“Μπορεί κάποιοι διαιτητές να επηρεάστηκαν, αλλά δεν πρέπει να τα τσουβαλιάζουμε όλα”

Print Friendly, PDF & Email

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική διαιτησία μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους Ελληνες διαιτητές και να μην τους τσουβαλιάζει όλους μαζί επειδή κάποιοι μπορεί να επηρεάστηκαν από παράγοντες ή να μην στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Κωνσταντινέας στον Arena FM:

Για την ελληνική διαιτησία: «Η λύση είναι η αλλαγή νοοτροπίας μας. Στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ έγιναν αρκετά λάθη από τον Αυστριακό διαιτητή, αν γινόταν από Έλληνες διαιτητές θα γινόταν χαμός. Είναι μια ωμή πραγματικότητα αυτή, είτε σωστή είτε άδικη. Μπορεί μερικοί διαιτητές να μην στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, μπορεί κάποιοι άλλοι να επηρεάστηκαν από παράγοντες, όμως δεν πρέπει να τα τσουβαλιάζουμε όλα. Γίνεται μια προσπάθεια που πρέπει να περάσει στην νοοτροπία του Έλληνα φιλάθλου, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια δηλαδή για τους Έλληνες διαιτητές. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα, αλλά έτσι πιστεύω πως είναι».

Για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι γίνεται και ξέρει τον ηθικό αυτουργό. Τους έχει καταδικάσει ο κόσμος ηθικά, το θέμα είναι να καταδικαστούν με στοιχεία πλέον στα δικαστήρια και να σταματήσει πλέον να ταλανίζεται και η διαιτησία από αυτά τα προβλήματα. Κοιτάξτε τι γίνεται σε ξένες ομοσπονδίες, αυτά τα πρότυπα πρέπει να παίρνουν και οι δικές μας ομοσπονδίες, ώστε να διασφαλίζονται και οι διαιτητές. Αυτό δεν το έχει κάνει ποτέ η ΕΠΟ. Μου έστειλε ένα email ένας διαιτητής που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, και μου είπε τι έγινε. Του είπα να μην κάνει πίσω σε τίποτα. Ο ίδιος μου έστειλε ξανά την τιμωρία της ομάδας μετά από λίγο καιρό, και δεν καταδικάστηκε η ομάδα. Δεν γίνεται όμως να συμβαίνει αυτό. Εφόσον είναι παράγοντας της ομάδας που τον ξυλοκόπησε, πρέπει να καταδικαστεί και η ομάδα. Έχω περάσει τα πάνδεινα σε αυτόν τον χώρο, όμως δεν ξέρω κανέναν διαιτητή που έχει το θάρρος να κυνηγήσει κάποιον που έχει κάνει κάτι κακό. Όταν δεν καλύπτονται από την ΕΠΟ, δεν διασφαλίζει το προϊόν της, όταν δεν το κάνει, γίνονται όλα αυτά. Όταν δεν υπάρχει ένα κράτος δικαίου, ο διαιτητής φοβάται. Εκεί φαίνεται η διαφορά του διαιτητή με έναν άλλον διαιτητή. Δεν υπάρχει αλάνθαστη διαιτησία, όμως πρέπει να έχει προσωπικότητα ο κάθε ένας που σφυρίζει. Αν θέλουν και μπορούν να έχουν τέτοιους διαιτητές με προσωπικότητα στην Ελλάδα, πρέπει να βοηθήσουν κι αυτοί».

Για το VAR: «Η κυβέρνηση είχε δίλημμα, αν πρέπει να φέρει το VAR. Βάλαμε μια δημοπράτηση, που έπρεπε να κάνει η Σούπερ Λιγκ, για να χορηγήσουμε το σύστημα. Σε συνεννόηση που έχω με διαιτητές, θέλουν εννιά μήνες για να γίνει πρακτική εξάσκηση με το VAR. Προσπαθούμε να το «τρέξουμε» όσο πιο γρήγορα γίνεται, και συνάμα προσεκτικά. Πρέπει η ΕΠΟ σε συνεργασία με την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, να εκπαιδεύσουν τους διαιτητές. Θέλω να πιστεύω πως στο επόμενο πρωτάθλημα θα υπάρχει VAR. Οι διαδικασίες προχωράνε πάντως πάνω σε αυτό και θέλουμε να τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θέλω να είναι σωστά τα πράγματα, είναι λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου, και πρέπει να τα σεβαστούμε».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή