Ερώτηση… άλλων εποχών στη Βουλή και τριγμοί στην ΕΡΤ για τον «Κουκουλοφόρο» του Σπύρου Γραμμένου

Print Friendly, PDF & Email

“Ένα ακόμα μαύρο σημείο έρχεται να προστεθεί στο ψηφιδωτό ασφυκτικού ελέγχου και επιχείρησης λογοκρισίας στην κρατική τηλεόραση, καθώς μία ημέρα μετά την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, γίνεται γνωστό πως η αρχισυντάκτρια της εκπομπής «Φλερτ», κατά τη διάρκεια της οποίας τραγούδησε ο Σπύρος Γραμμένος το αγαπημένο τραγούδι του «Κουκουλοφόρος», κλήθηκε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός. Αλληλεγγύη στον καλλιτέχνη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος, την Ένωση Εργαζομένων στην ΕΡΤ και από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος.

Χωρίς τέλος εξελίσσονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία του Σπύρου Γραμμένου στην ψυχαγωγική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Φλερτ», αποκαλύπτοντας τον ψευδεπίγραφο φιλελεύθερο χαρακτήρα της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης της ΕΡΤ.

Την περασμένη Δευτέρα, ο καλλιτέχνης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή, με τους συντελεστές να του ζητούν λίγο πριν αποχωρήσει να ερμηνεύσει το αγαπημένο τραγούδι του «Κουκουλοφόρος», την ώρα που το πάνελ έμοιαζε να αγνοεί το ίδιο το τραγούδι. «Α, θέλετε να το κλείσουμε το μαγαζί», απάντησε ο Σπύρος Γραμμένος, ο οποίος άρχισε κανονικά να το ερμηνεύει με το πάνελ να νιώθει προφανώς άβολα μόλις κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Τελειώνοντας ο Σπύρος Γραμμένος ευχήθηκε «καλή συνέχεια στην εκπομπή» χαμογελώντας.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι δύο εραστές της πιο ακραίας δεξιάς εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, έσπευσαν να επιβεβαιώσουν το χιούμορ του Σπ. Γραμμένου. Κατέθεσαν ερώτηση λογοκρισίας στη Βουλή, με τίτλο «εξύμνηση και εξωραϊσμός της δράσης των κουκουλοφόρων σε εκπομπή της ΕΡΤ την ώρα που ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για την υπόθεση της Marfin», να ζητούν έλεγχο στο περιεχόμενο της εκπομπής «προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη», ενώ δεν παρέλειψαν να στοχοποιήσουν και τους συντελεστές της εκπομπής που «συμμετείχαν στην προσβλητική αυτή ενέργεια, επαναλαμβάνοντας κατά διαστήματα τους παραπάνω στίχους», παραθέτοντας αναλυτικά και τους στίχους.

Όπερ και εγένετο, καθώς όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το tvxs.gr, η αρχισυντάκτρια της εκπομπής, Γιώτα Παππά κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στη διοίκηση της ΕΡΤ για το τραγούδι που ακούστηκε στην εκπομπή.

Σημειώνεται πάντως πως ήδη, στο πλευρό του τραγουδιστή και της εκπομπής έχουν βρεθεί με ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και η Ένωση Εργαζομένων στην ΕΡΤ, καταγγέλλοντας την πρωτοφανή παρέμβαση λογοκρισίας των δύο βουλευτών, και κάνοντας λόγο για «Επίθεση στην Ελευθεροτυπία και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση». Την Παρασκευή, με ανακοίνωσή τους συντάχθηκαν με τον Σπ. Γραμμένο και με την ελεύθερη έκφραση οι καλλιτέχνες του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδας:

Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος
Θεσσαλονίκη 16/04/2021
Αριθμός πρωτοκόλλου: 2447
Το όριο του βυθού της γελοιότητας…
Με αφορμή την σημερνή ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των Κ.Κ. Πλεύρη και Μαρκόπουλου, έρχεται στο μυαλό μας αυτομάτως η βαθμονόμηση της βλακείας, της σπέκουλας και προπάντων της απόλυτης απουσίας μιας στοιχειώδους πολιτιστικής παιδείας!
Κύριοι ακούτε τι λέτε;
Ζούμε στην ίδια χώρα;
Οφείλετε στον εαυτό σας κατ’ αρχήν να φοιτήσετε και πάλι στο δημόσιο δημοτικό σχολείο, μαζί με κανονικούς ανθρώπους, μπας και πάρετε κάποια ώσμωση του τι συμβαίνει στην κοινωνία.
Ακόμα και ο Γκέμπελς, το εξιδανικευμένο σας πρότυπο, θα γελούσε με την σημερινή σας ερώτηση.
Δεν έχετε αναμφίβολα καμμιά αίσθηση του τι συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία σήμερα.
Από το ονειρικό για εσάς 1967, με τα χουντικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης έχουν παρέλθει αισίως 54 χρόνια, (ευτυχώς)…
Δεν θα καταφέρετε ξανά να γελοιοποιήσετε τη χώρα απαγορεύοντας, όπως απαγόρευσαν οι προπάτορες των αρρώστων ιδεών σας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών κορυφαίων δημιουργών.
Η στιχουργική, η ποίηση, το θέατρο, η μουσική, όλες οι τέχνες, θα παραμένουν ζωντανές και θα ανδρώνονται όσο και αν παλεύετε να τις “θάψετε”!
Εμείς πληρώνουμε την ΕΡΤ και όχι εσείς!
Είμαστε στο πλευρό του Σπύρου Γραμμένου και όλων όσων στήριξαν και στηρίζουν, την ελεύθερη έκφρασή όλων στην δημόσια, δική μας τηλεόραση!
Είμαστε εδώ και θα εκφραζόμαστε πάντα μέσα από την τέχνη μας!
Κείμενο δια χειρός Δημήτρη Σφίγγου
Για το Δ.Σ. του Σ.Μ.Β.Ε.”

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή