Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ετοιμάζει η Καταλονία, αψηφώντας τη Μαδρίτη

Print Friendly, PDF & Email

Επίσημο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία προγραμματίζει για την 1η Οκτωβρίου η Καταλονία, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της τοπικής διοίκησης Κάρλες Πουτζδεμόν, με τη Μαδρίτη ωστόσο να προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την ψηφοφορία.

Το ερώτημα θα είναι «Θέλετε η Καταλονία να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος ως Δημοκρατία;».

Ο κ. Πουτζδεμόν σημείωσε πως επιδίωξε συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη σχετικά με την ημερομηνία του δημοψηφίσματος και τη διατύπωση του ερωτήματος, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η Μαδρίτη είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας και στο παρελθόν έχει προσφύγει επιτυχώς στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ώστε να μπλοκάρει κάθε σχετική ψηφοφορία.

«Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα λάβει χώρα διότι είναι παράνομο», δήλωσε λιτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίνιγο Μέντεζ. «Πρόκειται για ένα ακόμα στρατηγικό βήμα που δεν οδηγεί πουθενά».

Με βάση το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, η Μαδρίτη έχει το δικαίωμα να παρέμβει στην κανονικά αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Καταλονίας, υποχρεώνοντάς την να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Ωστόσο, η τοπική διοίκηση, όπου από τις εκλογές του 2015 κυριαρχούν οι αυτονομιστές, έχει διαμηνύσει πως θέλει να διεκδικήσει την ανεξαρτησία.

Η Καταλονία είναι μία από τις πλουσιότερες και βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Ισπανίας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή