Γαρεφαλάκης: Αυτοί που διψούν για εξουσία είναι ψυχικά ασθενείς…

Print Friendly, PDF & Email

Του Μ. Γαρεφαλάκη * – 

 

Η φιλαρχία είναι “η αγάπη για την εξουσία είναι αγάπη επικίνδυνων ατόμων οι οποίοι στρέφονται άνευ λόγου σε αυτούς οι οποίοι τους στερούν κατά την κρίση τους ,την εξουσία”.

Γενικά η φιλαρχία είναι μια τρομερά ακατανίκητη τάση προς εξουσία. Είναι μια εσωτερική, παθολογική κατάσταση,λατρείας του «άρχειν».
Αυτοί που διψούν για εξουσία είναι ψυχικά ασθενείς άνθρωποι. Θέλουν ν’ αποκτήσουν εξουσία για να πείσουν τον εαυτό τους, από τη μια μεριά, πως είναι κάτι σημαντικό, και τους γύρω τους, πως είναι κάτι σημαντικό, και τους γύρω τους, από την άλλη, ότι δεν πρέπει να τους βλέπουν σαν απλούς ανθρώπους, αλλά σαν κάτι το εξαιρετικό.με απλά λόγια μετά από αυτούς το χάος.
 Ο Μάο, μάλιστα, τόνιζε ότι η εξουσία πηγάζει από την κάνη του όπλου. Όμως, η επιδίωξη της εξουσίας γεννήθηκε από τον φόβο. Εκείνος που δεν φοβάται τους ανθρώπους δεν νιώθει την ανάγκη να τους εξουσιάζει!
Τα Πατερικά κείμενα προειδοποιούν ακόμη για την ύπουλη μορφή ψευτοευσέβειας, που με το κάλυμμα της ταπεινολογίας και όχι της ταπεινοφροσύνης μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικὰ δαιμονικὴ υπερηφάνεια.
Αλλὰ όταν βλέπουμε τα δικά μας σφάλματα, δεν κατακρίνουμε τους αδελφούς μας και δεν θέλουμε να άρχουμε σ’ αυτούς, όταν δηλαδή, η σωφροσύνη, η ταπεινοφροσύνη, και η αγάπη κατασκηνώσουν μέσα μας, τότε ο αιώνιος σατανικός εχθρὸς, η υπερηφάνεια και η εξ αυτής πηγάζουσα φιλαρχία, θ᾿ αφανιστούν μέσα μας.
Προσοχή λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους. Μην κατεβαίνετε στο επίπεδό τους, αγνοείστε τους, προσπεράστε τους και προσευχειθείτε για την ίαση τους, αλλά και τη δική μας συγχώρεση.”
*Ταμία της Ένωσης Διαιτητών, προέδρου της κοινότητας Αστριτσίου

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή