Διαιτησία: Mετά το VAR και την on line technology έρχεται το αυτοματοποιημένο οφσάιντ!

Print Friendly, PDF & Email

Η τεχνολογίας γραμμής στο VAR για το οφσάιντ έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις σχεδόν στα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στην Αγγλία είναι πάμπολλα τα παραδείγματα, που οριακές φάσεις κρίθηκαν από τη γραμμή του VAR και έδωσαν τροφή για διάφορα σχόλια. Και στην Ελλάδα ασφαλώς υπάρχουν αμφισβητίες του συγκεκριμένου εργαλείου. Οι μνήμες είναι νωπές από την ολομέτωπη επίθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε ΕΠΟ και ΚΕΔ για το ακυρωθέν γκολ του Ελ Αραμπί στα Γιάννινα ως οφσάιντ με την τεχνολογία γραμμής.

Η FIFA ωστόσο δουλεύει για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του αθλήματος και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το VAR. Οπως αποκάλυψε ο Αρσέν Βενγκέρ, το αυτοματοποιημένο σύστημα εντοπισμού οφσάιντ είναι στα σκαριά και θα έρθει για να αλλάξει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

«Νομίζω ότι το αυτοματοποιημένο οφσάιντ θα είναι έτοιμο για το 2022» τόνισε ο Αρσέν Βενγκέρ, που διευθυντής ανάπτυξης ποδοσφαίρου της FIFA, μιλώντας στην εφημερίδα “The Times” και πρόσθεσε: «Καταβάλλω πολλές προσπάθειες για να συμβεί αυτό, κάτι που σημαίνει ότι το σήμα θα αποστέλλεται αμέσως στον διαιτητή. Σήμερα, κατά μέσο όρο, πρέπει να περιμένουμε περίπου 70 δευτερόλεπτα, μερικές φορές 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα. Και θα είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε πολλούς πανηγυρισμούς να ακυρώνονται με καθυστέρηση για οριακές καταστάσεις».

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το σχέδιο για την εφαρμογή του «αυτοματοποιημένου» οφσάϊντ, η τεχνολογία θα διαδραματίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο όσον φορά τη λήψη των αποφάσεων των διαιτητών. Ήδη υπάρχει η άμεση ειδοποίηση για το εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή τέρματος και φυσικά η λειτουργία του VAR.

Σύμφωνα, με τον Αλσατό η νέα τεχνολογία θα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί στο Μουντιάλ του 2022.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή