Στη Βουλή η υπόθεση “Μακεδονικού – Λευκίμμης”: “Nα ακυρωθεί η αδιανόητη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο.”

Print Friendly, PDF & Email

“Ερώτηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε σήμερα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με θέμα την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο. σε βάρος της Α.Ε. Λευκίμμης.

Στην Ερώτησή του ο Βουλευτής παρουσιάζει το ιστορικό της Απόφασης, τονίζοντας ότι σύμφωνα με παράγοντες του ποδοσφαίρου και έγκριτους νομικούς, αυτή δεν εδράζεται στους νόμους και στους κανονισμούς της Ε.Π.Ο.

Ο κ. Γκίκας ζητά να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για να ακυρωθεί η Απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο. και με ποια μέτρα θα διασφαλιστεί μελλοντικά η νομιμότητα και η τήρηση των κανονισμών της Ε.Π.Ο..

Τέλος, ο Βουλευτής ρωτά με ποια μέτρα θα διασφαλιστεί το κύρος της Αθλητικής Δικαιοσύνης, η οποία όπως επισημαίνει έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα στην συνείδηση μέρους των Ελλήνων πολιτών.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ (Αριθμ. Πρωτ. 5239/17/05/2022)

Προς: Υπουργείο Δικαιοσύνης Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Έντονες Αντιδράσεις για την Απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο. για την Γ΄ Εθνική Τεράστιες αντιδράσεις και κοινωνική αναταραχή έχει προκαλέσει η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) η οποία αναιρεί την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής αναφορικά με την ένσταση που κατέθεσε ο Α.Σ. Μακεδονικός κατά της Α.Ε. Λευκίμμης, ομάδων που αγωνίζονται στην Γ’ Εθνική.

Όπως υποστηρίζεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων από παράγοντες του ποδοσφαίρου και ιδία από νομικούς, η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων δεν εδράζεται στους κανονισμούς της Ε.Π.Ο., ενώ προβληματίζει έντονα η δημιουργία νομολογιακού προηγούμενου.

Συγκεκριμένα, μετά τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις 3/4/2022 στον αγώνα μεταξύ του Μ. Αλέξανδρου Τρικάλων Ημαθίας και της Α.Ε. Λευκίμμης (βλ. Ερώτηση με Αριθμ. Πρωτ. 4508/ 7-4-2022), δημοσιεύθηκε στις 5/4/2022 από την Πειθαρχική Επιτροπή το ποινολόγιο.

Εν συνεχεία διεξήχθη στις 6/4/2022 ο αγώνας Α.Ε. Λευκίμμης – Α.Σ. Μακεδονικός, τον οποίο κέρδισε επάξια η γηπεδούχος ομάδα. Ο Α.Σ. Μακεδονικός προχώρησε όμως στην κατάθεση ένστασης κατά του κύρους του αγώνα, επικαλούμενος την συμμετοχή παίκτη της Α.Ε. Λευκίμμης ο οποίος υποτίθεται πως ήταν τιμωρημένος μετά τον αγώνα Μ. Αλέξανδρος – Α.Ε. Λευκίμμης.

Ωστόσο, η ένσταση απορρίφθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή, καθώς όπως αιτιολογήθηκε, ο συγκεκριμένος παίκτης δεν τιμωρήθηκε με την επίδειξη κάρτας ούτε σημειώθηκε στο Φύλλο Αγώνα η τιμωρία του.

Να σημειωθεί ότι ο Διαιτητής του αγώνα Μ. Αλέξανδρος – Α.Ε. Λευκίμμης αποπέμφθηκε άμεσα από την Ε.Π.Ο., γιατί όσα συνέβησαν με υπαιτιότητά του, δεν περιποιούν τιμή για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και το αθλητικό ιδεώδες.

Εν αντιθέσει, η Επιτροπή Εφέσεων, στην οποία προσέφυγε ο Α.Σ. Μακεδονικός, απέρριψε την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής, κατακυρώνοντας τον αγώνα υπέρ του Α.Σ. Μακεδονικός, αφαιρώντας 3 πόντους από την Α.Ε. Λευκίμμης και επιβάλλοντάς της χρηματική ποινή ύψους 500 Ευρώ.

Γεγονός που σήμαινε τον υποβιβασμό της Κερκυραϊκής ομάδας. Επειδή σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και τις δηλώσεις έγκριτων νομικών πρόκειται για μία απόφαση που δεν ακολουθεί την πάγια νομολογία, τους νόμους και τους κανόνες της ΕΠΟ.

Επειδή από την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων επηρεάζονται και άλλες ομάδες, όπως είναι ο Φ.Σ. Κοζάνης, ο οποίος θα ήταν ο νικητής του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής και τώρα δεν είναι,

Επειδή ακόμη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων με ψήφισμά του εκφράζει την στήριξή του στην Α.Ε. Λευκίμμης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ανατροπή των άδικων αποφάσεων σε βάρος της και ζητά ταυτόχρονα την παρέμβαση της Κυβέρνησης, της Ε.Π.Ο. και των αρμόδιων θεσμικών οργάνων για την αντιστροφή της δυσμενούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για την Κερκυραϊκή ομάδα, Επειδή η μη τήρηση των κανόνων και των νόμων ή η ερμηνεία τους κατά το δοκούν, δημιουργεί ένα άκρως προβληματικό περιβάλλον στον Αθλητισμό που δεν σέβεται το αθλητικό ιδεώδες,

Επειδή η εξέλιξη του ζητήματος έχει προκαλέσει κοινωνική αναταραχή με τις εντονότατες αντιδράσεις των αθλητών, των παραγόντων, των φιλάθλων αλλά και μαζικά των τοπικών κοινωνιών των εμπλεκόμενων ομάδων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ακυρωθεί η αδιανόητη αυτή απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο.;

2.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την από εδώ και στο εξής διασφάλιση της νομιμότητας και της τήρησης των κανονισμών της Ε.Π.Ο.;

3.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την διασφάλιση του κύρους της Αθλητικής Δικαιοσύνης η οποία έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα τουλάχιστον στην συνείδηση μέρους των Ελλήνων πολιτών;

Πηγή: corfusports.com

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή