Έλληνες νεφροπαθείς σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων

Print Friendly, PDF & Email

Σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων φαίνεται ότι κατέφυγαν Έλληνες νεφροπαθείς, που ταξίδεψαν μέχρι την Κόστα Ρίκα, πληρώνοντας μεγάλα ποσά για να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση νεφρού.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ρόλο μεσάζοντα φαίνεται ότι έπαιζε Έλληνας ιδιοκτήτης πιτσαρίας στο Σαν Χοσέ, που συνελήφθη το 2013 μαζί με τέσσερις γιατρούς που κατηγορούνται για εμπορία οργάνων.

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, οι ασθενείς -από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ- έδιναν ποσά άνω των 100.000 δολαρίων, για να πραγματοποιήσουν την επέμβαση. Δότες ήταν άτομα με χαμηλά εισοδήματα, που πουλούσαν το νεφρό τους, παίρνοντας 5.000-18.000 δολάρια για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Η υπόθεση αναδεικνύει την απελπισία όσων βρίσκονται στη λίστα αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που χρειάζεται να περιμένουν περίπου έξι χρόνια μέχρι την επέμβαση. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, 1.219 άτομα περίμεναν για μεταμόσχευση νεφρού. Πέρσι, μόλις 18 Έλληνες νεφροπαθείς έλαβαν το «πράσινο φως» για να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση στο εξωτερικό.

Πηγή: politik.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή