Ο πρώτος Eλληνας παίκτης που πήγε στην Αλβανία μιλάει για την εμπειρία του

Print Friendly, PDF & Email

«Για να είμαστε ευχαριστημένοι, θα πρέπει να ρίξουμε τις καρδιές μας πάνω από τον πήχη και να ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν και τα σώματά μας», είχε πει κάποτε ο Γκρέιαμ Τέιλορ, ο 72χρονος προπονητής που είχε διαπρέψει στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, ενώ για τρία χρόνια είχε καθίσει και στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του. Κάπως έτσι ίσως να σκέφτηκε και ο Χρήστος Αθανασόπουλος, ο πολύπειρος τερματοφύλακας, που επίσης διέπρεψε στις μικρότερες κατηγορίες της χώρας μας και ο οποίος αποφάσισε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της γειτονικής Αλβανίας.

Σύμφωνα με τα λόγια του Τέιλορ, ο 36χρονος γκολκίπερ έκανε πράγματι κάτι υπερβατικό για τα στερεότυπα που ίσως έχουμε δημιουργήσει ως κοινωνία. Νομοτελειακά, θα συνέβαινε και κάτι τέτοιο. Δεν είναι, πλέον, λίγοι οι γεννηθέντες στην Ελλάδα που αποφάσισαν να κάνουν την αντίθετη… μεταναστευτική πορεία από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, ιδίως τη δεκαετία του ’90: να μετακομίσουν για εργασία στην Αλβανία. Όμως, σε επίπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου και όσον αφορά παίκτη, αυτό συνέβη για πρώτη φορά.

Ο Αθανασόπουλος, λοιπόν, από τον Ιανουάριο αυτού του έτους αγωνίζεται στο Λιουφτετάρι, την ομάδα του Αργυροκάστρου. Θεωρητικά και πρακτικά, ήταν η πιο «ασφαλής» επιλογή για κάποιον γεννημένο στην Ελλάδα ποδοσφαιριστή που αποφασίζει να… μεταναστεύσει στη γειτονική χώρα. Μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα και σε μια περιοχή γεμάτη ομογενείς, που το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, η προσαρμογή είναι κάτι παραπάνω από εύκολη.

Διαβάστε τη συνέχεια του θέματος του Βαγγέλη Κύρκου στο newsbeast.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή