Σε επικοινωνιακό σόου για τις «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» της Ελλάδας, όπως τις χαρακτήρισε μετέτρεψε την τοποθέτηση του στο φόρουμ για την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας μάλιστα και χάρτες.
Στην τοποθέτησή του στο φόρουμ για την Ασφάλεια στη Μπρατισλάβα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και αφού αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Συρίας και της Λιβύης, στη συνέχεια μίλησε για την ανατολική Μεσόγειο.
Λέγοντας αρχικά: «Κάποιες χώρες προσπαθούν να “αρπάξουν” υδρογονάνθρακες που ανήκουν σε όλους μας συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Κάναμε υπομονή μέχρι το 2018 για ν’ αρχίσουμε τις δικές μας δραστηριότητες. Άρχισε το 2003 όταν οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν συμφωνίες και αγνόησαν τα διακαιώματα των Τουρκοκυπρίων και άρχισαν τις γεωτρήσεις το 2011, ενώ η Τουρκία περίμενε ακόμα επτά χρόνια και καλέσαμε τους πάντες για ισότιμη κατανομή και οριοθέτηση αλλά όλοι αρνήθηκαν».
Στη συνέχεια έκανε λόγο για την Ελλάδα λέγοντας ότι έχει «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» και παρουσίασε τρεις χάρτες.
Ο πρώτος ήταν ο περίφημος χάρτης της Σεβίλης, ο δεύτερος ήταν ένας χάρτης με ελληνική και τουρκική σημαία, ο οποίος σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δείχνει το θαλάσσιο χώρο που θα μείνει στην Τουρκία, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις αξιώσεις της και ο τρίτος ΉΤΑΝ ο χάρτης του Καστελόριζου.
Μάλιστα σχολίασε το δεύτερο χάρτη κάνοντας λόγο, «ότι μιλάμε για το Διεθνές Δίκαιο και τη νομιμότητα, υπάρχει κάποιο Διεθνές Δίκαιο ή Δικαστήριο που να το επιτρέπει αυτό ή να υπάρχει κάποια χώρα που να αποδέχεται κάτι τέτοιο».
Ως προς το Καστελόριζο υποστήριξε ότι «ένα νησί με έκταση μόλις 10 χιλιομέτρων και το οποίο απέχει 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρκίας και 580 από χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, διεκδικεί 40.000 τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ», κάτι το οποίο σύμφωνα με το κύριο Τσαβούσογλου «είναι ενάντια της αρχής της ισότητας και του Διεθνούς Δικαίου».
Ακόμα ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία κάνει έρευνες σε περιοχές που έχει δικαίωμα και άδειες και ακόμα είπε ότι με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και κάποιων άλλων χωρών, δόθηκε η ευκαιρία για διάλογο με την Ελλάδα.
Επίσης δήλωσε ότι παρότι η Τουρκία «συμφώνησε με την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά εκείνοι πήγαν και υπέγραψαν συμφωνία με την Αίγυπτο. Ώρες πριν την κοινή ανακοίνωση υπέγραψαν την συμφωνία και παραβίασαν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» και κατέληξε ότι «γι’ αυτό η Τουρκία πρέπει να ενεργήσει».
Στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σ’ ένα θερμό επεισόδιο καθώς και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Ακόμα είπε ότι η διαδικασία στο ΝΑΤΟ πλέον πηγαίνει καλά και με τη δημιουργία του «κόκκινου τηλεφώνου» αλλά και τις ενέργειες του Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν θέλει ένταση με τα υπόλοιπα μέλη και γι’ αυτό συμφώνησε στα μέτρα αποκλιμάκωσης».
Τέλος σχετικά με την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στην περίπτωση του «Oruc Reis» ανέφερε:
«Στείλαμε τα πλοία μας γιατί η Ελλάδα έστειλε τα δικά της για να επιτεθούν στο “Oruc Reis” και τα πλοία μας είχαν την ξεκάθαρη εντολή να μην επιτεθούν πρώτα, αν υπήρχε όμως επίθεση θα απαντούσαν».
Δείτε το απόσπασμα από το 8ο μέχρι το 13ο λεπτό:
#CanlıYayın 📡
“Türkiye’nin Bölgesel ve Küresel Güvenlikteki Rolü” başlıklı Konuşma#Live 📡
Speech titled “Turkey’s Role in Regional and Global Security”📍Bratislava Slovakya/Slovakia#GLOBSEC2020 https://t.co/WBlwvkcxau
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 8, 2020
Πηγή: reader.gr
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News