Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία μορφή κόμικ σε έναν τάφο στη βόρεια Ιορδανία. Ο αρχαίος αυτός τάφος που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. εντοπίστηκε κατά λάθος τον Νοέμβριο του 2016 στη διάρκεια οδικών εργασιών στην πόλη Μπάιτ Ρας της Ιορδανίας. Έκτοτε οι αρχαιολόγοι ερευνούν το συγκρότημα αυτό που αποτελείται από δύο μεγάλους ταφικούς θαλάμους στους οποίους υπάρχει μια σαρκοφάγος από βασάλτη.
Όμως η ομάδα του Γάλλου αρχαιολόγου Ζουλιέν Αλικό θεώρησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις τοιχογραφίες που στολίζουν τους τοίχους και την οροφή του τάφου.
Αυτές παρουσιάζουν εικόνες από την καθημερινή ζωή, αλλά και από τον κόσμο των θεών. Διακόσιες εξήντα φιγούρες ανθρώπων, θεών και ζώων, κάποιες από τις οποίες συνοδεύονται από περίπου 60 μικρές λεζάντες δίπλα από τα κεφάλια διάφορων χαρακτήρων, σε μια τεχνική που θυμίζει τα σύγχρονα κόμιξ. Όπως και στα κόμιξ οι λεζάντες αυτές περιγράφουν τι λένε ή τι κάνουν οι διάφοροι χαρακτήρες.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι σκηνές αυτές του αρχαίου κόμικ παρουσιάζουν την κατασκευή της πόλης Καπιτωλίας στην άκρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ωστόσο αν και ο συνδυασμός εικόνας- κειμένου είναι εκπληκτικός για τους αρχαιολόγους στην Ιορδανία, η παρουσίαση αυτή σε στυλ κόμικ δεν είναι μοναδική. Ακόμη και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβαζαν λεζάντες σε κάποιες τοιχογραφίες τους προκειμένου να διηγηθούν μια ιστορία.
Οι επιγραφές στην Ιορδανία έχουν ακόμη ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό. «Τα περίπου 60 κείμενα είναι στα αραμαϊκά, τη γλώσσα της περιοχής, όμως είναι γραμμένα με ελληνικά γράμματα», εξήγησε ο αρχαιολόγος Ζαν-Μπαπτίστ Ιόν που συμμετείχε στην ανασκαφή.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών γλωσσών είναι πολύ σπάνιος και γι’ αυτό τον λόγο ο Ιόν πιστεύει ότι οι στιχομυθίες που εντοπίστηκαν μπορούν να βελτιώσουν την κατανόησή μας της δομής και της εξέλιξης των αραμαϊκών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News