“Οι Σλοβάκοι αστυνομικοί μας πυροβολούσαν εν ψυχρώ με πλαστικές σφαίρες”

Print Friendly, PDF & Email

Συγκλονιστικές καταγγελίες για την αστυνομική βία των Σλοβάκων, έκανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑRENA FM 89.4, ο Αλέξανδρος, αδερφός του φιλάθλου του ΠΑΟΚ, Παύλου, που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι από πλαστικές σφαίρες των αστυνομικών του “Tehelne Pole”, στον αγώνα της περασμένης Πέμπτης, ανάμεσα στη Σλόβαν και τον Δικέφαλο.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την κατάσταση υγείας του Παύλου: “Πάει καλά. Η εγχείρηση στο μάτι του, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου και διήρκεσε δυο ώρες σχεδόν. Αφαιρέθηκαν πολλά σωματίδια από το μάτι του. Κάποια ήταν γυαλιά και κάποια άλλα, δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι. Θα σταλούν σε δικαστή για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Μπορεί να είναι από πλαστική σφαίρα, μπορεί να είναι από δακρυγόνο, μπορεί να είναι από κροτίδα κρότου λάμψης, ή οτιδήποτε άλλο. Θα φανεί στην ιατροδικαστική εξέταση. Η εξέταση αυτή, θα μας δείξει και αν είναι τοξικό αυτό το αντικείμενο, ώστε να ακολουθήσει ακόμη ένα χειρουργείο.

Είχαν πέσει κάποια δακρυγόνα και φορούσαμε γυαλιά για να προστατέψουμε τα μάτια μας τότε. Βρέθηκαν κάποια σωματίδια όμως στο μάτι του, που δεν ξέρουμε τι είναι ακόμη. Δεν τίθεται θέμα όρασης, γιατί δεν πειράχτηκε κάποιο οπτικό νεύρο που θα του αφήσει πρόβλημα. Τώρα, βλέπει θολά, αλλά είναι η αρχή ακόμη. Με τον καιρό θα επανέλθει στα φυσιολογικά του. Θα ακολουθήσει κι άλλες μικροεπεμβάσεις όμως για να συμβεί αυτό. Περίπου οκτώ μήνες θα περάσουν για να είναι όπως ήταν πριν. Έχει κι ένα κάταγμα στη μύτη, γι’ αυτό συμπεραίνουμε ότι είναι πιο πιθανό να τον χτύπησε μια κροτίδα κρότου λάμψης, στο πρόσωπο”.

Για την… έφοδο των Αστυνομικών στην κερκίδα του ΠΑΟΚ: “Ήμασταν μαζί εκείνη την ώρα, αλλά εγώ ήμουν λίγο πιο μπροστά. Τρέχαμε σε μια κατεύθυνση, μόλις μπήκαν οι Αστυνομικές δυνάμεις, αλλά αποκλείεται να τον χτύπησε κάποιο χέρι. Ήταν μακριά οι Αστυνομικοί. Εγώ δέχθηκα μια πλαστική σφαίρα στο χέρι και νόμιζα ότι ήταν από γκλομπ. Γυρίζω το κεφάλι μου λοιπόν, να δω που είναι οι Αστυνομικοί και τους βλέπω τουλάχιστον δέκα μέτρα μακριά μου. Οπότε αποκλείεται να είναι από χτύπημα, αυτό που έπαθε ο αδερφός μου. Δεν σημάδευαν οι Αστυνομικοί, από απόσταση 5-10 μέτρων, πυροβολούσαν εν ψυχρώ. Η κερκίδα μας ήταν μικρή, ήταν σαν κλουβί, κι αυτοί μας χτυπούσαν εν ψυχρώ. Ο αδερφός μου χτυπήθηκε από πιστόλι δηλαδή”.

Για το πως ξεκίνησε το επεισόδιο: “Εμείς, ήμασταν από αυτούς που μπήκαμε νωρίς. Στην είσοδο επικράτησε μια ένταση. Με το που είδα αυτό, πήγα στους φίλους μου και στον αδερφό μου και τους λέω, καλύτερα να απομακρυνθούμε λίγο. Μέχρι να το πω αυτό, εισβάλλουν οι αστυνομικές δυνάμεις στην κερκίδα μας. Όλα ξεκίνησαν έξω, στην είσοδο”.

Για τους υπόλοιπους τραυματίες και την αντιμετώπιση αυτών, από τις Σλοβακικές Αρχές: “Έχω κι άλλους φίλους που τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες. Ένας φίλος μου έπαθε θλάση στα πλευρά του και είχε αιματώματα στα χέρια του. Όλα αυτά, από τις σφαίρες. Οι Σλοβάκοι, δεν του παρείχαν καμία ιατρική βοήθεια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τον συνέλαβαν κιόλας και τον έβγαλαν εκτός γηπέδου. Εμείς, όσο επικρατούσε αυτή η κατάσταση, βρήκαμε τουλάχιστον τρεις γεμιστήρες, άδειους. Αυτό σημαίνει, ότι χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές σφαίρες, στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Πρώτη φορά το ζήσαμε αυτό. Έχουμε πάει σε πολλά γήπεδα, αλλά αυτό το πράγμα ήταν απαράδεκτο.

Μετά το ματς, έγιναν ακόμη χειρότερα πράγματα. Εγώ έβγαλα με τα χίλια ζόρια τον αδερφό μου εκτός γηπέδου, κι όσο του έδιναν τις πρώτες βοήθειες στο ασθενοφόρο, με συνέλαβαν και με οδήγησαν στο τμήμα. Χωρίς ποτέ να καταλάβω τον λόγο, με είχαν τέσσερις ώρες στο τμήμα, δεν με ρώτησαν τίποτα και απλά καθόμουν. Με άφησαν ελεύθερο όταν ήρθαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τον αδερφό μου, στο νοσοκομείο, δεν τον είχαν δηλώσει ως οπαδό του ΠΑΟΚ κι έτσι η ΠΑΕ δεν μπορούσε να τον βρει εύκολα. Εγώ πήρα ταξί από το τμήμα μέχρι το νοσοκομείο, ώστε να δω τι κάνει. Να αναφέρω ότι ο ταξιτζής με έκλεψε κανονικότατα, καθώς μου πήρε 60 ευρώ για μια διαδρομή 10 λεπτών. Πάω στο νοσοκομείο, βλέπω μια κατάσταση τριτοκοσμική. Δεν μιλάει κανείς Αγγλικά, μια αντιμετώπιση, του τύπου, ή τον παίρνεις τώρα, ή μπαίνει χειρουργείο. Δεν μου έλεγαν τίποτε για το πρόβλημα, μας άφησαν έτσι”.

Για το αν κινηθούν νομικά κατά της Αστυνομίας της Σλοβακίας: “Είμαστε σε συνεννόηση με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γιατί είναι πολύ δύσκολο να κινηθούμε νομικά εμείς, ως απλοί πολίτες, κατά της Αστυνομίας της Σλοβακίας. Δεν έχουμε παράπονα από τους οπαδούς της Σλόβαν. Από τους Αστυνομικούς έχουμε. Σε συνεργασία με την ΠΑΕ προσπαθούμε να δούμε πως θα κινηθούμε”.

Πηγή: arenafm.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή