Καταγγελία κατά Παλάσκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ενημέρωση της FIFA!

Print Friendly, PDF & Email

Σε καταγγελία κατά της ΕΠΣ Καρδίτσας και του προέδρου της Εμ. Παλάσκα προς την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ με κοινοποίηση στη FIFA προχώρησε το σωματείο Άγιος Νέστωρ.

όπως προκύπτει από την καταγγελία ο Παλάσκας κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 13 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ περί παραβίασης των «γενικών κανόνων συμπεριφοράς» με αφορμή όσα συνέβησαν στην τακτική ΓΣ της ΕΠΣ Καρδίτσας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο της Καρδίτσας και πρώην διαιτητής και παρατηρητής διαιτησίας Super League, Hλ. Χατζής, αποκάλυψε ότι ο Παλάσκας – ο οποίος δικάζεται από ποινικό δικαστήριο στις 20/4 για την ίδια υπόθεση- κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία από το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, όμως, όταν η υπόθεση πήγε στο Δικαστικό Τμήμα της ίδιας Επιτροπής, απηλλάγη, όχι γιατί δεν τέλεσε το αδίκημα της πλαστογραφίας, αλλά επειδή αυτό (το αδίκημα) παραγράφτηκε.

Η καταγγελία του Αγίου Νέστωρα καρά του Παλάσκα αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣ: Επιτροπή Δεοντολογίας ΕΠΟ
κοιν. FIFA
Αξιότιμη/ε κυρία/ε,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας καταγγείλουμε εγγράφως σημαντικά αδικήματα (σύμφωνα τόσο με το καταστατικό της ΕΠΟ, όσο και με τον κώδικα δεοντολογίας της UEFA) που τελέστηκαν πριν και κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΣ Καρδίτσας. Κατά τη γνώμη μας υπάρχει κατάφορη παράβαση του Κανονισμού περί Ερασιτεχνικού και Επαγγελματικού Αθλητισμού και ζητούμε την απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρία των υπευθύνων, που δεν είναι άλλοι από τη διοίκηση της ΕΠΣ Καρδίτσας και τον πρόεδρο αυτής Παλάσκα Μανώλη.

Α) Πρώτα απ’ όλα, ζητήσαμε από την ΕΠΣ Καρδίτσας εγγράφως να μας ενημερώσει την 30η Ιανουαρίου 2018, δύο μέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση της 1ης Φεβρουαρίου, εάν ο Σύλλογός μας έχει οικονομικές εκκρεμότητες στην Ένωση. ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να πρωτοκολλήσουν την αίτηση και να μας δώσουν αριθμό. Ο Πρόεδρος της ΕΠΣΚ κ. Παλάσκας μάς είπε προφορικά «Ξέρετε εσείς. Θα μάθετε στη Γενική Συνέλευση».

Γι’ αυτό το λόγο στείλαμε e-mail με το ίδιο αίτημα, την ίδια ημέρα, προκειμένου να αποδεικνύεται το αληθές του αιτήματός μας. Και πάλι δε λάβαμε απάντηση. Στη Γενική Συνέλευση της 1ης Φεβρουαρίου ο κ. Παλάσκας ανακοίνωσε ενώπιο όλων των σωματείων ότι δεν έχουμε δικαίωμα λόγου και ψήφου διότι «δεν πληρώσαμε την ετήσια συνδρομή των 20€. Έπρεπε να γνωρίζουμε την υποχρέωσή μας αυτή, γιατί έχουμε λάβει γνώση του καταστατικού της ΕΠΣΚ».

Από πότε η άρνηση απάντησης, η άρνηση πρωτοκόλλησης αιτήματος προς την Ένωση που μας εκπροσωπεί, είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΣ; Έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να παράσχει υπηρεσίες ενημέρωσης προς τα σωματεία που υποτίθεται υπηρετεί; Σύμφωνα με το Άρθρο (2), Παράγραφος (1), Εδάφιο (δ), του καταστατικού της ΕΠΟ (το οποίο έχει αποδεχθεί η ΕΠΣ Καρδίτσας και την αφορά κατά το Άρθρο 5, παρ. 1 και 2 του Παραρτήματος Β΄- υποχρεώσεις και δικαιώματα Ενώσεων), σκοπός της ΕΠΟ είναι να «Σέβεται και να αποτρέπει κάθε παραβίαση του Καταστατικού, των κανονισμών, των οδηγιών και αποφάσεων της FIFA ή της UEFA και της ΕΠΟ, όπως επίσης και των κανόνων παιχνιδιού, και να διασφαλίζει ότι αυτά γίνονται σεβαστά από τα μέλη της».

Η συμπεριφορά του αξιωματούχου της ΕΠΣ Καρδίτσας, παραβιάζει κατάφορα τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA (2009), Κεφάλαιο ΙΙ, άρθρο 3, παρ. 1 και 2: «1. Οι Αξιωματούχοι θεωρούνται ότι γνωρίζουν την σημασία της λειτουργίας τους και των συνακόλουθων υποχρεώσεων και ευθυνών τους. Η συμπεριφορά τους θα αντανακλά το γεγονός ότι υποστηρίζουν και διευρύνουν τις αρχές και τους σκοπούς της FIFA, των συνομοσπονδιών, των ομοσπονδιών, των λιγκών και συλλόγων με κάθε τρόπο και απέχουν από οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι ζημιογόνο για αυτούς τους σκοπούς και στόχους. Θα πρέπει να σέβονται την σπουδαιότητα της αφοσίωσής τους στην FIFA, τις συνομοσπονδίες, τις ομοσπονδίες, τις λίγκες και τους συλλόγους και να τους εκπροσωπούν έντιμα, επάξια, με σεβασμό και ακεραιότητα. 2. Οι Αξιωματούχοι πρέπει να δεσμεύονται σε δεοντολογική συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Πρέπει να εγγυώνται ότι συμπεριφέρονται με αξιοπρεπή τρόπο. Πρέπει να συμπεριφέρονται και να ενεργούν με απόλυτη αξιοπιστία και ακεραιότητα». Επίσης ο κώδικας δεοντολογίας της FIFA, Κεφάλαιο 2, Ενότητα 5, Υποενότητα 1 (Καθήκοντα), Άρθρο 13 παραγρ. 3 και 4, αναφέρει: 3. Persons bound by this Code shall show commitment to an ethical attitude. They shall behave in a dignified manner and act with complete credibility and integrity. 4. Persons bound by this Code may not abuse their position in any way, especially to take advantage of their position for private aims or gains. Τα γεγονότα μπορούν εύκολα να αποδειχτούν καθότι η Γενική Συνέλευση ήταν σε ζωντανή μετάδοση (live streaming).

Ο κ. Παλάσκας ειρωνεύτηκε κιόλας δια μικροφώνου όταν πήγαμε να πληρώσουμε τη συνδρομή μας λέγοντας «έχουμε και έσοδα σήμερα». Δε μας συμπεριφέρθηκε ως Σύλλογο, ούτε με εντιμότητα, ούτε με σεβασμό, ούτε με αξιοπρεπή τρόπο, καθώς σκοπός του αποκλειστικά και μόνον ήταν να μας διαπομπεύσει ως μπαταχτσήδες σε όλα τα σωματεία, γεγονός που μπορούσε άνετα να αποφευχθεί εάν ήθελε η διοίκηση της ΕΠΣΚ, αφού ρωτήσαμε ακόμη και εγγράφως. Ας μην ξεχνάμε ότι στον κώδικα δεοντολογίας της FIFA, Κεφάλαιο 2, Ενότητα 5, Υποενότητα 3 (Προστασία ατομικών δικαιωμάτων), Άρθρο 23 (περί διακρίσεων) αναφέρεται ότι:
Persons bound by this Code may not offend the dignity or integrity of a country, private person or group of people through contemptuous, discriminatory or denigratory words or actions on account of race, skin colour, ethnic, national or social origin, gender, language, religion, political opinion or any other opinion, wealth, birth or any other status, sexual orientation or any other reason.

Υπήρχε δόλος και σχέδιο, και γι’ αυτό απέφυγε να πρωτοκολλήσει το αίτημά μας, ώστε να μπορέσει να μας διαπομπεύσει δημόσια στη Γενική Συνέλευση με σκοπό να «χτυπήσει» την ηθική μας ακεραιότητα και τιμή, παρουσιάζοντάς μας ως κακοπληρωτές. Ένα από τα βασικά ατομικά δικαιώματα που αναγνωρίζονται και προστατεύονται στο Σύνταγμα του 1975/2008 είναι: «Το δικαίωμα όλων στην ζωή, στην τιμή και στην ελευθερία».

Το δικαίωμα της τιμής του Προέδρου του Αθλητικού μας Σωματείου και των μελών του καταστρατηγήθηκε δολίως. Β) Κατά δεύτερο λόγο -και μόλις πληρώσαμε το πρόστιμο- ο κ. Παλάσκας, μας παρουσίασε δεύτερο κώλυμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση. Δεν είχαμε δηλώσει 20 αθλητές στο πρωτάθλημα που συμμετείχαμε και γι΄ αυτό δεν είχαμε δικαίωμα ψήφου και λόγου.

Πρώτα μας καλεί να ορίσουμε εκπρόσωπο και αναπληρωματικό προσκαλώντας μας στη ΓΣ και μετά μας λέγει ότι δεν δικαιούμαστε να είμαστε εκεί ως ενεργά μέλη! Σύμφωνα με τον Κανονισμό περί Ερασιτεχνικού και Επαγγελματικού Αθλητισμού, Άρθρο 16, παρ. 3: «Στερείται του δικαιώματος ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις κάθε Αθλητικό Σωματείο εφόσον στο προ της Γενικής Συνέλευσης ημερολογιακό έτος δεν είχε συμμετοχή σε αγώνες με δέκα (10) τουλάχιστον αθλητές για τα ατομικά αθλήματα ή με είκοσι (20) τουλάχιστον αθλητές για τα ομαδικά με δελτίο αθλητικής ιδιότητας στο αντίστοιχο άθλημα.

Η συμμετοχή αποδεικνύεται από επίσημα φύλλα αγώνων που διοργανώνονται από Αθλητικά Σωματεία και διεξάγονται με την έγκριση της οικείας Ομοσπονδίας. Η διαπιστωτική πράξη για την ύπαρξη του δικαιώματος ψήφου εκδίδεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης προ πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη Γενική Συνέλευση. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αθλητικής Ένωσης που επιτρέπουν τη συμμετοχή με δικαίωμα ψήφου σε Αθλητικό Σωματείο σε Γενική Συνέλευση Ένωσης, κατά παράβαση των οριζόμενων στα προηγούμενα εδάφια της παρούσας παραγράφου εκπίπτουν του αξιώματός τους κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου».

Η διαπιστωτική πράξη, ούτε μας κοινοποιήθηκε, ούτε μας ανακοινώθηκε. Αντιθέτως μάς εστάλη πρόσκληση συμμετοχής, και πρόσκληση να ορίσουμε εκπροσώπους για τη συμμετοχή μας σε αυτή. Εάν είχε γίνει διαπιστωτική πράξη, γιατί δεν ενημερωθήκαμε και προσκληθήκαμε; Κάναμε τόσες επαφές με την ΕΠΣ Καρδίτσας στο διάστημα των 5 εργασίμων ημερών, ακόμη και με τον Πρόεδρο της ΕΠΣΚ. Μήπως αυτό προσκρούει ξανά στον κώδικα δεοντολογίας της FIFA τον οποίο το αρμόδιο εν Ελλάδι όργανο της ΕΠΟ οφείλει να υπερασπιστεί σύμφωνα με το καταστατικό της;

Στο προοίμιό του, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΠΟ γράφει: «Τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα οφείλουν να ενεργούν και να συμπεριφέρονται απολύτως συμβατά με τις παρακάτω προϋποθέσεις: α. Θα στηρίζουν τις αρχές και τους σκοπούς της Ε.Π.Ο., των Ενώσεων- μελών της και των ομάδων με κάθε τρόπο και θα απέχουν από οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τους σκοπούς αυτούς. β. Θα σέβονται την σημασία της πίστης τους στην Ε.Π.Ο., στις ενώσεις-μέλη της και στις ομάδες, θα τις εκπροσωπούν και θα συμπεριφέρονται απέναντί τους με κοινωνική ευθύνη, εντιμότητα, αξιοπρέπεια, σεβασμό και ακεραιότητα».

Παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας, ώστε να σταματήσουν επιτέλους τέτοιου είδους φαινόμενα εξευτελισμού νέων ανθρώπων και νέων συλλόγων, από αξιωματούχους που δεν έχουν συναίσθηση της σπουδαιότητας του ρόλου τους, τον οποίο χρησιμοποιούν για να εξωτερικεύσουν σε μέγιστο βαθμό στην κοινωνία προσωπικές εμπάθειές τους.

Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος Θ. Παρθένης
Ο Γενικός Γραμματέας Ηλ. Σχορετσανίτης

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή