Η χρονιά μετάβασης, το τίμημα της ανυποληψίας και η αποθέωση της συναινετικής πολιτικής

Print Friendly, PDF & Email

Σε λίγες ώρες το 2017 θα είναι παρελθόν και το SoccerPlus επιχειρεί να ανασκοπήσει τα γεγονότα που το σημάδεψαν και αφορούν στο θεσμικό κομμάτι του ποδοσφαίρου και τις προεκτάσεις του.

ΕΠΟ: Η χρονιά της μετάβασης

Για την ΕΠΟ το 2017 ήταν μια μεταβατική περίοδο. Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που διόρισε η FIFA τον Οκτώβριο του 2016, οδήγησε, έπειτα από δεκάμηνη παραμονή, την ομοσπονδία σε εκλογές που έγιναν στις 18 Αυγούστου.

Η παράταξη με επικεφαλής τον Ευ. Γραμμένο επικράτησε με μεγάλη διαφορά, αυτής που είχε ως επικεφαλής τον Γ. Καλαντζή, βάζοντας τέλος στην 20έτη περίοδο κατά την οποία η ομοσπονδία ήταν υπό «ερυθρόλευκη» σφαίρα επιρροής. Με άλλα λόγια για πρώτη φορά από το 1997 εξελέγη στην ΕΠΟ διοίκηση που δεν στήριξε ο ΟΣΦΠ, αλλά εν προκειμένω στηρίχτηκε από τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας θα παρακολουθείται για ένα έτος από επιτροπή που συνέστησαν η FIFA και η UEFA.

Στο νευραλγικό κομμάτι της διαιτησίας η επιλογή του πορτογάλου προέδρου της ΚΕΔ Bίτορ Μέλο Περέιρα, ανήκει στις δύο υπερθνικές αρχές. Τον περασμένο Αύγουστο η ΚΕΔ έκανε ίσως τη μεγαλύτερη εκκαθάριση στη σύγχρονη ιστορία βγάζοντας από τους πίνακες της Super League το 50% των διαιτητών.

Όσον αφορά τη ΠΔΕ, στα υπέρ της είναι η αποκάλυψη του σκανδάλου «Travel Plan», ο έλεγχος της Deloitte, που κατέληξε σ’ ένα ογκώδες πόρισμα από το οποίο προκύπτει κακοδιαχείριση από πλευράς των προηγούμενων διοικήσεων στο οικονομικό κομμάτι και η ανάδειξη του θέματος με τις κρυφές κάμερες σε διάφορους χώρους των γραφείων της ομοσπονδίας.

Από την άλλη τα μέλη της ΠΔΕ φέρουν το βάρος της οργάνωσης του αποτυχημένου -σε θέματα ασφάλειας- τελικού κυπέλλου που έγινε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και της αδυναμίας να φέρουν χωρίς προβλήματα σε πέρας τη βασική τους αποστολή που είχε να κάνει με τις τροποποιήσεις στους κανονισμούς και στο καταστατικό της ομοσπονδίας

Αναμφίβολα, πρόσωπο της χρονιάς για το θεσμικό κομμάτι του ποδοσφαίρου είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, λόγω της εκλογής του στη συγκεκριμένη θέση έπειτα από πολλά χρόνια στην προεδρία της ΕΠΣ Μακεδονίας και την παρουσία του ως βασικού εκπροσώπου μιας ισχνής μειοψηφίας που είχε τη δύναμη και την αντοχή να ανθίσταται στην λαίλαπα του κυρίαρχου «συστήματος» που διαφέντευε τις τύχες του αθλήματος με συγκεκριμένο ευνοούμενο.

Super League: Το τίμημα της ανυποληψίας

Η Super League το 2017 άρχισε να πληρώνει το τίμημα της ανυποληψίας, που με ευθύνη των διοικήσεων της, χαρακτηρίζει το πρωτάθλημα που διοργανώνει. Αυτό φάνηκε από την αδυναμία να βρεθούν χορηγοί και τη αναγκαστική στροφή στους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ (Σαββίδης, Μαρινάκης) για την χορηγία ονομασίας του πρωταθλήματος, αλλά και στη διατάραξη των σχέσεων με τη NOVA.

Πράγματι ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ πέρασε ένα θερμό καλοκαίρι έντονων διαπραγματεύσεων με τη NOVA η οποία, δυσαρεστημένη από τη μη ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και από την απροθυμία να γίνουν αλλαγές με κυριότερη τη μείωση του αριθμού των ομάδων προχώρησε σε μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου κατά 18%.

Για δύο μήνες αναζητούνταν λύση που θα ικανοποιούσε στο μέτρο του δυνατού όλες τις πλευρές και τελικά η κοινή συνισταμένη βρέθηκε την παραμονή της έναρξης του πρωταθλήματος. To συνδρομητικό κανάλι ζητούσε μείωση του αριθμού των ομάδων και play-offs με τη συμμετοχή και του πρώτου της κανονικής περιόδου.

Πλέον το μέλλον είναι αδιόρατο όσον αφορά την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, αφού η σύμβαση που είχε υπογραφεί για το επόμενο πρωτάθλημα δεν ισχύει.

Η συνέχιση ή μη της κεντρικής διαχείρισης και οι όροι αυτής θα καθορίσουν το μέλλον του συνεταιρισμού.

Υφυπουργός Αθλητισμού: Η αποθέωση της συναινετικής πολιτικής

Ο Γ. Βασιλειάδης συνεργάστηκε με τη FIFA προκειμένου να οδηγηθεί η ΕΠΟ σε εκλογές και να αποκτήσει «φυσική ηγεσία». Υποχώρησε από τη θέση του κόμματός του για απλή αναλογική στις εκλογές της ΕΠΟ (μάλιστα, το εκλογικό σώμα μειώθηκε), ζητώντας αντισταθμιστικά «έλεγχο» από τη FIFA στη διαιτησία και στην οικονομική διαχείριση.

Νομοθέτησε προκειμένου να νομιμοποιήσει τις γενική συνέλευση της ΕΠΟ τον περασμένο Ιούνιο επικαιροποίησε προγενέστερες διατάξεις για την άδεια καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων, και την διαδικασία υπαγωγής των αθλητικών σωματείων σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ έδωσε νέα παράταση στην εφαρμογή της «εθνικής κάρτας φιλάθλου» η οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Στο πλαίσιο της συναινετικής πολιτικής που ακολουθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού εντάσσονται και οι επαφές με τους δύο μονομάχους για τη θέση του προέδρου της ΕΟΕ, Καπράλο και Κούβελο, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και να γίνουν οι εκλογές.

Από την άλλη ο Βασιλειάδης, απέσυρε από τη διαβούλευση το συνολικό για τον αθλητισμό σχέδιο νόμου του προκατόχου του, αλλά ουδέποτε το επανέφερε. Αρκείται στο νομοθετεί κατά περίπτωση.

Στα αρνητικά του η αδυναμία να επιβληθεί και να αποτρέψει τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου ποδοσφαίρου σ’ ένα γήπεδο ακατάλληλο με βάση τα προβλεπόμενα στον αθλητικό νόμο.

Δικαιοσύνη: Ο χορός των ποδοσφαιρικών δικών

Κατά τη διάρκειά του 2017 άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την «κάρτα υγείας αθλητή», με κατηγορούμενα 23 πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και τέσσερις πρώην πρόεδροι.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι αυτή της απιστίας επειδή ζημίωσαν την περιουσία της ομοσπονδίας κατά 13 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτώντας ένα έργο –τον έλεγχο υγείας αθλητών – που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί.

Παράλληλα συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του «Koriopolis» που αφορά χειραγωγημένους αγώνες της περιόδου 2008 – 2011. Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018. Η εισαγγελέας πρότεινε να μη αποδοθούν στους κατηγορούμενους οι κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, απάτης και εκβίασης, αλλά, κατά περίπτωση, αυτή της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα.

Τέλος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα και σύστασης συμμορίας 28 πρόσωπα του ποδοσφαίρου. Επί του βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή