Σφοδρές αντιδράσεις για την άδεια Κουφοντίνα

Print Friendly, PDF & Email

Τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε για πρώτη φορά μετά το 2002 ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Έξω από τη φυλακή τον περίμεναν η σύντροφός του Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Έκτορας.

Είναι η πρώτη άδεια – μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού – που πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και η γνωστοποίηση του γεγονότος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας στην αίτηση άδειας που κατέθεσε προς το συμβούλιο της φυλακής, είπε ότι θέλει να επανασυστήσει τη μελισσουργική μονάδα που είχε και να ενισχύσει τους δεσμούς με την οικογένειά του.

Oι περιοριστικοί όροι για τη 48ωρη έξοδο του Δημήτρη Κουφοντίνα από τη φυλακή θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη, υποχρεούται να παρουσιάζεται δυο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής),

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Δηλώσεις για την 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε η συνήγορός του Γιάννα Κούρτοβικ.

Λίγα λεπτά μετά τη αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυρία Κούρτοβικ ανέφερε «η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο που κατακτήθηκε με αγώνες. Ενα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση. Εφάρμοσε το νόμο. Το ευχαριστούμε γι αυτό. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό είναι ύβρις

«Αυτό που γίνεται μπροστά μου είναι ύβρις. Αν ο Κουφοντίνας σεβόταν τον νόμο δεν θα έπαιρνε ένα πιστόλι και θα αφαιρούσε την ζωή ανθρώπων», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στη διήμερη άδεια που πήρε από τη φυλακή – για πρώτη φορά μετά το 2002 – το μέλος της 17 Νοέμβρη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «ο Κουφοντίνας έδωσε στον εαυτό του το δικαίωμα να είναι κριτής και δικαστής». Παράλληλα δήλωσε πως «όσα χρόνια και αν περάσουν, όταν βλέπεις στα μάτια τον άνθρωπο που δολοφόνησε τον δικό σου είναι πολύ δύσκολο».

«Η κυβέρνηση δεν αποφυλακίζει τον Κουφοντίνα εν κενό υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Στελέχη του Μαξίμου λένε πως δεν έχουμε σχέση με την άδεια και γω δεν το πιστεύω. Σας λέω ευθέως ότι η κυβέρνηση αναζητά άλλοθι αριστεροσύνης».

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

«Οι Έλληνες παρακολουθούν σήμερα σοκαρισμένοι την παροχή διήμερης άδειας στον αρχιδολοφονο της 17Ν» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

«Δεν έχει ψελλίσει μια συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων», είπε η Μαρία Σπυράκη, πρόσθετοντας ότι δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια, ενώ σε όλες του τις δηλώσεις προειδοποιεί ότι, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα ξανασηκώσει το όπλο.

Μάλιστα, η κυρία Σπυράκη τόνισε ότι 2 από τα 3 μέλη του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού υπάγονται απευθείας στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και κάλεσε την κυβέρνηση να πει την άποψή για της για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.

«Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους καλούμε να απαντήσουν», απάντησε η κυρία Σπυράκη αναφορικά με το αν στη ΝΔ εκτιμούν ότι τεκμαίρεται κυβερνητική ευθύνη για την χορήγηση άδειας στον κ. Κουφοντίνα

Η γνωστοποίηση της διήμερης άδειας, προκάλεσε την αντίδραση και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Αντιδράσεις προκλήθηκαν ακόμη από τους βουλευτές της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ενώ με σημερινή (09/11) δήλωσή του και ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης τοποθετήθηκε κατά της διήμερης άδειας του κ. Κουφοντίνα λέγοντας ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να βγαίνουν από τη φυλακή.

Στο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη «απάντησε» ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτωρ, ο οποίος έγραψε στο facebook: «Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης. Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύων νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών. Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens».

Καμμένος: Διαφωνώ με την άδεια στον Κουφοντίνα

«Η άδεια στον Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως διαφωνεί με την χορήγηση διήμερης άδειας στον αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη. Παράλληλα, σε tweet του έγραψε πως «επί κυβέρνησης Σαμαρά πάλι από τη δικαιοσύνη έλαβε άδεια ο Ξηρός και δεν επέστρεψε».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η διήμερη άδεια που έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος βγήκε το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου για πρώτη φορά από το 2002, που παραδόθηκε στις Αρχές, προκαλεί πολιτική θύελλα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος έχει καταδικαστεί 11 φορές ισόβια για τη συμμετοχή του στη 17η Νοέμβρη, ζήτησε και πήρε διήμερη άδεια από το συμβούλιο των φυλακών.

Βάσει νομικών πηγών ο νόμος που ισχύει για τις αποφυλακίσεις προβλέπει ότι για άδεια από 1 έως 6 ημέρες, αυτός που εκτίει ποινή ισόβιας καθείρξεως πρέπει να έχει εκτίσει τουλάχιστον τα 8 έτη, σύμφωνα με το άρθρο 55 παρ. 1 και 56

Αντίστοιχα, για να πάρει από 1 έως 9 ημέρες, αυτός που εκτίει ισόβια, πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 12 έτη, σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ.1.

Τα δυο αυτά άρθρα αναμένεται να αντικατασταθούν στο νέο σωφρονιστικό κώδικα από τα άρθρα 53 και 54.

Η διαβούλευση του σωφρονιστικού κώδικα ολοκληρώθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου και αναμένεται να εισαχθεί σύντομα από τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή προς ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε παραδοθεί το Σεπτεμβρίο του 2002, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις της 17 Νοέμβρη.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε το όνομα «Λουκάς» στην τρομοκρατική οργάνωση.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Η χορήγηση άδειας έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του αντιεισαγγελέα Εφετών 

Στο θέμα της διήμερης άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα αναφέρθηκαν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών» υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν «Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα» και προσέθεταν ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή