Ούτε με πτώση στη Γ’ Εθνική δεν γλιτώνει από τα χρέη ο Παναθηναϊκός!

Print Friendly, PDF & Email

Ενώ στον Παναθηναϊκό επιζητούν το διακανονισμό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αναζητούν τις λύσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν και να αποφύγουν τον υποβιβασμό, η αλλαγή του νόμου αλλά και του ΚΑΠ, δεν επιτρέπουν πλέον τη διαγραφή των χρεών ακόμα κι αν ο σύλλογος οδηγηθεί στην επιλογή της πτώσης στη Γ’ Εθνική και στην υπαγωγή στη διαδικασία εκκαθάρισης.

Το δρόμο αυτό ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια αρκετές ομάδες με κυριότερη την ΑΕΚ, αλλά και τον Άρη, τον ΟΦΗ, τη Λάρισα, τον Πανσερραϊκό κ.α.

Αυτές οι ομάδες όταν υποβιβάζονταν από τη Super League και από τότε που η Δ’ Εθνική συγχωνεύτηκε με τη Γ’ Εθνική, προτιμούσαν να μην παίξουν να πέσουν μια κατηγορία χαμηλότερα, προκειμένου να μπουν σε διαδικασία εκκαθάρισης να σβήσουν τα χρέη τους και στη συνέχεια με νέο ΑΦΜ, αλλά με την ίδια ονομασία, τα ίδια χρώματα και το ίδιο σήμα να ιδρύσουν νέα ΠΑΕ, απαλλαγμένη από τα χρέη.

Τελευταίος που εκμεταλλεύτηκε τις «ευεργετικές» διατάξεις του νόμου ήταν ΟΦΗ. Στα τέλη του Ιουλίου του 2016 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή άλλαξε το έως τότε υφιστάμενο καθεστώς

Πλέον κάθε σύλλογος που θα ακολουθήσει τον δρόμο της εκκαθάρισης, όταν δημιουργήσει νέα ΑΑΕ (αθλητική ανώνυμη εταιρεία) αυτή θα «κληρονομεί» τα χρέη της προηγούμενης τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τους τρίτους. Επιπροσθέτως, άτομο που βρίσκονταν στο ΔΣ της ΑΑΕ που διαλύθηκε δε θα μπορούν να συμμετέχουν στην καινούργια αν δεν περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια.

Με άλλα λόγια όταν μία Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία, λοιπόν, μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης, εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα AAE από το ίδιο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο ή σε περίπτωση συγχώνευσης, από το Σωματείο που θα προέλθει ή θα παραμείνει από τη συγχώνευση, «η νέα αυτή AAE διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτο». H νέα εταιρεία, δηλαδή, «κληρονομεί» και τα χρέη.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν στην απευκταία για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός περίπτωση της αναγκαστική υπαγωγής σε διαδικασία εκκαθάρισης τα χρέη δεν θα σβηστούν αλλά θα βαρύνουν τη νέα ΠΑΕ που θα προκύψει.

Αλλαγές και στον ΚΑΠ από την ΕΠΟ

Το συχνό φαινόμενο των ΠΑΕ που επέλεγαν την υπαγωγή σε διαδικασία εκκαθάρισαν και θυσίαζαν ένα ή δύο χρόνια για να γλιτώσουν τα χρέη οδήγησε και τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ στην αυστηροποίηση του ΚΑΠ, ο οποίος πλέον για περιπτώσεις εκκαθάρισης και οικειοθελούς υποβιβασμού στη Γ’ Εθνική προβλέπει ότι:

α) η ομάδα θα αγωνισθεί στην Γ΄ Εθνική κατηγορία χωρίς δικαίωμα προβιβασμού στη Β΄ Εθνική την πρώτη αγωνιστική περίοδο. Το δικαίωμα προβιβασμού θα το αποκτήσει στην επόμενη, δεύτερη, αγωνιστική περίοδο εφόσον κατά την πρώτη που θα αγωνισθεί στην αυτή κατηγορία θα καταλάβει, στην τελική βαθμολογική κατάταξη, μία από τις τέσσερις (4) πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος ή του ομίλου που θα αγωνίζεται.

β) όταν το ιδρυτικό σωματείο μίας υποβιβασθείσας Π.Α.Ε. πετύχει εκ νέου τον αγωνιστικό του προβιβασμό σε επαγγελματική κατηγορία η νέα Π.Α.Ε. που θα ιδρύσει, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης της υποβιβασθείσας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος, θα ευθύνεται για τις ποδοσφαιρικές οφειλές που θα τελεσιδικήσουν έως τον προβιβασμό του ερασιτεχνικού σωματείου (ήτοι ενδεικτικά, οφειλές προς ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες, προπονητές, γυμναστές και γενικά προπονητικού τιμ, διαμεσολαβητές, διοργανώτρια, Ομοσπονδία, FIFA, UEFA), τις οποίες έχει δημιουργήσει η Π.Α.Ε που υποβιβάστηκε, σε ποσοστό 50%, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την υποβιβασθείσα ΠΑΕ. Η καταβολή των οφειλών αυτών θα γίνει με τον προβλεπόμενο από τους Κανονισμούς της ΕΠΟ τρόπο, ενώ η συμμόρφωση της νεοϊδρυθείσας Π.ΑΕ. στην υποχρέωσή της αυτή θα ελέγχεται από το όργανο αδειοδότησης σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή