Aκρίδας: “Διαιτητές – ασανσέρ και διαιτητές που προκάλεσαν ανέβηκαν στη Super League”!

Ο Κώστας Ακρίδας
Print Friendly, PDF & Email

 

Ο πρώην διαιτητής A’ Eθνικής, Κώστας Ακρίδας, μιλά  στο SoccerPlus για τους νέους πίνακες διαιτητών και παρατηρητών της Super League και είναι καταπέλτης. Θίγει το σβήσιμο του Κύρου Βασσάρα από τους πίνακες παρατηρητών, τους διαιτητές – ασανσέρ με δυο και με τρεις υποβιβασμούς κατηγορίας στο ιστορικό τους. Τα σκιώδη κριτήρια με τα οποία ένας διαιτητής θα ανέβει ή θα κατέβει κατηγορία. Εξηγεί γιατί ο χώρος της διαιτησίας, δεν είναι ελκυστικός για ένα νέο διαιτητή που θα θελήσει τώρα να κάνει τα πρώτα του βήματα. Τέλος θέτει το θέμα νομιμότητας του σημερινού πίνακα διαιτησίας της Super League.

-Πως σχολιάζετε τις αξιολογήσεις των διαιτητών και παρατηρητών στη Super League 1;

-Οι πίνακες αυτοί είναι νοοτροπίας δεκαετίας ’80. Είναι τουλάχιστον ντροπή έναν άνθρωπο καταξιωμένο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, έναν άνθρωπο που τον εμπιστεύεται μια ξένη χώρα επί πέντε χρόνια την θέση του αρχιδιαιτητή, έναν άνθρωπο που η Uefa τον έχει στο πάνελ διαιτησίας, να μην κάνει για την Ελλάδα ούτε για παρατηρητής. Που, πιστεύω ότι ο ίδιος δεν θα το ήθελε, λόγω έλλειψης χρόνου. Αυτοί που πήραν το μολύβι και τον έσβησαν από τον πίνακα των παρατηρητών, αναρωτιέμαι αν έχουν το ανάστημα του σεβασμού να σβήσουν έναν άνθρωπο όπως ο Κύρος Βασάρας, που προτάθηκε δυο φορές για διαιτητής στο παγκόσμιο κύπελλο.

Aυτού του επιπέδου οι διαιτητές, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στην λίστα των παρατηρητών, να φαίνεται και ας μην προσφέρει τίποτα.

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Αντώνη του Βασσάρα, του Μάκη Γερμανάκου, του Νίκου του Ζλατάνου, του Χρήστου του Μίχα και άλλων πολλών Ελλήνων διεθνών διαιτητών, αν βλέπουν από κει ψηλά που είναι, ότι ένα τέτοιο πρόσωπο δεν είναι στον κατάλογο των παρατηρητών.

Όπως επίσης νοοτροπίας δεκαετίας του ’80, είναι όταν ένας διαιτητής υποβιβάζεται δύο φορές κατηγορία και βρίσκεται ξανά στους διαιτητές της Super League. Δηλαδή να έχουμε την κατηγορία των διαιτητών – ασανσέρ!

Ο Βάτσιος (Δ. Αττικής), ακόμα και στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία, δεν τα είχε πάει καλά. Καθώς σε έναν από τους αγώνες που είχε διευθύνει, η μια από τις δυο ομάδες, έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από το γήπεδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγική διαιτησία που υπήρξε.

Στην ίδια κατηγορία των διαιτητών – ασανσέρ ανήκει και ο Κατσικογιάννης (Ιωαννίνων). Διαιτητής που ήταν στη Super League, υποβιβάστηκε και τώρα επανέρχεται.

Επίσης δημιουργούνται ερωτηματικά για τον Πουλικίδη (Δράμας), που ανέβηκε κατηγορία, παρότι υπήρξαν πέρυσι διαμαρυρίες από ομάδες. Όχι από μια ή δυο. Χαρακτηριστική η διαιτησία του στον αγώνα Πανσερραϊκός – ΑΕΛ. Παράλληλα, υπήρξε πληθώρα δημοσιευμάτων εναντίον του για κακές διαιτησίες. Άρα λοιπόν, αναρωτιόμαστε, ποιος θεώρησε ότι αυτός ο διαιτητής είναι ο κατάλληλος για να ανέβει κατηγορία; 

Στον αντίποδα είχαμε τον υποβιβασμό, του Τζοβάρα, του Καραντώνη και του Αγγελάκη, χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία. Χωρίς κανένα σκεπτικό. Χωρίς να δοθεί στην δημοσιότητα καμία βαθμολογία από τους συγκεκριμένους διαιτητές, που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Και εδώ ερχόμαστε σε ένα άλλο σοβαρό θέμα. Ποια είναι αυτή η ανανέωση που έγινε στους πίνακες διαιτησίας;

Σήμερα, αν εξαιρέσεις τον Σιδηρόπουλο, τον Παπαπέτρου και τον Μανούχο, που μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνή αγώνα, ποιος άλλος υπάρχει; Τι μηνύματα δίνουμε για να μπουν νέοι διαιτητές στον χώρο της διαιτησίας, να σφυρίξουν τοπικά πρωταθλήματα και αύριο να διαιτητεύουν στην Super League 1; Πού είναι οι μέντορες που θα τους εντοπίσουν, θα τους βελτιώσουν και θα τους αναδείξουν;

Εγώ θα σταθώ στο τομέα της ανανέωσης. Λυπάμαι ειλικρινά που μετά από τόσα χρόνια, έχω να δω ανανέωση στην διαιτησία, από την εποχή του Γιώργου του Ψυχομάνη. 

Παράλληλα διαβάζω στον τύπο, ανακοινώσεις ΕΠΣ όπως της Μακεδονίας, της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας που διαμαρτύρονται για τους πίνακες.  Διαβάζω ότι η ομοσπονδία διαιτητών θεωρεί ότι είναι παράνομοι οι σημερινοί πίνακες διαιτησίας και φέρεται να είναι έτοιμη να προσφύγει στα δικαστήρια για να μην ισχύσουν οι συγκεκριμένοι πίνακες.

Με όλα αυτά και με λιγότερο από ένα μήνα μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, μπορεί το πρωτάθλημα να λειτουργήσει σωστά, όταν υπάρχει τέτοια αμφισβήτηση;

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή