Θρίλερ με την ποινή αφαίρεσης βαθμών και την αυθεντική ερμηνεία του κανονισμού

Print Friendly, PDF & Email

Από το βράδυ την Πέμπτης 1 Νοεμβρίου το θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι, σε περίπτωση τιμωρίας του Ολυμπιακού για τα επεισόδια στην Πάτρα και εφόσον του επιβληθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών, αν αυτή θα είναι από το πρωτάθλημα ή το κύπελλο.

Οι περισσότεροι, όποια θέση κι αν παίρνουν συμφωνούν ότι υπάρχει κενό στον πειθαρχικό κώδικα το οποίο θα καλύψει με απόφασή του η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ. Όμως για τις ασάφειες των κανονισμών αυθεντικές ερμηνείες μπορεί να δώσει και η Ε.Ε. της ΕΠΟ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στον Ολυμπιακό αναμένουν την έκθεση τη αστυνομίας, αλλά και του παρατηρητή αν αναφέρονται βιαιοπραγία και φθορά ξένης περιουσίας, τότε είναι σοβαρός ο κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών.

Η διάταξη του Πειθαρχικού Κώδικα αναφέρει: «Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ 27 (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές, και εφόσον συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών.»

Βέβαια υπάρχει μια ασάφεια αφού το ματς ήταν για ομίλους του Κυπέλλου και δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτή η αφαίρεση βαθμών αφορά αποκλειστικά το πρωτάθλημα.

Ωστόσο υπάρχει το άρθρο 43 του ΚΑΠ που προβλέπει ότι η αφαίρεση βαθμών – για οριστική διακοπή αγώνα – στο κύπελλο εφαρμόζεται στο πρωτάθλημα: “Ομάδα που, λόγω επεισοδίων, γίνεται υπαίτια διακοπής αγώνα Κυπέλλου ή του αγώνα Κυπέλλου πρωταθλητών (SUPER CUP) μεταξύ του πρωταθλητή της
Α’ Εθνικής και του Κυπελλούχου Ελλάδος, εκτός από τις άλλες συνέπειες που υφίσταται σύμφωνα με το Φ.Α., τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η υπαίτια διακοπής ομάδα τιμωρείται με τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 21 του παρόντος”

Σε άλλες περιπτώσεις που ομάδες είχαν τιμωρηθεί σε αγώνα κυπέλλου με αφαίρεση βαθμών, όπως ο ΠΑΟΚ, η ποινή της αφαίρεσης βαθμών εφαρμόστηκε στο πρωτάθλημα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή υπάρχουν όμιλοι και βαθμολογία, το θέμα τεθεί στην κρίση του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου της ΕΠΟ.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (11/11), θα γίνει κανονικά με κόσμο. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ συνεδριάζει κάθε Πέμπτη και μια ποινή για να ισχύσει πρέπει να περάσουν 5 εργάσιμες, από την μέρα έκδοσης της.

Ωστόσο, το SoccerPlus, φέρνει στη δημοσιότητα και μια ακόμα πτυχή του θέματος που έχει να κάνει με την αυθεντική ερμηνεία του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ όταν υπάρχουν «σοβαρές ασάφειες».

Το άρθρο 27 αναφέρει ότι: «Η αυθεντική ερμηνεία του Πειθαρχικού Κώδικα, ανήκει στα δικαστικά όργανα που τον εφαρμόζουν. Στην περίπτωση σοβαρών ασαφειών ή αντικρουόμενων διατάξεων εντός του Κανονισμού ή με άλλους Κανονισμούς της Ε.Π.Ο., αν επιβάλλεται, αυτές θα διευκρινίζονται με απόφαση της Ε.Ε. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία νομότυπα γενόμενη, θα δεσμεύει τα αρμόδια δικαιοδοτικά και δικαστικά όργανα».

Όλα δείχνουν ότι πάμε για θρίλερ…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή