Διαιτητές εν ενεργεία και συνδικαλιστές

Συνάντηση διαιτητών Super League 1 με τη διοίκηση της ΕΠΟ τον Ιανουάριο 2019
Print Friendly, PDF & Email

 

Γράφει o Ι. Τσίγκας*

Σύμφωνα με την Ολιστική Μελέτη Η FIFA  και η UEFA, προκειμένου να γίνει αναβάθμιση και αξιόπιστο το  άθλημα του ποδοσφαίρου, προτείνουν και θέλουν να εφαρμοστούν διατάξεις και διαδικασίες, που θα οδηγήσουν σε απεμπλοκή και σε ανεξαρτησία την Διαιτησία, από κάθε έλεγχο και εξάρτηση κάθε παράγοντα και οργάνου του αθλήματος και μάλιστα με ισχυρή εκπροσώπηση της υπάρχουσας νόμιμης Διαιτησίας, στις διάφορες επιτροπές και δομές της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Δυστυχώς η διοργανώτρια αρχή ξεκίνησε με ενέργειες, διαδικασίες και αποφάσεις που είναι αντίθετες με ότι προβλέπεται στην Ολιστική μελέτη

1/ δεν εισάγει την εγγραφή της ΄Ενωσης Διαιτητών/ ΟΔΠΕ  στη Γ.Σ για να γίνει μέλος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

2/ Θέλει να δημιουργήσει μια άλλη νέα ΄Ενωση Διαιτητών με εν ενεργεία διαιτητές , γεγονός το οποίο στην ολιστική μελέτη δεν προβλέπεται να υπάρχουν συνδικαλιστές εν ενεργεία διαιτητές και που αυτό αντίκειται στο νόμο.

Μια λανθασμένη παράμετρος, για την απομόνωση της Ανεξάρτητης Διαιτησίας, είναι η κίνηση ντε φάκτο της ηγεσίας του αθλήματος, που επιδιώκει την σύσταση δημιουργίας μιας άλλης νέας ΄Ενωσης Διαιτητών με εν ενεργεία διαιτητές, οι οποίοι ταυτόχρονα θα είναι και συνδικαλιστές.

Δεν φτάνουν τα προβλήματα που έχουν ως εν ενεργεία διαιτητές θέλουν να τους φορτώσουν και με άλλες ελεγχόμενες υποχρεώσεις. Για ποιο λόγο; Απλά για να μπορούν παράγοντες, όργανα και μεγαλοπαράγοντες ομάδων να ελέγχουν την εξαρτημένη διαιτησία (όπως και τώρα που οι ομάδες διαλέγουν τα μέλη της ΚΕΔ).

Πως θα γίνει αυτό; Με τους υπάκουους και πρόθυμους συνδικαλιστές οι οποίοι δεν θα έχουν αντίρρηση και δεν θα αντιστέκονται σε τίποτα από αυτά που θα θέλει και θα κάνει η διοργανώτρια. ΄

Ετσι αυτοί οι συνδικαλιστές θα συνεχίζουν να υπάρχουν στους πίνακες των εν ενεργεία διαιτητών και με όποιες άλλες συνδικαλιστικές απολαβές.

Και εδώ μπαίνουν τα πιο κάτω ερωτήματα:

1/  Ποιος από τους συνδικαλιστές  δεν θα ευλογήσει τα γένια του και δεν θα φροντίσει να επωφεληθεί αυτός πρώτος και περισσότερο από τους άλλους, όταν θα έχει μια συμφέρουσα πρόταση; Ασφαλώς και θα δεχθεί αδιαφορώντας για τους υπολοίπους άλλους, διαφορετικά ξέρει ότι θα γίνει αστραπιαία αναλώσιμος και θα χάσει πολλά, λόγω ανυπακοής στην Διοίκηση του αθλήματος, οπότε τον συμφέρει να είναι υπάκουος και πρόθυμος να εξυπηρετήσει διαδικασίες και αποφάσεις της μητέρας του αθλήματος.

2/ Εφόσον υπάρχει σωματείο στη Διαιτησία με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΤΗΤΩΝ / ΟΔΠΕ ο αστικός κώδικας και ο νόμος δεν αναγνωρίζουν και δεν επιτρέπουν την ίδρυση όμοιου σωματείου με τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες για κάλυψη συνδικαλιστικών διαδικασιών.

3/ Πάντως, εμείς που ανήκουμε στην ανεξάρτητη διαιτησία, νομίζω και πιστεύω ότι δεν είμαστε αφελείς και καταλαβαίνουμε πλήρως τις προθέσεις της ηγεσίας του αθλήματος, για ίδρυση και σύσταση δημιουργίας μιας άλλης νέας Ενωσης Διαιτητών από εν ενεργεία διαιτητές.

Με αυτή την ενέργεια επιχειρείται εκ νέου η άλωση των Συνδέσμων και της ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΤΗΤΩΝ / ΟΔΠΕ ώστε το σύστημα του αθλήματος να έχει εσαεί τον πλήρη έλεγχο των διαιτητών και εν γένει της εξαρτημένης διαιτησίας.

Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι όχι η εμμονή για  την σύσταση δημιουργίας μιας άλλης νέας Ενωσης Διαιτητών με εν ενεργεία διαιτητές, αλλά η προσπάθεια να γίνει αυτό το σωματείο, κατά παρέκκλιση της Ολιστικής μελέτης, η οποία παραβιάζεται βάναυσα με απόψεις που δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν αφού είναι αντίθετες με τα κελεύσματα  της FIFA και της UEFA, αλλά και των καιρών διότι η πολιτεία είναι αντίθετη με τέτοιες απαγορευμένες κινήσεις.

Η υπάρχουσα και από το νόμο αναφερόμενη ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΤΗΤΩΝ / ΟΔΠΕ δεν θα δεχθεί άλλη λύση πλην της νόμιμης ένταξης της, στο μητρώο της Ομοσπονδίας του αθλήματος με σωστό και νόμιμο τρόπο, η οποία όμως δεν το δέχεται. ΄

Ετσι η ανεξάρτητη Διαιτησία αναγκάστηκε μετά την απόρριψη τρις της εγγραφής της, να προσφύγει στα Δικαστήρια για να δικαιωθεί. Οψόμεθα.

*Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ι. Τσίγκας παλαίμαχος Διαιτητής του Σ.Δ.Π. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή