Οι ρίζες της μη επιχορήγησης της ΕΠΟ και τα χρήματα που δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ

Print Friendly, PDF & Email

Η ΕΠΟ απουσιάζει από τη λίστα των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά αυτό αποτελεί και «πολιτική επιλογή» της ομοσπονδίας και δεν οφείλεται αποκλειστικά σε απροθυμία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πηγή προσκείμενη στο αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργείο με την οποία επικοινώνησε το SoccerPlus υποστήριξε ότι η ΕΠΟ δεν υπέβαλε τον απαιτούμενο για να λάβει επιχορήγηση απολογισμό και προϋπολογισμό για να πάρει επιχορήγηση, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδία εξαιρείται της επιχορήγησς λόγω της δυνατότητάς της να συντηρείται από ίδιους πόρους.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλεψη για επιχορήγηση προς τα ερασιτεχνικά σωματεία του ποδοσφαίρου.

Η ιστορία των κρατικών επιχορηγήσεων προς την ΕΠΟ είναι παλιά. Τόσο παλιά και τόσο βαθιά που δεν επιτρέπει όψιμα «κορκοδείλια δάκρυα» από όσους έχουν κατά το παρελθόν συνηγορήσει.

Οι ρίζες του κοψίματος της επιχορήγησης βρίσκονται στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η ομοσπονδία υπό τον Β. Γκαγκάτση, αποφάσισε να στερηθεί των κρατικών επιχορηγήσεων προκειμένου η ΕΠΟ να εξαιρείται του αθλητικού νόμου, του ελέγχου και των υποχρεώσεων που απέρρεαν από αυτόν.

Τα τελευταία χρόνια δύο φορές ανακοινώθηκαν επιχορηγήσεις από τη ΓΓΑ προς τα ερασιτεχνικά σωματεία χωρίς ουδέποτε να εκταμιευθούν.

Το 2014 επί υπουργίας Ι. Ανδριανού και προεδρίας Γ. Σαρρή στην ΕΠΟ (λίγο πριν τον εξοβελισμό του) είχε εγκριθεί από τη ΓΓΑ επιχορήγηση ύψους ύψους 1,4 εκατ. ευρω για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων ποδοσφαίρου.

Η επιχορήγηση δεν εκταμιεύτηκε ποτέ διότι όπως γνωστοποίησε ο Ι. Ανδριανός «η ΕΠΟ συνεχίζει να οφείλει ρυθμισμένα χρέη ύψους 418.423,11 ευρώ πλέον των προσαυξήσεων αυτών και παραμένει φορολογικά μη ενήμερη, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εκταμίευση του ποσού της επιχορήγησης αφού αυτή δεν μπορεί να διατεθεί εις ολόκληρο για τον σκοπό για τον οποίο αυτή έχει εγκριθεί.»

Το 2016 επί υπουργίας Στ. Κοντονή είχε εγκριθεί το ποσό των 100.000 ευρώ για να μοιραστεί απευθείας στα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου της χώρας, σε κάθε ένα από τα οποία, όπως ανέφεραν δημοσιεύματαμ αντιστοιχούσαν 20-22 ευρώ!

Τελικά ούτε αυτό το ποσό εκταμιεύτηκε για λόγους νομικούς – γραφειοκρατικούς.

Από το 2015 και μετά η ΕΠΟ δεν εξαιρείται του αθλητικού νόμου, αλλά από τη στιγμή που δεν επιχορηγείται εξαιρείται του ελέγχου που ο νόμος προβλέπει για τις επιχορηγούμενες αθλητικές ομοσπονδίες.

Επίσης, σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας για το δημόσιο η διεκδίκηση μιας επιχορήγησης της τάξεως των 100.000 ευρώ για όλα τα σωματεία της χώρας θα ήταν στην πραγματικότητα δώρο – άδωρον.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή