Αυγενάκης: “Ενεργοποίησα το νόμο για ακραίους, καταγγελτικούς σχολιασμούς”

Print Friendly, PDF & Email

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε συνέντευξη και μεταξύ άλλων απάντησε για το ζήτημα της βίας και των ακραίων σχολιασμών.

Βλέπουμε ότι έχετε βγει μπροστά όσον αφορά στο θέμα της βίας και της υποκίνησής της στον αθλητισμό απ’ όλους όσοι εμπλέκονται με τα σπορ στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιδιότητας και θέσης. Γι’ αυτή τη στάση σας δέχεστε επιθέσεις. Πώς απαντάτε και στο μέτρο των περιορισμών των αρμοδιοτήτων σας, τι σκοπεύετε να κάνετε;

“Ακολούθησα ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων και συζητήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους. Κατ’ αρχάς με του ελληνικού ποδοσφαίρου και μετέπειτα όλων των υπολοίπων αθλητικών Ομοσπονδιών. Αλλά ας επικεντρωθούμε στο θέμα του ποδοσφαίρου. Εκεί άκουσα απ’ όλες τις πλευρές, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΠΑΕ, Λίγκες, ΕΠΟ, FIFA, UEFA ‘κάντε κάτι, γιατί το θέμα της βίας και των στημένων παιχνιδιών είναι κάτι που μας απασχολεί και πρέπει η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει.

Το άκουσα πολύ προσεκτικά και αυτό έκανα. Δηλαδή πολύ απλά σπεύσαμε και ενημερωθήκαμε για την πορεία της σύμβασης Μακόλιν, τι έχει συμβεί και γιατί η χώρα μας δεν την είχε υιοθέτησε στο νομικό της οπλοστάσιο και ήδη από τη Δευτέρα το πρωί είναι στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου αθλητισμού, όπου στο πρώτο μέρος αναφέρεται όλη η σύμβαση Μακόλιν και αφορά τα στημένα παιχνίδια παιχνίδια.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου αναφέρεται σε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της βίας και εκεί αναφέρουμε μια σειρά από διατάξεις που αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα της βίας. Και μια τρίτη ενότητα όπως μηχανοκίνητος αθλητισμός, η εκλογή νέων διοικήσεων σε Ομοσπονδίες και σωματεία και όχι μόνο. Άκουσα και έσπευσα να πράξω.

Επίσης άκουσα ότι ‘κάντε κάτι γιατί αυτή η διαδικασία που ακολουθείται, κάθε μέρα περισσότερο βαραίνει και δεν βοηθά το ελληνικό ποδόσφαιρο’. Την διαδικασία των δηλώσεων, του χαρτοπόλεμου. Δεν ήταν μια, δυο ή τρεις οι φορές που ζητούσα όχι άλλο χαρτοπόλεμο και μην πυροβολείτε τα πόδια σας, διότι αποδυναμώνετε το προϊόν που παράγετε και που ο φίλαθλος κόσμος δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτές τις δηλώσεις, αλλά για καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο. Και έχω πει και άλλες φορές ότι τα παιχνίδια κερδίζονται στο γήπεδο.

Ούτε πριν, ούτε μετά με αναλύσεις περισπούδαστες και σχολιασμούς που δεν βοηθούν. Μιλάω για σχολιασμούς που είναι ακραίοι, καταγγελτικοί και πιθανότατα πολλές φορές διαστρεβλώνουν γεγονότα και πράγματα που θολώνουν το μυαλό πολλών ανθρώπων που παρακολουθούν εκείνη την ώρα. Είναι αυτονόητο ότι εγώ έπρεπε να πράξω. Διάβαζα, άκουγα ‘κάντε κάτι, τι κάνει ο υπουργός’. Και εγώ τι έκανα; Πολύ απλά, ενεργοποίησα ένα νόμο που υφίσταται από την προηγούμενη κυβέρνηση και μου δίνει το δικαίωμα για περιστατικά προσώπων που παροτρύνουν βία, να παρέμβω με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κάτι το οποίο και έπραξα.

Δεν εμπλέκομαι ούτε στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα, ούτε του αθλητικού εισαγγελέα, ούτε του ΕΣΡ. Περιορίστηκα στις αρμοδιότητες που έχω ως υπουργός αθλητισμού και που μου δίνονται από νόμο που έχει ψηφιστεί από τον κ. Κοντονή. Και αυτό έπραξα.

Δεν έχω, ούτε είχα τίποτα προσωπικό με κανέναν ή καμία ομάδα. Σέβομαι τους πάντες και την ιστορία τους. Πολύ περισσότερο, δε, απαντάω σε όλους αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν μια ένταση μεταξύ του υφυπουργού αθλητισμού και των οπαδών του ΠΑΟΚ. Σέβομαι, σχετίζομαι, συναναστρέφομαι και έχω αγάπη στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Δεν έχει να κάνει κάτι με την ομάδα και τον κόσμο της”.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή