Στην τελευταία θέση η Ελλάδα στους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης

Print Friendly, PDF & Email

Παρά τα δεκάδες φιλόδοξα πολυνομοσχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί από υπουργούς Δικαιοσύνης όλων των κυβερνήσεων, με αντικείμενο δομικές αλλαγές για την καταπολέμηση του φαινομένου που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί ακόμα και σε αρνησιδικία, οι ρυθμοί στην απονομή της Δικαιοσύνης στην χώρα μας εξακολουθούν να είναι βασανιστικά αργοί.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας τα οποία δυστυχώς συγκλίνουν με τα δεδομένα από τον δικαστικό κλάδο η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης .

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις

Οι αδίκαστες υποθέσεις ανέρχονται περίπου στις 600.000, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα διοικητικά δικαστήρια, όπου εκκρεμούν περίπου 250.000 υποθέσεις.

Για να ολοκληρωθεί μάλιστα η δικαστική εκκαθάριση μίας υπόθεσης απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.580 μέρες, δηλαδή… τεσσεράμισι χρόνια!

Σε ένα μάλιστα από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπάρχουν υποθέσεις που εκκρεμούν για περισσότερα από… δέκα χρόνια, με τους αντιδίκους να ταλανίζονται από τις ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Καταδίκες και βαριά πρόστιμα

Μόνο για τις καθυστερήσεις, η χώρα μας έχει καταδικαστεί 401 φορές τα τελευταία χρόνια από ευρωπαϊκά δικαστήρια στα οποία αναγκάζονται να προσφεύγουν οι πληττόμενοι πολίτες και της έχει επιβληθεί συνολικό πρόστιμο 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημαντική επίπτωση αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις αποτελούν τροχοπέδη και για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όπως είναι εύλογο, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις δυσλειτουργίες που θα αντιμετωπίσουν σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης.

Πηγή: politik.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή