Ζητούν την κατάργηση του VAR στην Premier League!

Print Friendly, PDF & Email

 

“Δεν φαίνεται ότι… πήγε πολύ καλά η χρήση του VAR στην Αγγλία, όπως φαίνεται από την πρόθεση που έχουν πια οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησής τους. Η απόφαση αυτή είναι πιθανό ληφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, ώστε να εφαρμοστεί από τη νέα σεζόν, καθώς κρίνεται ότι η χρησιμοποίηση του βίντεο ριπλέι στις επίμαχες φάσεις περισσότερα προβλήματα δημιούργησε σε σχέση με αυτά που έλυσε.

 

Ειδικά την φετινή περίοδο, που θα ολοκληρωθεί για το πρωτάθλημα την προσεχή Κυριακή με την διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής, υπήρξαν πάρα πολλές αμφισβητούμενες, ακόμα και μετά τη χρήση του VAR, διαιτητικές αποφάσεις που προκάλεσαν έντονη πολεμική στο Νησί.

 

Για να καταργηθεί, όπως ισχύει με όλους τους κανονισμούς, θα πρέπει τα 2/3, δηλαδή οι 14 από τις 20 ομάδες, να ψηφίσουν υπέρ και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί, καθώς πολλές είχαν παράπονα, είτε «μικρές» είτε «μεγάλες».

Ήδη η Γουλβς έκανε επίσημο το αίτημά της υπέρ της κατάργησης μέσω επιστολής.

«Η Γουλβς υπέβαλε κι επίσημα αίτημα στην Πρέμιερ Λιγκ για ψηφοφορία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του πρωταθλήματος τον Ιούνιο σχετικά με την κατάργηση του VAR από την έναρξη της σεζόν 2024-25. Η εισαγωγή του VAR την περίοδο 2019-20 ήταν μια απόφαση που έγινε με καλή πίστη και με το καλύτερο συμφέρον του ποδοσφαίρου της Πρέμιερ Λιγκ.

Ωστόσο, έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες που βλάπτουν τη σχέση μεταξύ φιλάθλων και ποδοσφαίρου και υπονομεύουν την αξία της Πρέμιερ Λιγκ, οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Επίδραση στους πανηγυρισμούς γκολ και το αυθόρμητο πάθος που κάνει το ποδόσφαιρο ξεχωριστό.

-Απογοήτευση και σύγχυση μέσα στα γήπεδα λόγω μακροχρόνιων ελέγχων VAR και κακής επικοινωνίας.

-Πιο εχθρική ατμόσφαιρα με διαμαρτυρίες και φωνές κατά του VAR

-Υπέρβαση του αρχικού σκοπού του VAR να διορθώσει ξεκάθαρα και προφανή λάθη, υπεραναλύοντας πλέον υποκειμενικές αποφάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη ρευστότητα και την ακεραιότητα του παιχνιδιού

-Μειωμένη ευθύνη των διαιτητών εντός γηπέδου, λόγω του διχτυού ασφαλείας του VAR, που οδηγεί σε διάβρωση της εξουσίας στον αγωνιστικό χώρο

-Συνεχιζόμενα λάθη παρά το VAR, με τους φιλάθλους να μην μπορούν να αποδεχθούν το ανθρώπινο λάθος μετά από πολλές προβολές και επαναλήψεις, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη στα πρότυπα διαιτησίας

-Διατάραξη του γρήγορου ρυθμού της Πρέμιερ Λιγκ με μακροχρόνιους ελέγχους VAR και περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα οι αγώνες να διαρκούν υπερβολικά.

-Η συνεχής συζήτηση σχετικά με τις αποφάσεις του VAR συχνά επισκιάζει τον ίδιο τον αγώνα και αμαυρώνει τη φήμη του πρωταθλήματος.

-Διάβρωση της εμπιστοσύνης και της φήμης, με το VAR να τροφοδοτεί εντελώς ανούσιους ισχυρισμούς για διαφθορά.

Η απόφαση να κατατεθεί το ψήφισμα ελήφθη μετά από προσεκτική εξέταση και με απόλυτο σεβασμό για την Premier League, την PGMOL και τους συναγωνιστές μας.

Δεν υπάρχει καμία ευθύνη – όλοι απλώς αναζητούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ποδόσφαιρο – και όλοι οι ενδιαφερόμενοι εργάζονται σκληρά για να προσπαθήσουν να κάνουν την εισαγωγή πρόσθετης τεχνολογίας με επιτυχία.

Ωστόσο, μετά από πέντε σεζόν VAR στην Πρέμιερ Λιγκ, ήρθε η ώρα για μια εποικοδομητική και κριτική συζήτηση για το μέλλον της.

Η θέση μας είναι ότι το τίμημα που πληρώνουμε για μια μικρή αύξηση στην ακρίβεια έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του παιχνιδιού μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να το αφαιρέσουμε από τη σεζόν 2024-25 και μετά» αναφέρεται στην ανακοίνωση των «Λύκων».

Είναι τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν ομάδες που δεν θέλουν πια το VAR για να στηρίξουν την άποψή τους για κατάργηση.

Ποια είναι η θέση της Πρέμιερ Λιγκ; «Στην γενική συνέλευση θα διευκολυνθεί μια συζήτηση σχετικά με το VAR από τα μέλη μας. Οι σύλλογοι έχουν δικαίωμα να παραουσιάσουν τις προτάσεις τους καθώς αντιλαμβανόμαστε τους προβληματισμούς τους και τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με το VAR. Παρόλα αυτά, η Λίγκα υποστηρίζει απόλυτα τη χρήση του VAR και η στάση της είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξουν βελριώσεις του συστήματος προς όφελος του αθλήματος και των φιλάθλων» ανέφερε εκπρόσωπός της.

Από την διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος, επίσης, σχολιάστηκε ότι η κατάργηση του VAR θα ήταν ένα… βήμα πίσω για το ποδόσφαιρο στη χώρα σημειώνοντας ότι το 2019 το ποσοστό των σωστών διαιτητικών αποφάσεων ήταν 82% και από τότε έφτασε στο 96% την τρέχουσα σεζόν.

Θυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα στη Σουηδία, 18 από τις 32 ομάδες είπαν «όχι» στην εφαρμογή του VAR και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας έκανε γνωστό ότι απορρίπτεται η χρήση του, καθώς κρίθηκε ότι προκαλεί περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερη αμφισβήτηση των αποφάσεων από την πλευρά των φιλάθλων.

Συνολικά 18 από τους 32 επαγγελματικούς συλλόγους ψήφισαν αρνητικά. Μεταξύ αυτών ήταν η Μάλμε, η Γκέτεμποργκ, η ΑΙK, η Χάμαρμπι και η Τζουργκάρντεν. Η Ένωση οπαδών της χώρας εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτή την απόφαση.

«Η πλειοψηφία των ομάδων της ελίτ έδειξαν ότι είναι εναντίον του VAR. Το είπαν ξεκάθαρα: ‘Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε’. Αυτή η απόφαση της πλειοψηφίας θα πρέπει να γίνει σεβαστή από τους υπόλοιπους», είπε ο Γιον Πέτερσεν, εκπρόσωπος της Ένωσης των οπαδών.Το θέμα θα τεθεί ξανά προς συζήτηση τον προσεχή Νοέμβριο σε νέα συνεδρίαση.

Οι σουηδικοί σύλλογοι λειτουργούν με ποσοστό τουλάχιστον 51% να ανήκει στους οπαδούς.”

Πηγή: sdna

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή