Αδειοδότηση ΕΠΟ: Απαντήσεις σε έξι SOS ερωτήσεις για το θέμα που καίει τον ΠΑΟ

Print Friendly, PDF & Email

Mετά την έγκριση του κανονισμού αδειοδότησης και των κριτηρίων αυτής από την Ε.Ε. της ΕΠΟ στις 20/12, αρχίζει και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση για το θέμα που καίει τον Παναθηναϊκό, αφού η μη χορήγηση της άδειας συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League ισοδυναμεί με υποβιβασμό. Πρόκειται για ποινή την οποία εισηγήθηκε στη Super League.

Το SoccerPlus απαντά στα πιο σημαντικά και συχνά ερωτήματα που τίθενται και αφορούν διαδικασία αδειοδότησης, η οποία θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες.

  1. Σε ποια περίπτωση υποβιβάζεται ΠΑΕ της Super League που δεν αδειοδοτηθεί;

Στην περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα κάθε υποψήφια προς αδειοδότηση ΠΑΕ θα πρέπει να αποδείξει ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου (31/3/2018) δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή σε ποδοσφαιριστές, προπονητές και εργαζομένους με τους οποίους σύναψε σύμβαση συνεργασίας μέχρι τις 31/12/ 2017. Μέχρι το ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχει διακανονίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικούς φορείς και προς την εφορία «ως αποτέλεσμα συμβατικών ή νομικών υποχρεώσεων».

2. Πότε μια οφειλή θεωρείται ληξιπρόθεσμη;

Ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες όρους. Με άλλες λέξεις, ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι οφειλές που η υπό αδειοδότηση ΠΑΕ δεν μπορεί να αποδείξει ότι εξόφλησε μέχρι τις 31/3 /2018, είτε πλήρως είτε έχοντας συνάψει συμφωνία με τον πιστωτή ο οποίος εγγράφως την έχει αποδεχθεί. Οι οφειλές προκύπτουν είτε από έλεγχο που διενεργεί η ίδια η ΕΠΟ με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που έχουν υποβληθεί και με άλλα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, είτε από ορκωτό λογιστή.

3. Ποιο όργανο καθιστά μια οφειλή ληξιπρόθεσμη και μέχρι πότε μπορεί να καταστεί ληξιπρόθεσμη με βάση την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 31/3/2018;

Mια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη από τον έλεγχο των οργάνων της ΕΠΟ και τις αποφάσεις αυτών. Μπορεί να καταστεί ληξιπρόθεσμη έως και το πρώτο τριμήνου του 2018, όσον αφορά την αμέσως επόμενη διαδικασία αδειοδότησης.

4. Ποια είναι η διαδικασία ελέγχου τω φακέλων των ΠΑΕ και ποια είναι τα όργανα που αποφασίζουν για το ποιες ΠΑΕ θα αδειοδότηθούν και ποιες όχι;

Ο έλεγχος των φακέλων και συνεπώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνεται αρχικά από το τμήμα αδειοδότησης της ΕΠΟ. Στη συνέχεια, οι φάκελοι των ομάδων παίρνουν τον δρόμο προς τα δύο αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα που είναι το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδότησης. Πρόκειται για ανεξάρτητα μεταξύ τους όργανα που στελεχώνονται με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ από δικηγόρους και ορκωτούς ελεγκτές. Πρόεδρος συνήθως διορίζεται συνταξιούχος δικαστικός.

Κατά τη διαδικασία, που δεν είναι δημόσια, αλλά κάθε ΠΑΕ εκπροσωπείται και λαμβάνει χώρα συνήθως το Μάιο, ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ εισηγείται για τη χορήγηση ή μη άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα στην υπό αδειοδότηση ΠΑΕ. Εφέσεις υποβάλλονται εντός πέντε ημερών από τη γνωστοποίηση της απόφασης.

5. Τα κριτήρια αδειοδότησης είναι κοινά για την συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA, τη Super League και τη Football League;

Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε έως πέρυσι φέτος θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές αδειοδοτήσεις ανά διοργάνωση. Η πρώτη θα αφορά τις ομάδες που είναι υποψήφιες για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα έχει τα πιο αυστηρά κριτήρια. Για παράδειγμα για την αδειοδότηση της UEFA κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να έχει τέσσερις ομάδες στα τμήματα υποδομής και όχι δύο όπως απαιτείται για την αδειοδότηση της Super League.

Η δεύτερη θα αφορά τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Super League και θα έχει ελαφρώς ελαστικότερα κριτήρια από την πρώτη, ενώ η τρίτη θα αφορά στο πρωτάθλημα της Football League και θα έχει χαμηλότερα κριτήρια.

Για παράδειγμα οι ΠΑΕ που θέλουν να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα της Football League δεν θα καταθέτουν οικονομικές καταστάσεις και δεν θα υπόκεινται σε έλεγχο βιωσιμότητας.

6. Τι είναι το Financial Fair Play;

Eίναι ο πρόσθετος έλεγχος που διενεργεί η UEFA στο οικονομικό κομμάτι και αφορά στους συλλόγους που παίρνουν μέρος στις διοργανώσεις της. Γίνεται ανεξάρτητα από τον έλεγχο της ΕΠΟ.

Συμπερασματικά όλες οι ΠΑΕ της Super League θα πρέπει προκειμένου να μην έχουν την τύχη του Ηρακλή, ο οποίος υποβιβάστηκε πέρυσι λόγω μη αδειοδότησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές, να έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους μέχρι την προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή