληφθεί υπόψιν η κατάθεση που έχει κάνει στον ανακριτή.

Αναλυτικά η κατάθεση του Κύρου Βασάρα:

“Το 2009-10 δεν ήμουν μέλος της ΚΕΔ. Το 2010-11 ήμουν μέλος της ΚΕΔ με Μπριάκο και Δούρο. Κάναμε τη διαδικασία και είδαμε έναν, έναν τους διαιτητές, πριν κάνουμε την επιλογή.

Το 2009 μας είχε πάρει έξι ώρες, την επόμενη χρονιά δύο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ζήτησα να κάνουμε το ίδιο, να δούμε τον πίνακα, να τα συζητήσουμε. Όπως είπα, στη διαδικασία αυτή, δεν υπήρχε χώρος για συζήτηση. Τα δύο άτομα είπαν ότι αυτοί είναι οι πίνακες και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.

Ήμουν παρών στη διαδικασία. Ήμουν στη μέση δύο παρατάξεων, μια ζωή ήμουν έντιμος. Όταν δύο αποχωρούν για να μην υπάρχει ψεγάδι πίεσης παραταξιακής, μείναμε τρία άτομα. Ήμουν σε δύσκολη θέση, δεν δέχθηκα να πάω πουθενά άλλου. Τους είπα να έρθουν να κάνουμε τους πίνακες, ήρθαν τα δύο μέλη και ξεκινήσαμε.

Ήρθαν αυτοί εκεί, στην ΕΠΟ. Αν δεν συμμετείχα, δεν υπήρχε απαρτία. Ειπώθηκε από τον κ. Σάββα ότι έκανα κωλοτούμπα, εγώ ήμουν εκεί, κάθισα εκεί, εξέφρασα τις απόψεις μου. Εξέφρασα αντιρρήσεις για τεχνικά θέματα.

Υπήρχαν τεχνικής φύσεως θέματα. Από αυτούς που σήμερα είναι κατηγορούμενοι, δεν διαφώνησα για κανέναν”.

“Διαφώνησα με τους πίνακες του 2011 – Δεν είχαν διάθεση για συζήτηση Μπριάκος, Δούρος”

“Το 2011 για παράδειγμα, μου πρότεινε ο Μπριάκος έναν διαιτητή που δεν είχε τα προσόντα για τον πίνακα. Έπρεπε να δούμε λοιπόν, έναν έναν τους διαιτητές. Δεν υπήρχε διάθεση όμως να συζητήσουμε στη συνάντηση με τους άλλους δύο. Δεν είπα ποτέ ότι οι πίνακες είναι παράνομοι. Ήμουν ένας από τους τρεις που διαφωνούσε. Δέχθηκα ότι δεν θέλησαν να συζητήσουν, ανόητο τελείως. Το 2010 η συμπεριφορά τους δεν ήταν παρόμοια. Δεν ξέρω τι άλλαξε.

Στις 20 Αυγούστου μου δόθηκε η λίστα των διαιτητών που αναρτήθηκε και στις 13/8 την υπέγραψα. Οι πίνακες βγήκαν με πλειοψηφία, δεν είχα κανένα πρόβλημα, δεν ήθελα ποτέ να δημιουργήσω πρόβλημα στην ΕΠΟ. Τους υπέγραψα στις 20/8”.

“Οι διαιτητές που είναι τώρα κατηγορούμενοι δεν μου δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα”

“Οι διαιτητές – κατηγορούμενοι ξεκίνησαν από χαμηλά και ανέβηκαν από κάποιους άλλους ανθρώπους της ΚΕΔ. Εγώ δεν είχα κάποιο πρόβλημα, δεν τους είχα παρακολουθήσει, ξέρω ότι κανένας από αυτούς στη διάρκεια των αξιολογήσεων δεν είχε πρόβλημα. Και στις δικές μου αξιολογήσεις από το καλοκαίρι 2011 μέχρι Γενάρη 2012 δεν μου δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα και είχαν πάρα πολύ καλές διαιτησίες.

Έκανα ορισμούς το μισό της σεζόν 2011-12. Ποτέ δεν δέχθηκα κανένα τηλεφώνημα να βάλω κάποιο διαιτητή ούτε μου είπε κάτι, κάποιος από την ΚΕΔ.

Ποτέ δεν ειπώθηκε ότι αυτοί οι πίνακες ήταν προεργασία του Σαρρή και του Σάββα, η προεργασία θεωρώ ότι είχε γίνει ανάμεσα σε Δούρο και Μπριάκο”

“Η ΕΠΟ έστειλε τρεις φορές αίτημα στην ΟΥΕΦΑ άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου”

“Τρεις φορές η ΕΠΟ έστειλε αίτημα στην ΟΥΕΦΑ άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχα κάποια ιδιότητα στην ΕΠΟ. Μπορεί να είναι και μοναδικό γεγονός στον κόσμο, μια Ομοσπονδία να ζητάει από έναν άνθρωπο που την τίμησε, να φύγει από την ΕΠΟ γιατί δεν είχε ιδιότητα.

Αν είχε κάποιος κότσια πρέπει να γράψει ότι ακριβώς θέλει, να πει “δεν σε θέλουμε” Ήταν ένα πλήγμα για μένα, είμαι όμως άνθρωπος που συγχωρώ.

Δεν ήμουν ποτέ πρόεδρος στην ΚΕΔ, κάποιοι ήθελαν να το περάσουν έτσι. Επέστρεψα το 2015 για δύο χρόνια.”.

“Γραμμένοι και τυπωμένοι οι πίνακες, δεν τους συζητήσαμε”

“Του δόθηκαν (σ.σ. στον Ντάλας) οι ορισμοί των αγώνων, είχε τον έλεγχο για τα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ. Δεν μου έχει πει τίποτα, αν πιέστηκε πουθενά στους ορισμούς.

Ήταν 15αύγουστος αλλά το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε 22-23 άρα οι πίνακες έπρεπε να βγουν έγκαιρα. Δεν είχαμε περιθώριο να πάμε μετά τις 13 Αυγούστου. Ο Σαρρής είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι παρών γιατί δεν έπρεπε να δείχνει ότι θα είχε επιρροή στους πίνακες εν όψει και των εκλογών.

Ο Πιλάβιος μας είπε ότι δεν θα είναι ο Σαρρής. Μίλησα με τον Σάββα και μου είπε ότι δεν θα συμμετάσχει και αυτός και αποχώρησε και μείναμε οι τρεις μας”.

Ο Δούρος είχε οριστεί υπεύθυνος για την κατηγορία και έπρεπε να ελέγξει τα προσόντα του. Εκείνο το διάστημα δεν είχα επαφή με τη βάση δεδομένων, γνώριζα ότι γνώριζα μόνο από αυτά που έβλεπα. Δεν ήξερα τα προσόντα τους. Τους έφεραν γραμμένους και τυπωμένους και δεν μπήκαμε στη διαδικασία να συζητήσουμε.

Αν υπήρχε θέμα με κάποιον διαιτητή, αυτόματα θα ενημερωνόμασταν και θα έπρεπε να βγει από τους πίνακες.

“Ποτέ δεν μου είπε ο Ντάλας ότι δέχθηκε πίεση”

Απ’ ότι θυμάμαι δεν είχαν μεγάλες διαφορές οι πίνακες με την προηγούμενη χρονιά. Ο κ. Ντάλας είναι από τους κορυφαίους διαιτητές της εποχής του, μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας τη ΟΥΕΦΑ, αντιπρόεδρος, ασχολείται με εκπαίδευση και ορισμό παρατηρητών. Από τους κορυφαίους στο χώρο

Εχω συναντηθεί πολλές φορές από τότε. Ποτέ δεν μου είπε ότι δέχθηκε πίεση, τηλέφωνο, ότι δέχθηκε απειλή, ή ότι πιέστηκε για κάποιον ορισμό”.

“Είχαν προσόντα Γιάχος και Σπάθας”

“Το διάστημα που έκανα ορισμούς, ο Σπάθας και ο Γιάχος έπαιρναν ορισμούς γιατί η απόδοση τους ήταν πολύ καλή.

Είχαν μεγάλη εμπειρία, είχαν τα προσόντα, ο Σπάθας έγινε διεθνής. Τους παρακολουθούσα και τους δύο. Έγιναν διεθνείς άρα όταν κρίνονται από πάρα πολλούς, θεωρώ ότι ήταν αντικειμενική άποψη

Ο Ντάλας ήρθε να κάνει μια δουλειά, προσπάθησε, έδωσε το ερέθισμα σε διαιτητές να γίνουν καλύτεροι, δεν θεωρώ ποτέ ότι ηταν βιτρίνα. Ούτε μπορώ να σκεφτώ ότι είχε κάνει ορισμούς κατά παραγγελία”.

Ερωτηση: Θεωρείτε ότι υπήρχε κάποια υπόγεια διαδικασία στην επιλογή των διαιτητών;
“Τι σημαίνει υπόγειες διαδικασίες, όταν θέλεις να σκεφτείς κάποια πράγματα σκέφτεσαι. Ύποπτο τι; Το θέμα είναι πολύ απλό. Δεν είπα ποτέ ότι υπήρχαν υπόγειες διαδρομές, μη έντιμοι άνθρωποι μέσα στους πίνακες, ή άνθρωποι μη νόμιμοι…

Ερώτηση: Μπορεί ο πρόεδρος της ΚΕΔ να παρεμβαίνει σε ορισμούς διαιτητών;
“Αν υπάρχει μια συζήτηση και υπάρχει ένα θέμα για συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο, λόγω βαθμολογίας, και ο πρόεδρος της ΚΕΔ “βάλτε τοπ διαιτητές”, αυτό δεν είναι παρέμβαση”.

Ερωτηση: Η ερώτηση μου είναι να μπει ο α ή ο β;
“Ποτέ όσο έκανα ορισμούς, δεν μου είπε κανείς να βάλω κάποιον συγκεκριμένο διαιτητή”.

“Δεν είχα πρόβλημα με τον Σπάθα”
Οι διαφωνίες μου είναι γραμμένες, σε καμιά από αυτές δεν αναφέρομαι σε κανέναν από τους διαιτητές που σήμερα είναι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Σπάθα. Όλο το χρονικό διάστημα που ήμουν στην Επιτροπή, δεν είχα κανένα πρόβλημα με Σπάθα. Ποτέ δεν ήρθε στην αντίληψη μου κάποιο ψεγάδι για εσκεμμένη μειωμένη απόδοση του”.

“Δεν έχω δει το Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός”
“Δεν έχω παρακολουθήσει τον αγώνα Αστέρα – Ολυμπιακού, γνωρίζω ότι έγινε συζήτηση, στην Ελλάδα πάντα γίνεται συζήτηση. Όλοι ακούνε, στη δική μου αντίληψη δεν υπέπεσε κάτι μεμπτο για να μπορώ να κατηγορήσω κάποιο διαιτητή”.

Ερώτηση: Ποια ήταν η σχέση σας με τον Σαρρή;
“Δεν είχα πρόβλημα με κανέναν. Την επιστολή μου την είχε ο κ. Σαρρής. Διέρρευσε μετά τις εκλογές νομίζω…”.

“Αλαζονική η συμπεριφορά Μπριάκου-Δούρου”
“Για τους πίνακες του 2012 κανένας δεν με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι κάποιος διαιτητής ήταν παράνομος όπως έγινε το 2011. Η συμπεριφορά Δούρου και Μπριάκου ήταν αλαζονική, εγώ δεν διαφώνησα για ονόματα. Στην Ελλάδα γίνεται πολύ ντόρος. Αν ένας διαιτητής δεν κάνει λάθος είναι απλά νορμάλ. Αν κάνει λάθος όμως, μέσα στην περιοχή είναι από κακός μέχρι απατεώνας. Ποτέ δεν ανακοινώνουμε για κάθε διαιτητή, τι ψήφους πήρε. Όταν είμαστε εκεί, 3 άτομα και τελειώνει η διαδικασία, η απόφαση είναι νόμιμη”

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή