“Πιο εύκολο να γυρίσει η υπόθεση στην Εφέσεων με εντολή να μπει στην ουσία”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και δικαστής στο CAS, Σοφοκλής Πιλάβιος, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την προσφυγή του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το αν μπορεί να οριστεί ο ίδιος ως διαιτητής-δικαστής σε αυτήν την υπόθεση: «Όταν ένα μέρος αντίδικο ορίζει έναν διαιτητή, μπορεί το άλλο μέρος να κάνει challenge, μια αμφισβήτηση. Αυτό κρίνεται από τον ίδιο τον Οργανισμό. Κανείς δεν θέλει όμως να μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες. Αν η ΕΠΟ επέλεγε για παράδειγμα εμένα, τα αντίδικα μέρη όπως ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ θα έλεγαν ότι ο Πιλάβιος ήταν πρόεδρος στην ΕΠΟ, μπορεί να μεροληπτήσει υπέρ της».

Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί:
«Η υπόθεση συνεκδικάζεται. Στην αρχή έπρεπε να ορίσει έναν διαιτητή ο ΠΑΟΚ, έναν η ΕΠΟ, έναν ο Ολυμπιακός. Επειδή θα πρέπει να είναι τρεις όμως τελικά οι διαιτητές, δεν ξέρω πως θα γίνει τελικά. Ποιοι δηλαδή θα επιλεγούν. Η κάθε πλευρά ορίζει έναν από τη λίστα των arbitrators. Μόλις οριστούν αυτοί, δεν σημαίνει ότι κλείνει και η ημερομηνία. Θα συζητηθούν πρώτα τα λεγόμενα προδικαστικά ζητήματα. Για παράδειγμα μπορεί πριν τη δίκη να συζητηθεί αν έχει δικαιοδοσία ή όχι το CAS. Μείζον θέμα είναι αν έχουν ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες γιατί υπάρχει σπουδαίος λόγος – αλλά και αυτόν τον σπουδαίο λόγο θα τον κρίνει το όργανο. Όταν ζητήσει κάποιος κάτι, ο άλλος μπορεί να διαφωνήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση αποφασίζει το πάνελ του δικαστηρίου. Όλα αυτά τα προδικαστικά ζητήματα γίνονται πριν τη δίκη.

Δεν θα είναι τέσσερις οι διαιτητές. Θα είναι τρεις. Ορίζει ο καθένας τον διαιτητή-δικαστή. Το πώς θα γίνουν τρεις και από ποιον θα διαλεχτεί το ένα μέρος ή το άλλο, δεν το ξέρω. Όπως δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός έχει κάνει παρέμβαση και όχι προσφυγή» ανέφερε.

Ακολούθως ο Πιλάβιος ανέφερε ότι και οι δικαστές κρίνονται για τις αποφάσεις τους: «Ο κάθε δικαστής κρίνεται για τις αποφάσεις. Υπάρχει αξιολόγηση του έργου. Ανά τέσσερα χρόνια οι διαιτητές κρίνονται. Το πως συμπεριφέρεσαι, το πως γράφεις τις αποφάσεις, το πόσο γρήγορος είσαι, πόσο διαθέσιμος είσαι, πόσο αφοσιωμένος. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που φεύγουν. Ο Θεόδωρος Γιαννίκος ήταν δικαστής στο CAS αλλά έφυγε γιατί πήγε στη FIFA. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Το CAS βλέπει και ποιος είσαι και ποιος ήσουν, το βιογραφικό σου κλπ».

Αν μπορεί να παίζουν οι δικαστές παιχνίδια, ο Πιλάβιος απάντησε: «Δεν υπάρχουν παιχνίδια στο CAS. Ακούω για μαφίες. Σας πληροφορώ ότι ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται βασικά από τη ΔΟΕ και τα μέλη του είναι πάρα πολύ σημαντικοί άνθρωποι όχι μόνο στην αθλητική κοινότητα, είναι λίγο άτυπο να μιλάμε για μαφίες».

Για τα υπομνήματα ο Σοφοκλής Πιλάβιος ανέφερε: «Πρώτα θα γίνει η συζήτηση για τα προδικαστικά ερωτήματα και εδώ έχουμε και τα υπομνήματα. Αυτό γίνεται ούτως ή άλλως γιατί ανταλλάσσονται απαντήσεις στις εφέσεις. Το CAS έχει δυο μέρη. Το ένα είναι εφέσεις σε υποθέσεις και έχουν γίνει, το άλλο διαιτησία εξ αρχής που έχει προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία. Στο appeal devision που έχουμε στην παρούσα περίπτωση υπάρχει answer και αυτό το λαμβάνεις, στο κοινοποιεί ο οργανισμός. Άρα και ο Ολυμπιακός θα ξέρει πριν την δίκη τι ισχυρίζεται ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ τι ισχυρίζεται ο Ολυμπιακός και η ΕΠΟ, που προφανώς είναι στη μέση αλλά επισήμως είναι αντίδικος της κάθε ομάδας.

Δεν γίνονται δεκτά πράγματα τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί. Όταν κάνεις ένα appeal brief, υπάρχουν κάποια έγγραφα που υποστηρίζουν την προσφυγή σου. Μετά δεν μπορείς να βάλεις άλλα. Και να παρουσιαστεί στη δίκη, δεν γίνεται δεκτό. Εκτός αν πχ μου παρουσιάσουν μια άλλη απόφαση την ώρα της δίκης που δεν υπήρχε πριν και είναι σημαντική. Εκεί πχ μπορώ να πω και μισή ώρα διακοπή να το διαβάσουν και οι άλλοι δικηγόροι».

Για το ότι δεν υπάρχει η υπόθεση στο πινάκιο του CAS ως τις 24 Αυγούστου, ο Σοφοκλής Πιλάβιος απάντησε: «Αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσουν τα προδικαστικά. Δεν λέει κάτι το πινάκιο που ανακοινώθηκε. Για παράδειγμα στο πρωτάθλημα της Λευκορωσίας που είναι σε εξέλιξη, πες ότι γίνεται κάτι έκτακτο και πρέπει να δικαστεί άμεσα. Δεν το ξέρεις όμως τώρα το τι θα συμβεί για να έχει μπει. Μπορεί αυτή η λίστα και να λέει κάτι, μπορεί και όχι».

Για το αν το CAS θα μπει στην ουσία της υπόθεσης: «Δεν ξέρω καθόλου για την υπόθεση. Από τα μίντια διαβάζω και ενημερώνομαι. Σε κάθε περίπτωση όμως, από θέση αρχής, μπορεί να γίνουν όλα. Θα μου φανεί πάντως πολύ δύσκολο, να μπει στην ουσία. Αν κρίνει το CAS ότι θέλει να μπει στην ουσία, πιο εύκολο θα μου φαινόταν να την γυρίσει πίσω την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ με εντολή να μπει στην ουσία. Μπορεί όμως και όχι. Τα πάντα είναι ανοιχτά».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή