“Καμία απολύτως παρέμβαση ούτε για τις εκλογές ούτε για να χτυπήσουμε κάποιον”

Print Friendly, PDF & Email

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, παραχώρησε συνέντευξη στο sport24 και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Χίλων”, στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και στην πιθανότητα να διεξαχθούν τη νέα σεζόν αγώνες με παρουσία θεατών.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Πάμε και στο κομμάτι των επιχορηγήσεων. Τις τελευταίες ημέρες το όνομα σας βρίσκεται στο προσκήνιο για ένα δημιούργημα σας. Ο “Χίλων” ήρθε για να λύσει το πρόβλημα της σωστής κατανομής της ετήσιας επιχορήγησης, ωστόσο σε πρώτη φάση πολλές Ομοσπονδίες φωνάζουν για τα λεφτά που πήραν. Ποια είναι η εικόνα που έχετε και αν θεωρείτε ότι τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες τους;

“Γενικά πιστεύω ότι ο “Χίλων” είναι μία καλή αρχή για να υπάρξει ένα σύστημα αξιολόγησης που θα συνδεθεί και με τις επιχορηγήσεις. Δεν οφείλεται στον “Χίλων” η μείωση των επιχορηγήσεων. Η σειρά των αποφάσεων ήταν αυτή που θα σας πω.

Τον περασμένο Νοέμβριο είπαμε ότι το ποσό των επιχορηγήσεων θα ήταν 17.700.000 ευρώ και λόγω Ολυμπιακής χρονιάς θα πάρουν οι Ομοσπονδίες ένα ποσό ακόμα, π.χ. 5 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον “Χίλων” θα έπαιρναν όλοι περισσότερα λεφτά και θα ήταν ευχαριστημένοι. Αυτά ίσχυαν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου που έγινε και η παρουσίαση του προγράμματος. Μετά προέκυψαν ο κορονοϊός και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπότε έπρεπε να γίνει αλλαγή σχεδίου. Δεν χρειαζόταν να δώσουμε έξτρα λεφτά για την προετοιμασία αφού δεν θα υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έτσι, κρατήθηκε σταθερό το αρχικό ποσό που είχαμε πει ότι θα δώσουμε, δηλαδή τα 17,7 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα χρήματα που θα πήγαιναν στην προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων θα πάνε στα σωματεία.

Πάμε τώρα και στο κομμάτι των ποσοστών που αναλογούν στις Ομοσπονδίες. Όποιος το δει θα παρατηρήσει ότι είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της παρουσίασης. Δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση ούτε για τις εκλογές ούτε για να χτυπήσουμε κάποιον, ούτε οτιδήποτε. Όταν θα γίνουν οι αναμορφώσεις των προϋπολογισμών από τις Ομοσπονδίες θα δείτε ότι τα λεφτά που πήραν οι πρώτες οκτώ ήταν κατά μέσο όρο λιγότερα κατά 220.000 ευρώ και οι δαπάνες τους κατά μέσο όρο για ταξίδια των εθνικών ομάδων ήταν 420.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι περισσότεροι αγώνες έχουν αναβληθεί και νομίζω μόνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της γυμναστικής θα γίνει εντός του 2020.

Για παράδειγμα, η ΚΟΕ σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό της είχε υπολογίσει ένα ποσό που έφτανε τα 1,4 εκατομμύρια για ταξίδια των Εθνικών ομάδων και καλά έκανε. Τώρα, όμως, που έχουν αναβληθεί όλα αυτά τα ταξίδια, τα λεφτά θα τους μείνουν οπότε θεωρώ ότι μπορούν να βγάλουν άνετα τη χρονιά. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό που είπα δεν αφορά μόνο την ΚΟΕ, είναι για όλες τις Ομοσπονδίες απλά διαφέρουν τα ποσά”.

Υπάρχει το ενδεχόμενο έξτρα επιχορήγησης εάν χρειαστεί;

“Υπάρχουν πάντα οι έκτακτες επιχορηγήσεις. Ας δούμε όμως πρώτα πως θα κυλήσει η χρονιά και τις αναμορφώσεις που θα κάνουν οι Ομοσπονδίες. Επαναλαμβάνω ότι ο μεγάλος ασθενής αυτή τη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού δεν είναι οι Ομοσπονδίες, είναι τα σωματεία. Για να χρησιμοποιήσω κι έναν ιατρικό όρο τα σωματεία είναι στην εντατική και πρέπει να τα προσέξουμε. Τα σωματεία είναι τα βασικά κύτταρα του αθλητισμού και εάν νεκρώσουν θα νεκρώσει και όλη η πυραμίδα”.

Δίχως αμφιβολία η προσπάθεια σας για μεγαλύτερη οργάνωση μέσα από το μητρώο των σωματείων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ακόμα όμως και για αυτό, υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιες ομοσπονδίες. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς για την πορεία την εγγραφής των σωματείων και τι απαντάτε στις αντιδράσεις που υπάρχουν;

“Το μητρώο των σωματείων είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης για να φτιάξουμε το μητρώο των αθλητικών φορέων. Το οποίο είναι κάτι μεγαλύτερο και θα τελείωνε τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη το μητρώο των σωματείων είναι κάτι που έγινε γρήγορα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα σωματεία. Όχι, όμως με έναν οριζόντιο τρόπο. Έτσι, θα έπαιρναν τα ίδια λεφτά σωματεία “σφραγίδες” και σύλλογοι με εγκαταστάσεις, προπονητές, ακαδημίες. Αποφασίσαμε αυτό να γίνει με έναν τρόπο κριτηρίων. Όπως έγινε η αξιολόγηση στις Ομοσπονδίες μέσα από τον “Χίλωνα”, να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τα σωματεία και να επιχορηγηθούν ανάλογα με την δραστηριότητά τους, με την ποιότητα και την δουλειά τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Μέχρι στιγμής έχουν μπει περίπου 4.500 σωματεία και θα μας δώσει μία γενικότερη εικόνα του αθλητικού χάρτη της χώρας η οποία είναι χρήσιμη γιατί αν δεν μετρήσεις κάτι δεν μπορείς να το βελτιώσεις”.

Πάντως, έχετε δεχτεί κριτική και για το μητρώο σωματείων. Έχετε κατηγορηθεί πως με αυτόν τον τρόπο πάτε να ασκήσετε ασφυκτικό έλεγχο Ομοσπονδιών και Σωματείων.

“Τα σωματεία βάζουν τα στοιχεία τους για να χρηματοδοτηθούν. Δεν θα χρηματοδοτηθούν τα αρεστά σωματεία, δηλαδή ανάλογα με το τι θα μπορούσε να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές. Τα κριτήρια θα είναι ξεκάθαρα και ενιαία για όλους. Δεν πρόκειται να δοθούν λεφτά με έναν τρόπο υποκειμενικό ανάλογα με το εάν μου είναι αρεστός ο ένας ή ο άλλος. Θα πάνε τα χρήματα ανάλογα με τα έσοδα που μπορεί να έχει ένα σωματείο σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του, τι ανάγκες έχει, πόσους αθλητές και προπονητές έχει. Ειδικά οι προπονητές είναι ένα άναρχο τοπίο και τώρα υπάρχει μία καλή αφορμή για το δούμε”.

Ένας από τα θετικά που μπορεί να φέρει ο νέος αθλητικός νόμος είναι η παρουσία νέων ανθρώπων στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και κυρίως ανθρώπων του αθλητισμού. Εσείς προσωπικά θέλετε να δούμε περισσότερους πρώην πρωταθλητές να θέλουν να μπουν στις Ομοσπονδίες (όχι απαραίτητα για τη θέση του προέδρου);

“Έχετε δίκιο σε αυτό. Θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του αθλητή. Πρέπει να πάρουν περισσότεροι αθλητές θέσεις ευθύνης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό είναι πανάκια. Εγώ πιστεύω στις ομάδες.

Στις Ομοσπονδίες, αλλά και γενικότερα, χρειάζονται καλές ομάδες ηγεσίας. Μέσα σε αυτές μπορεί τον πρώτο λόγο να τον έχει ένας αθλητής και να είναι εκείνος που εμφανίζεται προς τα έξω. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε Ομοσπονδίες του εξωτερικού και κυρίως στο μπάσκετ όπου έχουν προβεβλημένα ονόματα. Το ίδιο ισχύει και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου όπου είναι ο Σεμπάστιαν Κόε. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι αυτοί οι αθλητές είναι ικανοί να διοικήσουν, όμως έχουν δίπλα τους μια καλή τεχνοκρατική ομάδα.

Ένας πρώην αθλητής μπορεί να καταλάβει πιο εύκολα κάποια πράγματα γιατί τα έχει περάσει. Για αυτό λέω ότι είναι καλό να υπάρχουν περισσότεροι αθλητές στα κέντρα λήψεων αποφάσεων. Αν θέλετε να τους δώσουμε τα κίνητρα να ασχοληθούν. Οι περισσότεροι, επειδή ακριβώς βλέπουν ότι υπάρχουν στεγανά, λένε ότι δεν ασχολούνται.

Ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με την πολιτική ήταν και αυτός. Έλεγα ότι δεν γινόταν να είμαι απέξω συνεχώς και να κάνω κριτική στους πολιτικούς. Είπα στον εαυτό μου: “Μπες. Βρέξου. δοκίμασε και εσύ. Από το να κάθεσαι στον καναπέ σου είναι σίγουρα καλύτερα”. Μετά από αυτό θα μπορώ να πω ότι ξέρετε κάτι το προσπάθησα, δεν πέτυχα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησα να κάνω κάτι. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό το πράγμα”.

Αυτή τη στιγμή και με τα δεδομένα που έχετε στα χέρια σας πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι να δούμε μέσα στο 2020 αγώνες με κόσμο στις εξέδρες;

“Η Επιτροπή ήταν αρνητική για να ξεκινήσει η Super League με φιλάθλους. Είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει και να δούμε πως θα πάνε οι πρώτες αγωνιστικές. Μετά βέβαια θα μου πείτε δεν είναι δίκαιο κάποιες ομάδες να παίξουν κεκλεισμένων των θυρών και μετά να παίξουν εκτός έδρας με την αντίπαλη ομάδα να έχει κόσμο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σεβαστούμε και να το ακούσουμε. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση από την Super League.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη χρονιά. Κατά πόσο δηλαδή θα μπορέσει να ξεκινήσει η χρονιά με κόσμο στα γήπεδα για να μπορέσουν και οι ομάδες να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τα διαρκείας και ό,τι άλλο χρειαστεί”.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή