Ξεκίνησε την Παρασκευή (11/9) η συζήτηση στη διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο: “Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή(Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις”.
Στις τοποθετήσεις τους οι ειδικοί αγορητές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιρρήσεις κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας του νέου αθλητικού μητρώου που θεσπίζει η ΓΓΑ αλλά και στα ηλικιακά όρια και όρια θητειών που περιλαμβάνει το νομοθέτημα στα αθλητικά σωματεία.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την εισηγήτρια της πλειοψηφίας και βουλευτή της ΝΔ, Νόνη Δούνια, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως το νέο αθλητικό νομοσχέδιο διασφαλίζει το αδιάβλητο των εκλογών: “Διασφαλίζει ότι θα ακολουθούνται αδιάβλητες διαδικασίες στις αρχαιρεσίες των αθλητικών σωματείων και των ομοσπονδιών. Με τη συμμετοχή νόμιμων αθλητικών φορέων, που έχουν ενεργή αθλητική δραστηριότητα και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο της ΓΓΑ.
Με την περαιτέρω διευκρίνιση στο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Τη ρύθμιση αποφάσεων των σωματείων κατά κύριο λόγο από το καταστατικό τους. Τη ρητή απαγόρευση της δια πληρεξουσίου συμμετοχής στις ΓΣ των φορέων. Την πρόβλεψη να παρίσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος προς διασφάλιση των αρχαιρεσιών”.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: “Είναι αναχρονιστικό, φωτογραφικό και επικίνδυνο για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η ανανέωση καλλιεργείται δεν επιβάλλεται. Δεν επιτυγχάνεται με αντισυνταγματικές διατάξεις και καρατόμηση προσώπων, εκτός κι αν επιθυμείτε και στον αθλητισμό την εγκαθίδρυση ενός σκληρού κομματικού μηχανισμού.
Είναι απαραίτητη η δημιουργία του μητρώου για να εξυγιάνει το χώρο από σωματεία σφραγίδες. Ο τρόπος όμως που υλοποιείται με τη συλλογή υπερβολικών δικαιολογητικών, αμφισβητείται έντονα από την αθλητική κοινότητα και έχει σφοδρές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείτε από εσάς ως μέσο ασφυκτικό ελέγχου, αυθαίρετης παρέμβασης στη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων και κατά συνέπεια στις αρχαιρεσίες των φορέων. Από την πρώτη στιγμή το συνδέσατε με το καρότο δηλαδή με την έκτακτη επιχορήγηση.
Είναι προφανές ότι θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο”.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο ειδικός αγορητής και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: “Το σύστημα Χίλων για τις επιχορηγήσεις έχει δεχθεί δριμεία κριτική.
Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε αν μας ενδιαφέρει η ανανέωση. Χωρίς αναδρομικότητα και χωρίς να υφίσταται ηλικιακός ρατσισμός. Οι ίδιοι οι πρόεδροι των ομοσπονδιών αδικούν τους εαυτούς, γιατί οι ίδιοι πρέπει να κάνουν πράξη την ανανέωση. Δεν χωράει κρατικός παρεμβατισμός και ελέγχου των αθλητικών φορέων.
Ουδείς δεν διαφωνεί με την καταγραφή των σωματείων που έχουν πραγματική δραστηριότητα. Σήμερα όμως εξαρτάται από το μητρώο η συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες. Αν είχε τεθεί αυτή η διαδικασία στις αθλητικές ομοσπονδίες θα είχε ολοκληρωθεί σε χρόνο μηδέν. Σήμερα έχει δημιουργήσει υπέρμετρη γραφειοκρατία και πλανάται ο πέλεκυς τιμωριών εις βάρος των σωματείων. Επί της αρχής ψηφίζουμε όχι”.
Ακολούθησε ο ειδικός αγορητής και βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι μεθοδεύεται ο αποκλεισμός σωματείων από τις εκλογές μέσω του αθλητικού μητρώου της ΓΓΑ. Επίσης υπογράμμισε πως τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία χρειάζονται γενναία κρατική χρηματοδότηση.
Μεταξύ άλλων τόνισε: “Μόνο ως κατ’ επίφαση μπορεί να χαρακτηριστεί αθλητικός νόμος. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης για τον πλήρη έλεγχο των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και των ομοσπονδιών. Είναι μία συμπύκνωση αντιαθλητικού και αντιδημοκρατικού σχεδιασμού. Κύριος στόχος είναι η εμπορευματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού κατά τα πρότυπα του επαγγελματικού.
Απαιτείται γενναία κρατική χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, να καλυφθούν τα έξοδα διαιτησίας για τη σεζόν 2020/21 και το πάγωμα και η ρύθμιση των οφειλών τους για την επόμενη σεζόν.
Επιδιώκετε απόλυτα υποταγμένες τις διοικήσεις των σωματείων. Πραγματοποιείτε τη διαμόρφωση μίας βάσης δεδομένων για τον έλεγχο των σωματείων υπό την απειλή της αθλητικής αναγνώρισης. Ενας ασφυκτικός κομματικός κυβερνητικός έλεγχος των αθλητικών σωματείων με το μεθοδευμένο αποκλεισμό από τις εκλογές. Περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης με το πρόσχημα της έλλειψης αθλητικής αναγνώρισης. Πρέπει να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μην αποκλειστεί κανένα σωματείο με ενεργή αθλητική συμμετοχή από τις εκλογές.
Γίνεται μία κατασυκοφάντηση αθλητικών παραγόντων. Επιχειρείται η εκδίωξη ανθρώπων που υπηρετούν με αγάπη και ζήλο τον ελληνικό αθλητισμό. Νομιμοποιείτε τη συμμετοχή όσων έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα με τελεσίδικες αποφάσεις. Επιχειρείτε την ποδηγέτηση και πλήρη έλεγχο των ομοσπονδιών.
Στο κόμμα σας πόσοι έχουν υπερβεί το όριο των 70 ετών και των τριών θητειών, αντίστοιχο που επιβάλλετε στις ομοσπονδίες; Γιατί δεν επιβάλλετε ανάλογη θητεία και στη Βουλή;
Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τις εκλογικές διαδικασίες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, της συγκρότησης ψηφοδελτίων, του τρόπου εκλογής του προέδρου και των αντιπροσώπων στις Γενικές Συνελεύσεις.
Είναι φανερό πως το καταψηφίζουμε ως αντιδημοκρατικό”.
Ο ειδικός αγορητής και βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, είπε πως βλέπει θετικά και αρνητικά στο νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται για τη συζήτηση στην ολομέλεια: “Στον τρόπο εκλογής κρατάμε επιφυλάξεις στο 25%. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ψήφων δεν γίνεται ο πρόεδρος να εκλέγεται με λιγότερες ψήφους και από τον τελευταίο εκλεγέντα του ΔΣ.
Πρέπει να μπει ένα πλαφόν στις αμοιβές. Σε κάποια αθλητικές αποστολές γινόταν το έλα να δεις.
Τα μέλη των αθλητικών σωματείων πρέπει να ελέγχονται και με το κριτήριο της εντοπιότητας και με αυτό της σχέσης που έχει με το σωματείο.
Για το θέμα με τις θητείες βάζετε έναν περιορισμό. Σίγουρα όμως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν ανεξαρτήτου ηλικίας. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν γίνουν στάτους, είναι ακλόνητοι και κλείνουν την πόρτα σε άλλους ικανούς. Αν έχεις κάνει 2-3 θητείες γίνεται κατεστημένο.
Επιφυλασσόμαστε για την ολομέλεια, βλέπουμε αρνητικά και θετικά”.
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News