“Η ΕΠΟ παίζει πιγκ πογκ, παραβιάζοντας τις αποφάσεις των οργάνων της FIFA”

Ο δικηγόρος Γ. Παναγόπουλος
Print Friendly, PDF & Email
Η ΚΕΠ στα πλαίσια των κινήσεων της για επίλυση του χρόνιου προβλήματος των χρεών των ΠΑΕ προς τους ποδοσφαιριστες, μετά από αποδοχή του σχετικού αιτήματος της από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ.Παναγιωτη ΜΠΑΛΤΑΚΟ, συναντήθηκε χθες με τους νομικούς της ΕΠΟ, έχοντας υποβάλλει εκ των προτέρων την παρακάτω βαριά ατζέντα:
“Με αφορμή την έκδοση της οζουσας, από κάθε άποψη, απόφασης υπ.αριθμ.112/2022 του ΔΔΠ/ ΕΠΟ,με την οποία απορρίφθηκε, με… καταχρηστικό σκεπτικό και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ,η αίτηση του μέλους μας κ.Στυλιανου ΗΛΙΑΔΗ για επιβολή ποινών κατά της “ΠΑΕ ΑΟΤ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ”, θέλω να σας επισημάνω επιγραμματικά, όλα “τα στραβά και τα ανάποδα”που έχουν υποπέσει στην αντίληψη μου κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μου, είτε ως νομικού συμβούλου της ΚΕΠ, είτε ως πληρεξουσίου δικηγόρου για άλλες υποθέσεις, ενώπιον των πιο κρίσιμων οργάνων για την συνολική λειτουργία της ΕΠΟ:
Α.ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
1.Υποθεση Κανονισμών:
Ως γνωστόν, η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ μεταξύ των πολλών καθηκόντων της, εισηγείται στην διοίκηση και στην ετήσια ΓΣ της ΕΠΟ τις τροποποιήσεις των ποδοσφαιρικών κανονισμών.
α.Όμως, όπως σας έχω επισημάνει με αλλεπάλληλα υπομνήματα μου,  ο ΚΙΜΠ και ο ΔΚΛ αλληλογρονθοκοπουνται στο ζήτημα της σύνθεσης του ΔΔΠ , όσον αφορά την αρμοδιότητα επί των υποθέσεων αθλητικής διαδοχής, καθώς ο πρώτος εξακολουθεί να εμμένει στην παράνομη τριμελή σύνθεση, αντίθετα με τον δεύτερο που σαφώς ως νεώτερος και ειδικωτερος υπερισχύει επαναφέροντας την προγενέστερη νόμιμη μονομελή σύνθεση επί αιτήσεων επιβολής κι ενεργοποίησης ποινών.
β.Επισης είναι αδιανόητο τόσο ο Κανονισμός Αδειοδότησης, όσο και το Παράρτημα 01 του ΚΑΠ να επιμένουν στην κακέκτυπη αντιγραφή του Νόμου Κοντονή-Βασιλειαδη, υιοθετώντας τα αντισυνταγματικα και καταδολιευτικα όρια του άρθρου 111 περί”προηγούμενης ΠΑΕ” και “αγωνιστικής περιόδου 2016-2017”.
γ.Ειδικα μάλιστα μετά την τελευταία τροποποίηση του ΚΑΠ με την διάταξη 7.1 που απαγορεύει οποιαδήποτε εφαρμογή διατάξεων του Αθλητικού Νόμου εντός των διαιτητικών διαδικασιών των οργάνων της ΕΠΟ, τέτοιες διατάξεις θα έπρεπε να αφαιρεθούν και αντιθέτως να επιβληθεί στους διαιτητές-δικαστες η τήρηση του άρθρου 17 του ΔΚΛ περί αποκλειστικής εφαρμογής των καταστατικων και κανονιστικών διατάξεων των ΕΠΟ, FIFA, UEFA.
δ.Και βεβαίως πρέπει να εναρμονισθούν οι κανονισμοί με τους αντίστοιχους των FIFA-UEFA και ειδικά το άρθρο 45 του Κανονισμού Αδειοδότησης ως προς το 100% των χρημάτων που δικαιούνται οι παλιοί ποδοσφαιριστες, αντί του …κλεπταποδοχικου 50%!
2.Υποθεση SOLIDARITY/UEFA:
Μετά τον υποβιβασμό της ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ,η UEFA όπως κάθε χρόνο κατέθεσε στον λογαριασμό της ΕΠΟ το κονδύλιο SOLIDARITY με αναλογία για κάθε ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 1 το ποσό των 333.000€.
Όμως επειδή η ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ μετά τον υποβιβασμό της διαλύθηκε,το κονδύλιο παρακρατηθηκε στα ταμεία της ΕΠΟ.
Μάλιστα η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ, παράνομα εξακολουθεί να αρνείται την εκτέλεση κατασχετηριων μελών κι εντολεων μου(MALHERBE, ΘΩΜΑΚΟΣΚΛΠ), θεωρώντας αφενός μεν οτι οι αποφάσεις προσωρινής επιδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων του ΜΠΑ δεν αποτελούν εκτελεστούς τίτλους, αφετέρου δε οτι το solidarity είναι δήθεν ακατάσχετο, παρότι εκτέλεσε το κατασχετηριο της πρώην Δικηγόρου της ΠΑΕ κλπ
Β.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
1.Υποθεση ΚΕΠ
Δυστυχώς παρά την αυτοκτονία ΤΣΟΥΜΑΝΗ, ούτε η Επιτροπή Δεοντολογίας επέδειξε σεβασμό στα ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών και έθαβε τις καταγγελίες μας μέχρι την επέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οπότε μας έστειλε μία τυπική απάντηση οτι δήθεν η έρευνα βρίσκεται στο τέλος της.
2.Υποθεση ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ΓΙΑΡΕΝΗ
Φυσικά δεν θα είχε ασχοληθεί,αν προηγουμένως ο εντολέας μου κ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ δεν είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για άλλη άσχετη υπόθεση κατά του Προέδρου της ΕΠΣΑΝΑ κ.ΓΙΑΡΕΝΗ,στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ,ο οποίος αμέσως παρήγγειλε την σχετική προανακριτική διαδικασία και για τις καταγγελίες της ΚΕΠ.
3.Ποδοσφαιρικος Εισαγγελέας
Δυστυχώς ούτε οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς έχουν ενδιαφερθεί για την συμμόρφωση των ΠΑΕ και των μελών της Εκτελεστικής στις διαιτητικές αποφάσεις.
4.Αντεισαγγελεας του Αρείου Πάγου
Ως εκ τούτου,η ΚΕΠ θα συνεχίσει να υποβάλλει και νέες Μηνυτήριες Αναφορές κατά παντός υπευθύνου Αξιωματούχου της ΕΠΟ για την μη συμμόρφωση τους σε Αποφάσεις, Κανονισμούς και Νόμους.
Γ.ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
1.Υποθεση ΚΕΠ
Εδώ και 10 χρόνια οι αλλεπάλληλες καταγγελίες κι αιτήσεις των ποδοσφαιριστών, όχι μόνο δεν εισακουονται και δεν λαμβάνονται υπόψη αλλά ούτε η Διεύθυνση, ούτε το Τμήμα Αδειοδότησης εφάρμοσαν ποτέ πιστά τους κανονισμούς αδειοδοτωντας τις υπερχρεωμένες ΠΑΕ.
2.Υποθεση PALAZUELOS/UEFA/ARIS
Εκτός από τις αποφάσεις της FIFA και του CAS,η ΕΠΟ διασύρθηκε νομικά και από την UEFA κατά την φετινή διαδικασία αδειοδότησης της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, όπου με αφορμή το χρέος της παλιάς ΠΑΕ στον πρώην ποδοσφαιριστή Ruben PALAZUELOS,αποδείχθηκε οτι όχι μόνο ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ 100%ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΚΩΝ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 50% ΤΟΥ Ν.ΚΟΝΤΟΝΗ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ!
3.Ειδικα όσον αφορά την μη εφαρμογη του άρθρου 45 του ΠΑΡΑΦΡΑΣΜΕΝΟΥ Κανονισμού Αδειοδότησης σε συνάρτηση με τα συναφή άρθρα 4-5 του Παραρτήματος 01 του ΚΑΠ και του Κανονισμού της UEFA, είναι προφανής η καταδολιευτικη πρακτική της Διεύθυνσης και του Τμήματος Αδειοδότησης σε βάρος των ποδοσφαιριστών, καθώς ουδέποτε τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αναγγελίας των δανειστών και ανάρτησης των οφειλών των ΠΑΕ.
Δ.ΠΕΕΟΔ
1.Παρά τις προβλέψεις της Ολιστικής και του Αθλητικού Νόμου, αυτή η κρίσιμη επιτροπή βρίσκεται ακόμα εκτός καταστατικού και με Contra Legem σύνθεση, χωρίς πλειοψηφία τακτικών δικαστών και χωρίς να εδρεύει στις Λίγκες, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται οι αποφάσεις της από την Πολιτεία.
2.Επισης η ΠΕΕΟΔ δεν τηρεί τους κανονισμούς και εκδίδει αποφάσεις με εξάμηνη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υποβιβάζονται ομάδες και να μην μπορούν να εκτελεστούν οι αποφάσεις της.
Ε.ΔΔΠ
1.Ακόμα και το ΔΔΠ, παρά την συμμετοχή ανώτατων τακτικών δικαστών, αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, όσο υπάρχουν τμήματα του που κατέχουν την πλειοψηφία οι δικηγόροι-διαιτητες.
2.Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα του ΔΔΠ είναι η μη τήρηση του άρθρου 17 του ΔΚΛ και η ταυτόχρονη εφαρμογή κανονισμών και νόμων.
3.Τελος η παρούσα σύνθεση του ΔΔΠ, ακριβώς λόγω της δυσλειτουργίας των μεικτών συνθέσεων, αργεί υπερβολικά να εκδώσει αποφάσεις, καθυστερεί για μήνες την καθαρογραφη τους εκδίδοντας αρχικά μόνο το διατακτικό.
(για να φανεί η παραγωγικότητα του νυν ΔΔΠ, αρκεί να σας αναφέρω οτι μετά κόπων και βασάνων, κατόρθωσα να δικάσω μόλις 5 υποθέσεις, ενώ στην προηγούμενη σύνθεση και για το ίδιο διάστημα είχα δικάσει 40 υποθεσεις!)
ΣΤ.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ, ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ FIFA
Δυστυχώς η ΕΠΟ παίζει Πιγκ Πογκ μεταξύ κρατικών νόμων και διεθνών κανονισμών, παραβιάζοντας τις αποφάσεις των οργάνων της FIFA και αποκρύπτοντας τις εγκυκλίους της περί Αθλητικής Διαδοχής από τα μέλη των οργάνων της αλλά και από τις ΠΑΕ.
Z.ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ CAS
(ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΥΡΜΙΣΑΙ)
Αντί αυτή η υπόθεση να νουθετήσει την ΕΠΟ στην εφαρμογή της νομολογίας και των κανονισμών περί Αθλητικής Διαδοχής, κινδυνεύει να βρεθεί ως υποτροπη στο εδώλιο της Πειθαρχικής επιτροπής της fifa κατόπιν των καταγγελιών των μελών της ΚΕΠ, εξαιτίας των παρανομιών του Τμήματος Αδειοδότησης,του ΔΔΠ και της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Η.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ακόμα και η περιβόητη Ολιστική Μελέτη δεν έχει ενσωματωθεί ολικά, ενώ δεν έχει συμβάλλει στην ενοποίηση των αθλητικών νόμων και των ποδοσφαιρικών κανονισμών.
Θ.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ,ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Πράγματι ήταν αναγκαία η σύσταση αυτής της επιτροπής,πλην όμως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, λόγω ελλιπούς στελέχωσης , οργάνωσης κι έλλειψης εξειδικευμένων μελών.
Ι.ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
1.Ο Πινακας παραβολων και τελών ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΘΕΙ , καθώς μετά τις τροποποιήσεις των κανονισμών ,δεν συμβαδίζει με τον ΚΙΜΠ και τον ΔΚΛ,με αποτέλεσμα, αφενός μεν να προβλέπονται αυξημένα παράβολα για την ανύπαρκτη πλέον τριμελή σύνθεση, αφετέρου δε να μην προβλέπονται παράβολα για την πενταμελή σύνθεση για την νέα αρμοδιότητα της επιβολής επιπρόσθετων ποινών.
2.Φυσικα πρέπει να διευκρινιστεί στους δικαστές οτι δεν απαιτούνται επιπρόσθετα παράβολα για αιτήματα επί της ίδιας δίκης, όπως σκανδαλωδώς έγινε με την υπόθεση ΜΟΥΡΑΤΟΒΙΤΣ, όπου παράνομα κι αντισυνταγματικα απαιτήθηκε από το ΔΔΠ παράβολο και για την αίτηση εξαίρεσης!
3.Οσον αφορά το e-paravolo, είναι ναι μεν θετικό που καθιερώθηκε,πλην όμως δεν μπορεί να απαγορευθεί οποιαδήποτε εναλλακτική δυνατότητα πληρωμής, ούτε να παρεμποδίζεται το συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης σε δίκαιη δίκη.
Κ.ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.Ειναι αδιανόητο η Ε.Ε.μεσα σε λίγες ημέρες να εγκρίνει δύο κανονισμούς τον ΚΙΜΠ και τον ΔΚΛ που προβλέπουν διαφορετική σύνθεση για το ΔΔΠ, όσον αφορά τις υποθέσεις αθλητικής διαδοχής, όπως είναι απαράδεκτο το Παράρτημα 01 του ΚΑΠ να αντιφάσκει με το νέο άρθρο 7.1 του ΚΑΠ και να συνεχίζει να υιοθετεί τις προβλέψεις του άρθρου 111 του Νόμου ΚΟΝΤΟΝΗ, αντί να ενσωματώνει την αντίθετη πάγια νομολογία του ΔΔΠ και του CAS.
2.Απο την προηγούμενη Ε.Ε. συνεχίζεται η παραβίαση του άρθρου 66.17 του Καταστατικού της ΕΠΟ και επιτρέπεται στις ΠΑΕ να συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, παρότι το ΔΔΠ έχει αναγνωρίσει την αθλητική διαδοχή τους και τις έχει υποχρεώσει να πληρώσουν το 50% των επιδικασθεντων δεδουλευμενων στους πρώην ποδοσφαιριστές τους.
3.Γιαυτην ακριβώς την καταστατική παραβίαση εκκρεμεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας καταγγελία μας που λόγω της αρνησιδικιας της , προκλήθηκε η παρέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου επί θεμάτων Αθλητισμού!
Λ.ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΚΑΙ ΕΕΑ/ΓΓΑ
1.Ως γνωστόν από το 2006 η ΕΕΑ είχε κηρύξει παράνομες κι ανυπόστατες τις αποφάσεις της ΠΕΕΟΔ λόγω contra legem σύνθεσης από μη Τακτικούς Δικαστές.
2.Τωρα οι ποδοσφαιριστές βιώνουν την ίδια απαράδεκτη κατάσταση, καθώς η ΕΕΑ δεν αναγνωρίζει ούτε τις αποφάσεις του ΔΔΠ μετά την περυσινή τροποποίηση του ΔΚΛ.
3.Σε κάθε περίπτωση,η μόνη νόμιμη σύνθεση σύμφωνα με τον νόμο αλλά και την νομολογία είναι η Πενταμελής Σύνθεση με 3 δικαστές και 2 δικηγόρους.
Μ.FIFA-CAS
Είναι γνωστή η πάγια νομολογία των επιτροπών της FIFA και του CAS για την Αθλητική Διαδοχή, καθώς έχουν δικαιωθεί όλοι οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστες που δεν είχαν επιλέξει την ΠΕΕΟΔ.
Όμως μετά την τελευταία ΟΡΘΩΤΑΤΗ τροποποιηση του ΔΚΛ,θα μπορούν και οι Έλληνες και αλλοδαποί ποδοσφαιριστες που έχουν αποφάσεις της ΠΕΕΟΔ και δεν θα δικαιώνονται στο ΔΔΠ στις προσφυγές τους για επιβολή επιπρόσθετων ποινών να ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ CAS!
N.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΕΠ-ΙΔΕΑΔ
Εν όψει της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του Σεπτεμβρίου, συνοπτικά οι προτάσεις μας έχουν ως εξής:
1.Ως προς τα Διοργανωτικα-Αγωνιστικα, υιοθετούμε πλήρως τις προτάσεις του Νομικού Συμβούλου μας για ένα νέο μοντέλο με 4 διοργανώσεις.
2.Ως προς την θεσμική μεταρρύθμιση της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης,σας παραπέμπουμε πάλι στην ήδη υποβληθείσα πρόταση του νομικού συμβούλου μας,
3.Ως προς το ζητημα των χρεών, επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας για σύσταση Ταμείου Προστασίας Ποδοσφαιριστων με χρηματοδότηση από τα ποσοστά του Στοιχήματος,ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΔΠ!”
Ξ.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΟ-ΚΕΠ
Ως ΚΕΠ θεωρούμε τεράστιο βήμα για την επίλυση του πολυετούς ζητήματος των χρεών των ΠΑΕ προς τους παλιούς ποδοσφαιριστες,την συνάντηση της 1.9.2022 του Νομικού Συμβούλου μας κ.Γεωργιου ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ.Παναγιωτη ΜΠΑΛΤΑΚΟ και τους προϊσταμένους της Νομικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Αδειοδότησης κ.Νικολαο ΜΠΑΡΤΖΗ και κ. Βασίλειο ΣΑΡΑΚΗ, καθώς και το μέλος της Ν.Υ.
κ.Δομνα ΤΣΙΩΝΗ.
Αποτέλεσμα φυσικά δεν υπήρξε, καθώς οι νομικές απόψεις των δικηγόρων της ΚΕΠ και της ΕΠΟ απέχουν παρασάγγας, όμως έγινε μία αρχή εποικοδομητικών συζητήσεων που για το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορεί να καλλιεργήσει ο πολύπειρος νομικός Πρόεδρος της ΕΠΟ!
Καλό Μήνα και καλή ποδοσφαιρική
και δικαστική σαιζόν
     Αθήνα 1.9.2022
Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΠ
Γεώργιος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή