Xαρδαλιάς: ”Χωρίς λογική το γενικό lockdown – Να απαγορευθούν τα πανηγύρια τον Αύγουστο”

Print Friendly, PDF & Email

«Διαθέτουμε αρκετά εργαλεία στα χέρια μας, ώστε να μην πάμε σε γενικό lockdown. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, ωστόσο εμείς οι ίδιοι, κρατάμε την μοίρα στα χέρια μας», απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε ερώτηση του CNN Greece, σχετικά με το εάν το προσεχές διάστημα, εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι σε νησιά και περιοχές με αυξημένο τουρισμό αλλά και μεγάλο συγχρωτισμό.

Δεν υπάρχει καμία λογική για γενικό lock down, ενώ πολύ δύσκολα θα πάμε και σε τοπικά lockdown, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί το επόμενο διάστημα και να πάμε βήμα βήμα, ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

«Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown σε οποιοδήποτε επίπεδο. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ξεκαθάρισε πως όπου χρειαστεί, θα ληφθούν τοπικά μέτρα.

Οι έλεγχοι πάντως σε εβδομαδιαία βάση είναι εντατικοί παντού, και αυτό, αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας, ότι πριν μερικές ημέρες, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι (1.017 τεστ) σε ανθρώπους της εστίασης στη Βόρεια Ελλάδα, και ήταν όλοι αρνητικοί.

Σε ένα παλιό γνώριμο σημείο- για τους ιατρικούς συντάκτες- στο πρώην ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) επί της Λ. Κηφισίας ανάμεσα σε δύο μεγάλα Εμπορικά Κέντρα, ξεκίνησε την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, ο δεύτερος γύρος της ενημέρωσης για την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά. Μόνος του, χωρίς την συνοδεία του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπ. Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ή κάποιου άλλου επιδημιολόγου, θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 13.00 η σχετική ενημέρωση. «Διότι εάν μας βλέπατε μαζί, τα πράγματα θα ήταν πολύ σοβαρά, και ευτυχώς δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, το ραντεβού δίνεται για να υπάρχει ενημέρωση με το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι «γνωρίζαμε ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στη διεξαγωγή των ελέγχων συμμετέχουν 105 στελέχη της ΓΓΠΠ, 24 της ΕΛΑΣ, 146 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 92 στελέχη της Πυροσβεστικής, 22 Λιμενικοί και 85 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ.

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αριθμός των διασωληνωμένων πολιτών παραμένει χαμηλός (12 μέχρι τις 20 Ιουλίου 2020), ενώ και ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ χαμηλός, φθάνοντας τα 195 άτομα».

Και μπορεί το γενικό lock down να μην έχει καμία λογική και τα τοπικά lockdown να εκτιμώνται ως δύσκολα από την κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν όμως σίγουρα λογική τα πανηγύρια, τα οποία θα πρέπει να απαγορευθούν και τον Αύγουστο, όπως υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής, τα πανηγύρια απαγορεύονται για όλο τον Ιούλιο.

Ένα μεγάλο ερώτημα που παραμένει ωστόσο, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου, όπου σε πολλές περιοχές της χώρας, πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας της Παναγίας.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση επίσης, ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων στη χώρα μας, από 1 – 19 Ιουλίου 2020, κυμάνθηκε ως εξής:

620.652 από αεροδρόμια,
48.720 από λιμάνια και
248.660 από χερσαία σύνορα.
Ο αριθμός των τεστ ανά πύλη εισόδου στην Ελλάδα, άγγιξε τα 127.900, με την μερίδια του λέοντος να κρατούν τα αεροδρόμια (98.284), και ακολουθούν τα χερσαία σύνορα με 23.497 και τα λιμάνια με 6.119 τεστ.

Οι 5 πρώτες χώρες σε κρούσματα στη χώρα μας, είναι:

η Σερβία με 78,
η Βουλγαρία με 63,
η Ρουμανία με 61,
η Αλβανία με 23 και
οι ΗΠΑ με 6.

Πηγή: CNN Greece

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή